Lėktuvų salonuose įrengtos sėdynės turi savą istoriją. Štai pačios pirmosios buvo pinamos iš vytelių. Dabar nieko panašaus nėra, tačiau bet kuris lėktuvo palydovas ar stiuardesė pripažintų, kad dažnai tenka išklausyti skundų dėl nepatogių sėdynių.

Ar tikrai vienos sėdynės geresnės nei kitos? Jei taip, tai kaip pasirūpinti geriausiomis vietomis?

Kiekviena komercinio oro transporto detalė yra gerai apgalvota. Pavyzdžiui, standartiniai melsvi arba melsvai žali atspalviai parinkti ne veltui, o atsižvelgiant į spalvų keliamas emocijas, mat pripažinta, kad būtent šios spalvos maloniai nuteikia ir veikia raminamai.

Visgi jei keleivis itin kaprizingas, jų poveikio nepakanka.

Kartais stiuardesėms tenka aiškinti, kad keleivis sumokėjo už vietą lėktuve, o ne erdvę priešais arba virš galvos. Pasitaiko, kad lėktuvo palydovus būna bandoma papirkti saldainiais ar kokiais kitais skanėstais, prašant rasti bent kiek geresnę vietą.

Keleiviai labai dažnai niurzga dėl nepatogų sėdynių, skundžiasi, kad per mažai vietos kojoms ir, žinoma, piktinasi, jei sėdintysis priekyje pradeda reguliuoti sėdynės atlošą. Kalbama, kad kai kurios vietos lėktuve yra geresnės nei kitos.

Ar tikrai? Tiesą sakant, taip.

Kuri vieta lėktuve pati patogiausia?

Jei skrisite ekonomine klase, gali pavykti gauti tokią vietą, kurios sėdynės atlošą pavyks šiek tiek nuleisti. O jei sėdynė bus prie pertvaros arba avarinio išėjimo, pakaks vietos kojoms. Jei skrisite pirmąja arba verslo klase, didelių nepatogumų patirti neturėtumėte.

Kai kurios oro linijos pasirūpino įtaisyti salonuose platesnes ir minkštesnes nei standartinės sėdynes. Pavyzdžiui, pasirinkus ištiesiamą sėdynę, atlošą bus galima atlenkti net 180 laipsnių kampu ir patogiai išsimiegoti.

Beje, pasirinkus įprastai atlošiamas sėdynes gali kilti nepatogumų, todėl jei keliaujate verslo arba pirmąja klase rinkitės ištiesiamas, o ne atlošiamas sėdynes.

Vienas iš kelionių informacijos svetainės ExpertFlyer.com pradininkų ir vadovų Chrisas Lopinto sako, kad dažnai lėktuvais keliaujantys asmenys pripažįsta, jog atlošiamos sėdynės nėra itin patogios.

Skrydžių paieškos ir kelionių rezervavimo svetainei „Cheapflights“ vadovaujantis Andrew Sheltonas primena dar vieną dalyką, kurio nevalia pamiršti: „Priešais eilę, kuri yra prie išėjimo, ir pačiame lėktuvo gale esančios sėdynės nėra atlošiamos.

Jei teks sėdėti prie išėjimo, negalėsite mėgautis vaizdu pro langą, nes langas gali būti nepatogioje vietoje. Sėdėti prie virtuvės taip pat nepatartina, nes nuolat girdėsite triukšmą, kylantį ekipažui ruošiant maistą ir gėrimus.“

Kur sėstis, kad rasčiau vietos viršutinėje lentynoje bagažui?

„Nors nepalankiomis oro sąlygomis gali girdėtis daugiau triukšmo, be to, teks ilgiau laukti, kol galėsite išlipti, visgi lėktuvo galas paprastai būna mažiau užgrūstas, – sako A. Sheltonas. – Pagal daugelio oro linijų nustatytą tvarką, jei jūsų vieta lėktuvo gale, jūs būsite anksčiau įlaipinti, todėl neteks nerimauti, kad neliks vietos rankiniam bagažui.“

Nepamirškite to, kai internetu rinksitės vietą lėktuve.

Ar kurios nors vietos saugesnės už kitas?

Sitiuardesės

Kaip skelbiama žurnale „Time“ publikuotoje JAV Federalinės aviacijos administracijos suvestinėje, kurioje apibendrinti per pastaruosius 35 metus įvykusių nelaimių duomenys, vidurinės vietos lėktuvo gale yra pačios saugiausios.

Visgi jokios garantijos nesuteikiama. Iš tiesų, vertinant sužalojimo arba žūties tikimybę lėktuvo katastrofos atveju, nėra nei geresnių, nei blogesnių vietų. Kaip aiškina Federalinės aviacijos administracijos atstovė Alison Duquette, „katastrofos nėra panašios viena į kitą, be to, katastrofų nutinka itin retai.“

Avarinės situacijos atveju geriau sėdėti eilėje prie avarinio išėjimo. Ch. Lopinto aiškina, kad kuo arčiau avarinio išėjimo sėdėsite, tuo greičiau galėsite išlipti iš lėktuvo. Tačiau jei jūsų vieta prie pat avarinio išėjimo esančioje eilėje, turite nepamiršti jums tenkančių „pareigų“.

Mėgstu rinktis vietas prie pat avarinio išėjimo, nes priešais jas palikta daugiau vietos kojoms. Visgi ką tektų daryti avarinės situacijos atveju?

Arčiausiai avarinio išėjimo esantys keleiviai, žinoma, greičiausiai paliks lėktuvą, bet prie pat jo esantys asmenys turi būti pasirengę iškilus būtinybei padėti suvaldyti situaciją.

Atsižvelgiant į orlaivio tipą, avarinės situacijos pobūdį ir keleivių poreikius, galite būti paprašyti padėti atidaryti avariniam išėjimui skirtą langą ir padėti keleiviams išsilaipinti iš lėktuvo. Arčiausiai avarinio išėjimo sėdintiems keleiviams per evakuaciją gali tekti atidaryti duris, o tada padėti išsilaipinti kitiems arba informuoti, ką daryti.

Kaip užsitikrinti, kad šalia būtų laisva vieta?

„Paprastai visi nori aplink save turėti kuo daugiau erdvės, – sako A. Sheltonas, – todėl nekeista, kad galinėje eilėje arba eilių viduryje esančios vietos niekada nesirenkamos pirmiausia, o štai vidurinės vietos galinėje eilėje tikrai nieks nesirinks, kol lėktuve bus likusi bent viena kita laisva vieta.“

Taigi, jei esate pasiryžę taikstytis su kitais sėdint lėktuvo gale kylančiais nepatogumais, be to, skrendate ne kelionių bumo metu (pavyzdžiui, rudenį, prasidėjus naujiems mokslo metams), galite mėginti laimę gauti taip trokštamą laisvą gretimą vietą.

Žinau, kad teks greitai persėsti į kitą lėktuvą. Kur sėstis, kad pavyktų kuo greičiau išlipti?

Jei žinote, kad teks paskubėti norint spėti į kitą lėktuvą, rinkitės vietą kuo arčiau lėktuvo priekio. Beje, neretai atsiranda keleivių, kurie įlipę į lėktuvą ima derėtis su sėdinčiais priekyje ir įkalbinėti juos pasikeisti vietomis.

Pasitaiko, kad niekur labai neskubantys keleiviai mielai užleidžia savo vietas ir persėda į kitas, jei jos nėra prastesnės. Būna, kad keleiviai sutinka mainytis vietomis tik tada, kai jiems pasiūloma, pavyzdžiui, pinigų arba nemokamas kokteilis.

Jei situacija visiškai beviltiška, galima pamėginti paprašyti priekyje sėdinčių keleivių pasikeisti vietomis tik per nusileidimą, bet tą verta daryti tik tada, jei rankinis bagažas nėra užkeltas ant bagažui skirtos viršutinės lentynos lėktuvo gale.

Kur sėstis, kad neužgultų ausų?

Deja, jei tenka kęsti skausmą, nes lėktuve užgula ausis, persėdę į kitą vietą nuo šio nepatogumo neišsivaduosite.

Žmonės, kuriems užgula ausis yra kamuojami atmosferos slėgio svyravimo sukeliamo negalavimo, sako konsultacinės tarnybos „Aviation Medicine Advisory Service“ prezidentas, vadovas ir vienas iš įkūrėjų Quay Snyderis. Jis patvirtina, kad ausų užgulimo tikimybė visose lėktuvo vietose yra vienoda, kadangi slėgis visur vienodas.

Galbūt tam tikrose vietose mažiau juntamas kratymas?

Visų pirma, kratymas mažau juntamas didesniuose aukštai skrendančiuose lėktuvuose. Kratymo negalintiems pakęsti keleiviams patariama rinktis vietas ties sparnais, mat čia smūgiai juntami gerokai mažiau nei sėdint priekyje ar gale, aiškina Q. Snyderis.

Kur sėstis, kad būčiau greičiau aptarnautas?

„Paprastai maistas pirmiausia patiekiamas arčiausiai priekio sėdintiems keleiviams, – sako Ch. Lopinto. – Visgi kai kuriose oro linijose ši tvarka skiriasi, atsižvelgiant į tai, ar lėktuvas skrenda iš Rytų į Vakarus, ar iš Šiaurės į Pietus.

Renkantis kai kurių oro linijų bendrovių organizuojamus aukščiausios klasės skrydžius maistą galima iš anksto užsisakyti interneto svetainėje.“

Specialiai užsisakant maistą galima rinktis vegetariškus patiekalus, suderinti maistą su įprastu mitybos racionu, riktis mažai riebalų turinčius produktus ar produktus be glitimo, užsisakyti praktikuojamą religiją atitinkančio maisto arba vaikams skirtų patiekalų.

Kadangi keleiviai aptarnaujami pradedant nuo priekio ir einant link galo, sėdintiesiems gale kyla tam tikra rizika.

„Kol lėktuvo palydovai prieis prie gale sėdinčių keleivių, gal nebelikti kokio nors populiaraus ir viliojančiai atrodančio patiekalo, nors taip paprastai nutinka tik tada, jei skrydis yra ilgas ir jo metu tiekiamas karštas maistas“, – sako A. Sheltonas. Tokiu atveju galite negauti vegetariško ar košerinio maisto, jei jis nebuvo skirtas būtent jums.

Būna, kad du lėktuvo palydovai nuo lėktuvo vidurio pradeda stumti maistu nukrautus vežimėlius, kol pasiekia lėktuvo virtuves.

Tokiu atveju pirmiau aptarnaujami lėktuvo viduryje sėdintys keleiviai, tik nereikia pamiršti, kad patekti į tualetą, kai ant praėjimo stovi du vežimėliai, yra tikras iššūkis.

Kartą lėktuve, kuriame maistas išvežiojamas dviem vežimėliais, įvyko tikras incidentas. Gamtinio reikalo akivaizdžiai spaudžiamas vyriškis skubėdamas į tualetą nustūmė maistą dalijusią stiuardesę ir netyčia apvertė sunkų vežimėlį su visais ant jo sustatytais gėrimais. Todėl verta prisiminti, kad į tualetą geriau nueiti iki maitinimo pradžios.

Kurioje lėktuvo vietoje mažiausiai girdimas triukšmas?

Net ir tada, jei šalia jūsų nesėdės klykiantį kūdikį supanti mamytė arba be perstojo plepančių kūmučių porelė, lėktuvo salone tikrai nepavyks išvengti triukšmo. Lėktuvui kylant triukšmo lygis pakyla iki 105 decibelų, o per visą skrydį girdimas vidutiniškai 85 decibelų triukšmas.

Tokį triukšmą kelia, pavyzdžiui, benzininė žoliapjovė. Nors kai kurie keleiviai pastebi, kad sėdint šalia priekyje esančios virtuvės tenka nuolat girdėti iš jos sklindančius garsus bei stiuardesių pokalbius, siekiant kuo silpniau girdėti lėktuvo variklio garsą patariama rinktis vietas būtent lėktuvo priekyje.

Ar pasirinkta vieta lemia lėktuvo bilieto kainą?


Pirkti lėktuvo bilietus – ne retai bauginanti užduotis. „Aplinkybės, lemiančios pasirinktos vietos kainą, pastaruoju metu labai pasikeitė, – sako A. Sheltonas. – Daugelyje oro linijų taikomi papildomi mokesčiai už pačias geriausias vietas.

Kai kurios oro linijos pristatė specialias aukštu aptarnavimo lygio išsiskiriančias klases arba įvardijo antrines kategorijas, tokias kaip aukštos kokybės ekonominė klasė arba papildoma vieta kojoms. Vis dažniau tenka mokėti, jei vietą pasirenkate tada, kai rezervuojate bilietą.“

Visos šios aplinkybės dar labiau komplikuoja geriausios vietos pasirinkimo užduotį.

Geriausia, ko galite imtis, planuoti iš anksto, nebent, žinoma, patys norite pakliūti į lėktuvo galą šalia tualetų.

„Kelionės lėktuvo kainą veikiau lemia pasirinkta klasė, o ne konkreti vieta, be to, skirtingos oro linijos taiko skirtingas ir labai lanksčias kainų nustatymo strategijas, – sako A. Sheltonas. – Auksinė taisyklė labai paprasta: jei nesumokėjote papildomai arba nesate priversti rinktis paskutinės likusios vietos, turėsite apsispręsti dėl kurios nuros iš lėktuvo viduryje arba gale esančių vietų.“

Ką daryti, jei prieš skrydį reikia pasikeisti vietą?

Jei įtariate, kad galite būti nusiųsti į vidurinę vietą, kreipkitės į kelionių agentą, kuris mielai padės sutvarkyti visus su kelione susijusius reikalus. Susitvarkyti, aišku, galite ir patys. Prasidėjus išankstinei registracijai tereikia prisijungti prie internetinės sistemos ir išsiaiškinti, ar liko bent viena laisva vieta.

Taip pat galima paskambinti į oro linijos bilietų rezervavimo centrą arba už registraciją atsakingam darbuotojui, be to, iki pat įlaipinimo laiko vietą gali padėti pasikeisti oro uosto darbuotojas.
Auksinis patarimas: jei kreipiatės su prašymu pakeisti vietą, demonstruokite gerą nuotaiką ir šypsokitės.

Nors tokios priemonės kaip žavesys ar siūlomas šokoladinis saldainis negarantuoja sėkmės, jos tikrai nepakenks. Be to, kai atsisėsite į jums skirtą vietą, būtinai nusišypsokite šalia sėdintiems keleiviams, juk niekada nežinai, su kuo teks grumtis dėl vietos ant ranktūrio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)