Pirmasis "British Airways" lėktuvas iš vieno didžiausių tarptautinių oro uostų pasaulyje po 24 val. užsitęsusio streiko pakilo penktadienį vakare.

Aviakompanijos teigimu, planuojama, jog šeštadienį įvyks 85 proc. artimojo susisiekimo skrydžių apie 80 proc. tolimųjų skrydžių.

Lėktuvai iš Australijos, Pietų Afrikos, Indijos ir Jungtinių Valstijų, kurių skrydžiai buvo atidėti nuo rugpjūčio 11 dienos, turėjo atskristi šeštadienį ryte.

"British Airways" deda visas pastangas, siekdama pašalinti streiko pasekmes, tačiau visų skrydžių atnaujinimas gali užtrukti dar keletą dienų.

"Skrydžių bendrovė susidūrė su sudėtingu logistikos iššūkiu - mažiausiai 100 lėktuvų ir 1 tūkst. lėktuvus aptarnaujančių darbuotojų nutraukė darbą. Užtruks šiek tiek laiko, kol sugrįšime prie įprasto skrydžių grafiko", - sakoma aviakompanijos išplatintame pareiškime.

Pasak "British Airways", pirmasis lėktuvas į Paryžių pakilo penktadienį vakare apie 21 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku.

Minios kitų keleivių buvo priverstos laukti oro uosto išvykimo salėse, stovėti eilėse prie maisto, gėrimų ar apklotų laikinose užkandinėse, ir ieškojo būdų kaip pakeisti savo skrydžių planus.

Nuo ketvirtadienio popietės "British Airways" buvo priversta atšaukti daugiau kaip 500 skrydžių, nes maždaug 1 tūkst. bagažo personalo, krovikų ir vairuotojų paliko savo darbo vietas, solidarizuodamiesi su iš darbo atleistais maisto tiekimo bendrovės "Gate Gourmet" darbuotojais.

Transporto ir nekvalifikuotų darbininkų profsąjungai (TGWU) priklausantis skrydžių bendrovės personalas penktadienį vakare baigė streiką ir pradėjo grįžti į darbą.

Lūžis įvyko tada, kai "Gate Gourmet" vadybininkai susitarė susitikti su profsąjungos atstovais ir išspręsti nesutarimus.

Derybas tarp profsąjungos ir bendrovės "Gate Gourmet" atstovų numatyta pradėti šeštadienį 10 val. 30 min. vietos (12 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Profsąjungos atstovas spaudai sakė, kad penktadienio pokalbiai buvo "naudingi".

Chaosas kilo tada, kai buvo atleisti maždaug 800 skrydžių aprūpinimo bendrovės "Gate Gourmet International" darbuotojų. "Gate Gourmet International" priklauso privačiai JAV akcininkų grupei "Texas Pacific", ir kasdien tiekia 80 tūkst. užkandžių "British Airways" - stambiausiai savo klientei, veikiančiai Heathrow oro uoste.

"Gate Gourmet" kadaise priklausė bankrutavusiai Šveicarijos aviakompanijai "Swissair", o dabar stengiasi sumažinti savo finansinius nuostolius modernizuodama bendrovę, todėl trečiadienį atleido iš darbo 800 darbuotojų, prieš tai neoficialiai sustabdžiusi įprastą 130 sezoninių darbininkų priėmimą.

Tada TGWU, viena iš stambiausių profsąjungų Didžiojoje Britanijoje, apkaltino bendrovės vadovybę "negarbingu" elgesiu ir paragino "British Airways" daryti jai spaudimą.

Pasak "Barclays" biržos apžvalgininko Henko Pottso, šis incidentas "British Airways" gali kainuoti 10 mln. svarų (per 50,3 mln. litų) per dieną.

"British Airways" yra viena pelningiausių skrydžių bendrovių pasaulyje. Praėjusiais metais ji deklaravo 415 mln. svarų (per 2 mlrd. litų) pelną, kurį jai pavyko uždirbti iš dalies sumažinant darbo vietų skaičių ir atsisakant nuostolingų skrydžių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją