Kovo pradžioje buvo pristatyta išmanusis sprendimas „Waze“. Sutelktinių duomenų (angl. crowd-sourcing) principu veikianti išmanioji navigacija realiu laiku rodo eismo sąlygas visuose keliuose. Vairuotojai patys praneša apie kliūtis: kur pastebėjo spūstį, eismo įvykį, rūką ar slidų kelią, taip pat duobes ar kitas kliūtis.

Kasdien sostinės gatvėse sužymima apie 150 kliūčių

Statistika rodo, kad vilniečiai kasdien per „Waze“ užfiksuoja apie 150 įvairių įvykių – duobių, ant važiuojamosios dalies besimėtančių pavojingų daiktų (medžių šakų, iškritusių krovinių, ir pan.) ar ne vietoje paliktų automobilių.

Kaip teigia „Grindos“ direktorius Kęstutis Vaicekiūtis, pavasarį gatvėse atsiveria nemažai duobių, o eismo intensyvumas smarkiai išauga, todėl vairuotojams itin svarbu, kad keliauti būtų saugu ir patogu. „Atsižvelgdami į kasdien gaunamus duomenis apie pažymėtas duobes ar kitas kliūtis, atitinkamai planuojame remonto darbus.

Pirmiausia tvarkome intensyviausiu eismu pasižyminčias gatves ir tuos kelių ruožus, apie kuriuos praneša daugiausia eismo dalyvių“, – sakė K. Vaicekiūtis. „Grindos“ vadovo teigimu, užfiksuotas duobes įmonės darbuotojai sutvarkys per 3–5 dienas.

„Waze“ duomenis savo veikloje jau naudoja Lietuvos automobilių kelių direkcija, Vilniaus miesto savivaldybė, o artimiausiu metu tai planuoja daryti Kauno bei Klaipėdos miestų savivaldybės. Prie nemokamos partnerystės programos gali prisijungti bet kuri kita šalies savivaldybė.

Išmanioji navigacija „Waze“ yra nemokama ir veikia visuose išmaniuosiuose įrenginiuose. Vairuotojai programėlėje gali užfiksuoti keliuose pastebėtas kliūtis itin saugiai vos keliais paspaudimais. „Waze“ visą gautą informaciją įvertina ir pasiūlo optimaliausią kelionės maršrutą.

Išmaniosios navigacijos kūrėjų skaičiavimais, kasdien kiekvienam vairuotojui ji padeda kelionėse sutaupyti vidutiniškai 5 minutes.