Pora vestuvių proga gavo 400 Lt (115,85 eurų) vertės dovanų kuponą kelionei su bendrove „Rest turas“, kurį galėjo išleisti per metus.

Gana netikėtai tai tapo įtampos ir ilgo nesusipratimo bandant rasti teisybę pradžia, - rašė šeimą sukūrusi moteris (vardas ir pavardė DELFI žinomi). - Pasvarstę pasirinkome aplankyti Tunisą, bet įvykiai privertė persigalvoti, o visos agentūros ragino nevykti į Tunisą. Pasirinkome kelionę į Kroatiją.“

Pasak jos, buvo sutarta, kad pora sumokės už kelionę likus mėnesiui iki išvykimo, vėliau pasiteiraus, ar kelione įvyks.

„Sutarimą įvykdėme ir dvi savaites prieš išvyką pradėjome domėtis, ar kelionė įvyks. Agentūros atstovė ir vadovė sakė gerai nežinanti, ar tikrai išvyksime, bet kelionė - neatšaukta. Tokie atsakymai kartojosi kelis kartus, kol likus 8 dienoms iki išvykimo paskambinome tiesiogiai vežančiai bendrovei „Top Turas“, ir sužinojome, kad mūsų pinigų niekas jiems nepervedė“, - rašė moteris.

Tuomet pora paskambino „Rest turas“ vadovei ir paprašė jos paaiškinti situaciją, ji pripažino neteisingai juos informavusi ir paprašė jaunavedžių atvykti atsiimti pinigų.

„Tada ir prasidėjo įdomybės: paprašė nurodyti sąskaitą, pažadėjo pervesti pinigus per 2 darbo dienas, paskui per 10 dienų, paskui artimiausiu metu, - apgailestavo moteris. - Paraginimas buvo siunčiamas elektroniniu paštu kartu informuojant ir Turizmo departamentą. Atsakymo nesulaukėme. Po savaites vėl siuntėme priminimą, vėl be likome atsako.“

Pora pasakoja, kad dėl šios situacijos patyrė nepatogumų: žlugo planai, o dėl prarastų pinigų veikiausiai reikės kreiptis į teismą.

Bendrovės „Rest turas“ vadovė Regina Budginaitė tikino, kad su neišvykusiais į kelionę žmonėmis ieškos sprendimų: jie pranešė apie nutraukiamą sutartį su bendrove, todėl porai planuojami grąžinti pinigai. Kada – neįvardinta.

Pora įmonei už kelionę mokėjo keliais etapais: 2014 m. įteikė 400 Lt (115,85 eurų) dovanų čekį ir papildomai 2014 m. sumokėjo 350 Lt (101,37 eurų) avansą už norimą kelionę, galutinai už kelionę įmokėjo 342 eurus šių metų rugpjūčio pabaigoje. Jų pasirinktos kelionės kaina dviem – 560 eurų.

„Top Turas“ DELFI patvirtino, kad su „Rest turu“ sutartį nutraukė šių metų liepos pabaigoje, nuo to laiko bendrovė negalėjo atstovauti „Top Turui“. To priežastis - „Top Turas“ negavo pinigų už užsakomas keliones, todėl jas anuliavo, o sutartį su agentu nutraukė.

Jei įmonė pardavė kelionę, kai tuo metu su kelionės organizatoriumi neturėjo sudarytos sutarties, Turizmo departamentas siūlo kreiptis į teisėsaugos institucijas.

Turizmo įstatymas numato Turizmo departamentui pareigą vykdyti turizmo paslaugų teikėjų veiklos stebėseną ir priežiūrą, tačiau nenumato įgaliojimų vykdyti kelionių pardavimo agentų priežiūros. Siūlytume dėl Jūsų turimos informacijos apie galimai neteisėtos minėtų subjektų veiklos kreiptis į teisėsaugos institucijas. Ginčus dėl turizmo paslaugų teikimo sutarties netinkamo vykdymo ar nevykdymo ikiteismine tvarka nagrinėja Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba“, - komentavo Turizmo departamento Turizmo veiklos priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Irena Kulbytė.

Kelionių taip pat negali organizuoti

Be to, bendrovei „Rest turas“ kelionių organizatoriaus veikla yra sustabdyta nuo šių metų spalio 20 d., o tai reiškia, kad šiuo metu įmonė gali vykdyti tik atvykstamojo turizmo veiklą, t.y. organizuoti tik užsienio valstybių gyventojų keliones po Lietuvą.

To priežastis – bendrovė nepateikė paprašytų dokumentų Turizmo departamentui.

„Kai Turizmo departamentas sustabdo kelionių organizatoriaus pažymėjimo galiojimą, kelionių organizatorius nuo pranešimo apie tai gavimo dienos neturi teisės prisiimti naujų įsipareigojimų turistams ir vartotojams, tačiau privalo įvykdyti visus iki Turizmo departamento pranešimo apie sprendimą sustabdyti kelionių organizatoriaus pažymėjimo galiojimą gavimo dienos prisiimtus įsipareigojimus turistams ir vartotojams“, - kalbėjo I. Kulbytė.

Turizmo departamentas DELFI informavo, kad „Rest turas“ kitų kelionių organizatorių keliones gali pardavinėti kaip tarpininkas, bet tik turėdamas su kelionių organizatoriais galiojančią sutartį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)