Ne vienerius metus taksistu dirbantis vilnietis Artūras DELFI pasakojo, kad nebūtina laukti Naujųjų nakties, kad patirtum įsimintinų nuotykių. Anot jo, bet kas gali nutikti ir eilinę dieną ar išeiginę.

„Istorijos eina kiekvieną savaitgalį ir visokių klientų yra. Yra ir labai gerų, kurie sumoka ir tris kartus daugiau, nei rodo skaitliukas, kurie pasveikina su Kalėdomis ar su Naujaisiais. Yra ir tokių, kurių prote laimi alkoholis, tokiais atvejais būna ir muštynių, ir visko.

Pasakysiu taip: švęsti Naujųjų į miestą važiuoja turbūt apie 50 proc. išgėrusių klientų, o tokių grįžtančių yra kokie 90 proc. Blaivūs gyventojai dažniausia važiuoja savo mašinomis, kam jiems taksi?“, – svarstė vyriškis.

Jo teigimu, absoliuti dauguma klientų tądien būna nusiteikę linksmai ir jokių rūpesčių nekelia. Tačiau esą gali pasitaikyti ir vienas kitas agresyvesnis, kuo nors nepatenkintas – ar kaina jam per didelė, ar muzika nepatinka, ar šiaip nelaimingas žmogus“.

„Dabar ne tokie naujamečiai, kaip anksčiau būdavo. Anksčiau tikrai netvarka buvo. Pvz., Kalėdos pastarosios praėjo labai ramiai. Jokio ažiotažo.

Praėję naujieji buvo tokie, kad iki 1 val. nakties visai užsakymų jokių nebuvo. O po pirmos tada po truputį, po truputį prasidėjo. Tada padirbome keturias valandas ir viskas. Kita vertus, šiemet trumpas savaitgalis, tai iš šeštadienio į sekmadienį judėjimo ir žmonių, manau, bus daugiau“, – svarstė pašnekovas.

Pasak jo, dabar daugelis keleivių naudojasi išmaniaisiais telefonais ir įvairiomis taksi programėlėmis. Tiesa, ne visada taip, kaip tikisi vairuotojai:

„Žmonės tiesiog tingi programėlėje įvesti adresą, o nurodo savo lokacijos vietą. Tačiau lokacijos vieta dažniausia visada būna su klaidomis ar paklaidomis – per tris per keturis namus skiriasi“.

Pašnekovas prisiminė kuriozinių atvejų, kai buvo iškviestas būtent taip:

„Vieną kartą klientas buvo Fabijoniškėse, o iškvietęs mane pagal lokaciją, nuvarė į Antakalnį, kitąkart buvo Žirmūnuose, o nuvarė į Šeškinę (t. y. tolokai vienas nuo kito esantys Vilniaus rajonai, – aut. past.).

O pats geriausias atvejis, kai aš buvau Karoliniškėse ir gaunu užsakymą į Taikos 26B. Aš 100 proc. žinau, kad tokio namo nėra, gyvenamasis namas yra tik 26-as ir 28-as. Skambinu žmonėms ir aiškinu, sakau, nėra tokio namo, jie atgal: kaip nėra, mes prie jo stovime.

Na, kaip taip? Tiek dirbu, negali būti, kad yra B, yra tik 26 ir 28. Sakau, kas čia per B – gal čia kokia elektros skydinė, ar aikštutė, kas čia tokio? Nežinau, kur jūsų ieškoti. Sako, antras pliažas. Bet Taikos gatvėje nėra jokio vandens, iš viso jokio vandens telkinio. Tai kur tas antras pliažas, klausiu. ...Nidoje. Štai tokios paklaidos būna kai išsikviečia pagal geolokaciją“, – juokavo Artūras, pridūręs, kad dėl tokių kuriozų ir būna daugiausia klientų barnių, pykčių ir t.t.

Anot vairuotojo, nors žmonės ir turi išmaniuosius, kurie skirti patogumui, tačiau paties žmogaus tokios naujovės nepakeičia.

„Kam tas telefonas, jei proto nėra? Vis dėlto jei mokeisi mokykloje, tai juk normaliai gali adresą įvesti ir taksi atvažiuos ten, kur reikia. O dabar gi iškviečia kur nors į Islandijos gatvę, o stovi Vilniaus gatvėje. Čia tokie atvejai nepataisomi. Arba pasitaiko koks žmogus, gal būna išgėręs, gal šiaip, tingi įvesti adresą ir parašo, pavyzdžiui, „Iki Vilniaus“, – stebėjosi vilnietis.

Jis perspėjo, kad kitiems asmenims kviesti taksi įkaušusiam asmeniui geriau nereikia.

„Ne svetimi žmonės negali kviesti. Nes išeina žmogus į gatvę ir atsisėda, pvz., į kitą taksi. O du klaidingi kvietimai ir tada numeris užblokuojamas. Kaip už svetimą atsakyti? Ateis ir į kitą mašiną įsės arba persigalvos ir nevažiuos. Tada taksi kvietusio žmogaus numeris nukentės“, – aiškino pašnekovas.

Jis teigė, kad įmonė, kurioje dirba ir programėlių operatoriai, kurių paslaugomis jis naudojasi, Naujųjų naktį neketina taikyti minimalaus paslaugos mokesčio – esą, bus taikomas įprastinis savaitgalio ir nakties tarifas, tad kiek žmogus važiuos, tiek mokės.

Tačiau kitas taksistas Tomas sakė, kad kitas programėlės operatorius numatęs minimalų 10 Eur tarifą – net jeigu kelionė bus trumpesnė, bus prašoma sumokėti mažiausiai tiek.

„Daugelis klientų supranta, kad ne taksistai nustato tarifus už vieną kilometrą, tad paprastai nė per Naujuosius, nė kitais atvejais pretenzijų daug nereiškia. Na, nebent buvo susidūręs su kokiu apsišaukėliu, kuris prisuko „kosmosą“, – pasakojo jis.

Vairuotojas taip pat pridūrė, kad daugelyje automobilių yra pavojaus mygtukai, kurį paspaudus informacija apie incidentą perduodama ne tik policijai, bet ir kitiems taksistams, kurie pirmieji ir atvažiuoja į įvykio vietą.

„Nemaloniausia būna, kai kam nors iš įsėdusios įkaušusių jaunuolių grupelės pasidaro bloga. Gerai, jei spėji sustoti ir sublogavęs žmogus spėja iškišti galvą. Bet pasitaiko, kad ir nespėja. Tada visi supyksta, o ir mums tenka gaišti laiką, važiuoti išsivalyti automobilį, ką jau kalbėti, kad tuo metu galėtum vykdyti kitą užsakymą“, – aiškino Tomas.

Jam pačiam esą nepasitaikė, bet kolegos yra pasakoję ne vieną kuriozinę Naujųjų nakties istoriją. Pavyzdžiui, buvę ir taip, kad viena klientė tik privažiavusi namus pastebėjo, kad pametė piniginę ir atsiskaityti siūlė pakvietusi į svečius, „natūra“.

Kitas klientas pametė raktus ir parvažiavęs iki namų turėjo grįžti per kelis miesto barus, kol paskambinęs draugas sakė juos radęs savo kišenėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)