Tokius priekaištus rajono valdantiesiems praėjusiame Tarybos posėdyje, kur buvo patvirtintas Savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus parengtas remontuotinų gatvių sąrašas, išsakė opozicijos atstovai.

Jų teigimu, žvelgiant į „laimingųjų“ gatvių sąrašą nematyti, kad prioritetas būtų skirtas priemiesčiui. Be to, renkantis, kurias gatves tvarkyti, neatsižvelgiama į gyventojų nuomonę.

„Dembavos bendruomenė du kartus seniūnijai siuntė raštą su savo nuomone, bet į ją atsižvelgta nebuvo. Dembavoje bus asfaltuojamas tik Šiltnamių gatvės ruožas, o daugiau nieko“, – piktinosi tarybos narė liberalsąjūdietė Daiva Juodelienė.

Jai pritarė Upytėje gyvenantis Tarybos narys konservatorius Kazimieras Algirdas Budrys.

Jis sakė prašęs seniūno sukviesti gyventojus aptarti, kurias gatves reikėtų pirmiausia tvarkyti, bet veltui.

Nepartinė Violeta Grigienė pasigedo aiškių kriterijų, pagal kuriuos buvo atrinktos gatvės, o liberalsąjūdininkas Jonas Katinas priekaištavo merui ir valdantiesiems, kad šie nepasivargino nusilenkti Susisiekimo ministerijos vadovybei ir išprašyti daugiau pinigų rajonui.

Pasigedo lobistinio darbo

Šiais metais, palyginti su praėjusiais, rajonas gatvėms ir keliams tvarkyti bei prižiūrėti disponuoja 46 tūkst. eurų mažiau.

Iš Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų Panevėžio rajono savivaldybė gavo 1 mln. 460 tūkst. 100 eurų, dar beveik 326 tūkst. eurų tikslinių lėšų gatvėms remontuoti skyrė Susisiekimo ministerija, iš viso rajonas turi 1 mln. 786 tūkst. eurų, pernai turėjo 1 mln. 832 tūkst. 500.

J. Katinas pasigedo rajono valdančiųjų lobistinio darbo. Anot jo, gruodį ir sausį gerai padirbėjus – ministeriją įtikinus, kad žiedinėms savivaldybėms, kokia yra Panevėžio rajono, keliams prižiūrėti skiriamos lėšos turėtų būti skaičiuojamos pagal kitokią formulę, nei, tarkime, Kupiškio rajono savivaldybei, pinigų veikiausiai būtų buvę daugiau.

„Tikėjausi, kad rajonas gaus ne 1,4 milijono, o 2,5 milijono eurų“, – „Sekundei teigė J.Katinas ir pridūrė, kad ankstesniais metais tiek dabartinis meras, tiek jo pirmtakas dar „suveikdavę“ papildomų lėšų.

Pasak politiko, priemiestinėse gyvenvietėse – Velžyje, Vaivaduose, Piniavoje, Dembavoje ir kitose – gyvena daug žmonių, yra gana intensyvus eismas, bet čia dvylika metų gatvės netvarkytos. Valdantieji ignoravo opozicijos siūlymus daugiau dėmesio skirti šioms teritorijoms.

Opozicijos atstovai atkreipė dėmesį, kad priemiesčio gyventojai sumoka daugiausia mokesčių, tačiau naudos iš to neturi. O toli nuo miesto esančių seniūnijų, pavyzdžiui, Smilgių ar Vadoklių, gyventojai vaikšto ir važinėja asfaltuotomis gatvėmis.

J. Katinas siūlė mažinti lėšas žvyruotoms gatvėms tvarkyti, o daugiau skirti priemiesčio gyvenvietėms asfaltuoti.

Pinigų per mažai

Rajono meras Povilas Žagunis sutinka, kad gatvėms asfaltuoti ir prižiūrėti pinigų yra per mažai, tačiau tvirtina, jog jokie reveransai Susisiekimo ministerijai ar Vyriausybei nebūtų padėję. Pasak jo, lėšos savivaldybėms skaičiuojamos kompiuteriu pagal patvirtinta metodiką ir vienas svarbiausių kriterijų yra gyventojų skaičius ir gatvių (kelių) ilgis.

Vietinio ūkio skyriaus vedėjo Rimo Samkaus žiniomis, šįmet gatvėms remontuoti ir prižiūrėti mažiau lėšų gavo ir kitos savivaldybės. Vakar „Sekundė“ Susisiekimo ministerijoje mėgino patikrinti šią informaciją, tačiau iki darbo dienos pabaigos atsakymo negavo.

Meras atmetė opozicijos priekaištus, kad Savivaldybėje nėra aiškių lėšų gatvėms tvarkyti paskirstymo kriterijų, kad neatsižvelgiama į bendruomenių nuomonę. Pasak jo, kai disponuojama ribota pinigų suma, neįmanoma patenkinti visų prašymų.

„Dembavoje tęsiamas Šiltnamių gatvės asfaltavimas. Pradėtų darbų tęstinumas turi būti. Jeigu klausysime tik bendruomenių pageidavimų, bus chaosas“, – tvirtino meras.

Vietinio ūkio skyriaus vedėjas pabrėžė, kad rajone yra apie 70 kilometrų neasfaltuotų gatvių.
P. Žagunis patikino, kad Savivaldybė laikosi praėjusiais metais patvirtintos lėšų skirstymo tvarkos, joje, be kita ko, numatyta prioritetą skirti priemiesčio gyvenvietėms.

Lygiava pasirodė ydinga

Atokiau nuo miesto esančių kaimų gatves išasfaltavusi ir šaligatvius sudėjusi Panevėžio rajono savivaldybė pernai susizgribo, kad priemiesčio gyvenvietėse žmonės springsta dulkėmis.

Praėjusių metų pabaigoje buvo priimta nauja lėšų gatvėms taisyti ir joms prižiūrėti tvarka, pagal kurią prioritetą numatyta skirti priemiesčio gyvenvietėms.

Taip pat nustatyta, kad galutinį asfaltuojamų ir remontuojamų gatvių sąrašą tvirtina ne administracijos direktorius, o rajono Taryba.

Praėjusiame Tarybos posėdyje 15 balsų už, 5 susilaikius ir vienai politikei nusišalinus buvo patvirtintas gatvių, kurios bus remontuojamos iš Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų (1 mln. 460 tūkst. eurų), sąrašas.

Iš priemiestinių gyvenviečių į šį sąrašą įtraukta Panevėžio seniūnija. Jos Molainių kaime bus išasfaltuoti 587 metrai Dvaro gatvės. Upytės seniūnijos Upytės kaime, Ėriškių gatvėje, bus įrengiamas šaligatvis, nutiesti pėsčiųjų ir dviračių takai, Velžio seniūnijoje, Dembavoje, bus tęsiami jau minėtos Šiltnamių gatvės asfaltavimo darbai. Planuojama išasfaltuoti 427 m. R. Samkaus teigimu, pernai prie šios gatvės asfaltavimo darbų prisidėjo ir vietos verslininkai. Velžio kaime numatyta išasfaltuoti 339 m Saulėtekio gatvės bei 155 m Vyturio gatvės.

Ne per toliausiai nuo miesto esančios Miežiškių seniūnijos Nevėžio kaime bus asfaltuojama 120 metrų Pamiškės gatvės atkarpa. Naujamiesčio seniūnijos Naujamiesčio miestelyje numatytas išasfaltuoti Dariaus ir Girėno gatvės 613 m ruožas bei parengti Ramiosios gatvės, dėl kurios asfaltavimo daug metų Savivaldybei ramybės neduoda naujamiestietė Janina Dambrauskienė, kapitalinio remonto projektą.

Kitos į sąrašą įtrauktos gatvės yra Karsakiškio, Paįstrio, Raguvos, Vadoklių seniūnijose.
Susisiekimo ministerijos duotos tikslinės lėšos – beveik 326 tūkst. eurų – bus panaudotos Šilagalio kaime esančių Bityno ir Durpyno gatvių asfaltavimo darbams tęsti. Beje, Durpyno gatvė šįmet dar nebus baigta asfaltuoti.

R. Samkus aiškino, kad bendruomenės pasiūlymus dėl gatvių remonto teikia seniūnijai, ši – Savivaldybei, Vietinio ūkio skyrius sudaro gatvių sąrašą, o jį rajono Taryba laimina arba ne.
R. Samkaus teigimu, rengiant asfaltuotinų ir remontuotinų gatvių sąrašą atsižvelgiama, ar jos atitinka nustatytus kriterijus: ar gatvė (kelias) jungiasi su valstybinės reikšmės keliu, ar joje važinėja autobusai, ar prie gatvės (kelio) yra svarbių visuomeninių objektų: gydymo, švietimo, kultūros ir kt. įstaigų, kiek gyventojų, ar jie, taip pat juridiniai asmenys, reiškia norą prisidėti prie remonto, koks toje gatvėje eismo intensyvumas. Kadangi lėšos ribotos, pirmumas teikiamas avarinės būklės gatvei (keliui) remontuoti, eismo saugumui užtikrinti, kelių ir gatvių nuolatinei priežiūrai.

Kriterijai neaiškūs

Tačiau V. Grigienės tokie Vietinio ūkio skyriaus vedėjo argumentai neįtikina. Ji teigia, kad taip tik deklaruojama, o kaip viskas vyksta iš tiesų, neaišku.

„Ne vieną kartą mėginau klausti, pagal kokius kriterijus į minėtą sąrašą įtrauktos gatvės, bet aiškaus atsakymo neišgirdau. Atrankos kriterijai man nesuprantami“, – teigė tarybos narė.

Politikei susidarė įspūdis, kad gatvės atrenkamos Savivaldybės vadovybės kabinetuose atsižvelgiant į savo elektorato poreikius. V. Grigienės nuomone, gerai biudžetą surenkanti Savivaldybė ir pati galėtų skirti tam tikrą sumą gatvėms ir keliams remontuoti.

Rajono meras P. Žagunis teigia, kad opozicijos priekaištai, jog gatvių atranka nėra skaidri, visiškai neteisingi. Jam susidarė įspūdis, kad kai kurie kolegos tiesiog nenori įsigilinti į situaciją arba politikuoja.