"Lukoil" tinkle Vilniuje populiariausio 95 markės benzino kaina pasiekė 3,16 lito už litrą, "Statoil" tinkle - 3,18 lito už litrą.

Dyzelinas "Lukoil" degalinėse pabrango iki 3,07 lito, "Statoil" - iki 3,11 lito už litrą.

Mažesni tinklai "Neste" ir "UnoX" taip pat jau pakėlė kainas, jos pasiekė 3,12 lito už litrą benzino ir 3,05 lito - dyzelino.

Didmeninė benzino per dvi dienas pakilo rekordiškai staigiai - trečiadienį "Mažeikių naftos" prekybos namuose kainavęs 2,85 lito už litrą, penktadienį jis jau kainuos 3,10 lito. Dyzelinas taip pat staigiai pabrango nuo 2,75 lito trečiadienį iki 2,84 lito, nustatyto penktadieniui.

Degalų kainų šuolius lemia pasaulinės naftos kainos svyravimai. Nafta staigiai ir stipriai pabrango dėl tragedijos Naujajame Orleane, JAV, kur veikia keli naftos išgavėjai.

Degalinių tinklų operatoriai teigia, kad artimiausias kelias dienas kainas tikrai kels.

"Bet kokiu atveju kainos dar didės", - Eltai sakė automatinių "Neste" degalinių tinklą valdančios "Neste Lietuva" mažmeninės prekybos vadovas Rimgaudas Steikūnas.

Pasak didžiausio degalinių tinklo "Lukoil" valdančios "Lukoil Baltijos" generalinio direktoriaus pavaduotojo Romo Turlinsko, dabar degalinių tinklai neramiai žiūri vieni į kitus, laukdami akimirkos, kol kuris nors dar pakels kainas, kad visi galėtų taip pasielgti.

R.Turlinskas įtaria, kad kai kurios degalinės jau šiuo metu pardavinėja benziną pigiau savikainos.

"Dabar, kai tas pabrangimas prasidėjo, negali rizikuoti likti be degalų, laukdamas ir tikėdamasis, kad greitai atpigs", - teigė R.Steikūnas. Pasak jo, degalinių operatoriai degalus perka praktiškai kiekvieną dieną.

Benzino kainą degalinėse lemia ir tai, kiek jo turima rezerve - nusipirkto anksčiau. "Kai kilo kainos, niekas neturėjo per daug to benzino pasilikęs", - pripažino R.Turlinskas.

"Mažeikių nafta" degalų kainas nustato pagal kainų lygį Amsterdamo, Roterdamo ir Antverpeno uostuose. Pagal jas kainas nustato Europoje veikiančios naftos perdirbimo įmonės.

Tarptautiniai apžvalgininkai prognozuoja tolesnį naftos kainų augimą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją