Atsižvelgiant į gyventojų prašymus ir kylančias problemas dėl netvarkingai statomų automobilių, nuo kovo 23 d. bus apmokestintas automobilių stovėjimas Vokiečių g. nelyginių namų kieme ir Karmelitų g. 3 kieme, rašoma pranešime spaudai.

Šiais pokyčiais siekiama užtikrinti tvarkingą automobilių stovėjimą šiuose kiemuose ir išspręsti gyventojus kamavusią problemą – apriboti patekimą pašaliniam transportui, kurio vairuotojai bando išvengti mokamo stovėjimo gatvėse.

„Glaudžiai bendradarbiaujame su Senamiesčio gyventojais – dažnas jų susiduria su pašalinio transporto stovėjimu jų kiemuose. Juose automobilius stato visi, norintys išvengti mokamo stovėjimo, ir dėl tokių neatsakingų vairuotojų nukenčia gyventojai: blokuojami jų automobiliai, užstatomi praėjimai, nerandama laisvos vietos. Tačiau tikimės, kad tokia situacija jau greit pasikeis“, – teigia SĮ „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė.

Vokiečių g. nelyginių namų kiemai patenka į mėlynąją rinkliavos zoną, kurioje taikoma 2,5 Eur rinkliava už valandos stovėjimą, o vietinė rinkliava renkama pirmadieniais–sekmadieniais nuo 8 iki 24 val. Karmelitų g. 3 namo kiemas patenka į raudonąją rinkliavos zoną, kurioje taikoma 1,5 Eur rinkliava už valandos stovėjimą, ir ji renkama pirmadieniais–šeštadieniais nuo 8 iki 22 val.

„Gyvename rinkliava apmokestintoje teritorijoje, ir nuolat negalime patekti į savo kiemą, ypač – dienos metu. Kieme praktiškai kasdien pilna pašalinių automobilių, jie statomi nesilaikant tvarkos, ant vejos, užstatomi gyventojų automobiliai, teršiama visa aplinka. Todėl labai tikimės, kad šis sprendimas gerokai palengvins mūsų situaciją“, – pranešime spaudai viliasi Karmelitų g. namo gyventojų iniciatyvinės grupės atstovė Živilė Doveikienė.

Gyventojai jau dabar gali įsigyti leidimus automobiliams statyti rinkliava apmokestintose stovėjimo vietose. Leidimą įsigyti gali kiekvienas, deklaravęs savo gyvenamąją vietą gyvenamojoje patalpoje Vilniaus mieste ir gyvenantis rinkliava apmokestintoje teritorijoje.

Už pirmąjį gyventojo leidimą mėlynojoje rinkliavos zonoje metams mokama 43 eurų rinkliava, o raudonojoje zonoje – 22 eurai metams. Leidimai galioja priskirtoje gyventojų leidimų galiojimo teritorijoje.

Gyventojo leidimus įsigyti galima internetu www.parking.lt arba apsilankius bet kuriame SĮ „Susisiekimo paslaugos“ klientų aptarnavimo centre Gedimino pr. 9A (Vinco Kudirkos aikštėje) arba Geležinkelio g. 16 (Vilniaus geležinkelio stotyje).

Pasak pranešimo, su automobilių stovėjimo problemomis savo kiemuose susiduriantys vilniečiai gali jas išspręsti dviem būdais, vienas kurių – fizinių barjerų įrengimas.

Būtina sąlyga – daugiabutis namas turi turėti bendriją, kuriai sukurti reikalinga bent iš 3–5 gyventojų suburta iniciatyvinė grupė. Įsteigus bendriją ir suformavus namo sklypą – sklypo suformavimo galimybes įvertins Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamentas, galima įrengti bet kokias norimas transporto patekimą į kiemą ribojančias priemones.

Tačiau, jeigu sklypo suformuoti negalima, arba nepavyksta įkurti namo bendrijos, gyventojai gali kreiptis į SĮ „Susisiekimo paslaugos“, su prašymu apmokestinti automobilių stovėjimą jų namo kieme.

Pradėjus rinkti vietinę rinkliavą būtų vykdoma ir nuolatinė automobilių stovėjimo kontrolė, užtikrinant tvarkingą parkavimą.

Namo gyventojams būtų siūlomos palankios sąlygos įsigyti lengvatinius leidimus, kurių kainos – vos nuo 7,2 Eur metams, priklausomai nuo rinkliavos zonos, į kurią patektų namo kiemas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)