Šis policijos pareigūno teiginys paremtas Administracinių teisės pažeidimų kodeksu, kuris vairuotojo pažymėjimą leido išsaugoti avariją neblaiviam padariusiam buvusiam Seimo nariui Vytautui Šustauskui. Šis teisės aktas gelbsti ir kitus prasikaltusius, tačiau pinigingus vairuotojus.

“Jei vairuotojas girtas padarė pažeidimą ir sugadino svetimą turtą, jam skiriama nuo 2 iki 3 tūkstančių litų bauda arba atimamas vairuotojo pažymėjimas, tačiau jei vairuotojas buvo sulaikytas neblaivus, bet pažeidimo nepadarė, jam taikomos abi šios bausmės: vairuotojas turi sumokėti baudą ir kartu netenka vairuotojo pažymėjimo”, - šiuo metu Lietuvoje galiojantį teisės aktą aiškino A.Judickas.

Pareigūno nuomone, tokios kodekso nuostatos visiškai nelogiškos, tačiau jis priverstas jas taikyti. “Neteisinga, kai piktybiškam girtam vairuotojui teismas skiria lengvesnę bausmę, nei nepiktybiškam”, - samprotavo pareigūnas.

Šis teisės aktas padėjo lengviau išsisukti ir prieš tris mėnesius neblaiviam automobiliu į vilkiką įsirėžusiam buvusiam Seimo nariui Vytautui Šustauskui. Tada eismo priežiūros pareigūnai atėmė iš jo teisę vairuoti, tačiau Kauno apygardos administracinis teismas šią nuobaudą pakeitė 2500 litų bauda.

Vis dėlto lengvesnė bausmė skandalisto nenuramino. Antradienį Vytautas Šustauskas vėl susidūrė su policija. Kaune jis sumokėjo 100 litų baudą už ne vietoje pastatytą automobilį.

A.Judicko nuomone, šie kodekso nelogiškumai buvo naudingi V.Šustauskui, jais, pareigūno manymu, gali pasinaudoti ir kiti vairuotojai.

“Nors išgėrę vairuotojai yra per daug apsvaigę, kad galvotų apie įstatymus, tačiau, jei juos gerai žinotų, galėtų pasinaudoti šia absurdiška situacija ir specialiai padaryti smulkų pažeidimą”, - sakė A.Judickas.

Jo nuomone, Administracinių teisės pažeidimų kodeksą reiktų keisti, nes šiuo metu taikomos neteisingos bausmės. Šio dokumento pakeitimui pritaria ir Vilniaus miesto Viešosios policijos Patrulių rinktinės vadovas Vytautas Černevičius.

“Yra kaip yra, ką padarysi, kaip yra, taip vykdome, bet kodeksą galėtų pakeisti”, - sakė vadovas.

Teisingumo ministerijos atstovo Dainiaus Radzevičiaus teigimu, šį kodeksą iš tikrųjų žadama keisti. “Seime darbo grupė svarstė šio kodekso pakeitimus, jis bus keičiamas ne po straipsnį, bet visas kompleksiškai”,- sakė D. Radzevičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją