Pasak ministro, konkrečios informacijos apie grėsmę piliečiams šiuo metu nėra, bet dabartinė situacija neleidžia garantuoti visiško saugumo.

Linas Linkevičius
„Tikrai nenorime tirštinti spalvų ten, kur nereikia, ir mūsų rekomendacijos jokiu būdu nėra grindžiamos emocijomis. Jos remiasi analize, bendravimu su mūsų partneriais, sąjungininkais, kurie turi daugiau galimybių ir žvalgybinei informacijai“, - BNS penktadienį sakė ministras.
BNS perklaustas, ar Lietuva sprendimą priėmė gavusi žvalgybinės informacijos iš sąjungininkų, ministras atsakė: „Aš nedetalizuosiu priežasčių. Manome, kad išanalizavę turimą informaciją turėtume pasakyti, kad, pirma, neturime konkrečios informacijos apie galimą grėsmę savo piliečiams, bet, antra vertus, negalime teigti, kad situacija nesudaro prielaidų įvykti kokiems nors aktams. Negalime garantuoti, kad negali atsitikti kokių nors įvykių“.

Užsienio reikalų ministerija penktadienį paskelbė rekomenduojanti nevykti oro transportu į Šarm aš Šeicho oro uostą ir kitus Sinajaus pusiasalio oro uostus.

Skrydžių bendrovė „Small Planet Airlines“ netrukus po to paskelbė nusprendusi nebeskraidinti keleivių į Šarm aš Šeichą. Apie nutraukiamus skrydžius taip pat paskelbė kelionių organizatoriai „Novaturas“ ir „Tez Tour“. Lietuvos turistus iš kurorto žadama parskraidinti iki trečiadienio.
Vakarai įtaria, kad praeitą savaitę iš Šarm aš Šeicho į Rusiją skridęs lėktuvas nukrito jame sprogus bombai. Iš pradžių skrydžius į kurortą nutraukė Vakarų šalys, penktadienį tokį sprendimą priėmė ir Rusija.

Parskraidins 180 žmonių

Lietuvos užsakomųjų skrydžių bendrovės „Small Planet Airlines“ Marketingo departamento vadovas Simonas Bartkus BNS sakė, kad sekmadienį į Lietuvą parskraidins 180 žmonių.

„Jau viskas sudėliota taip, kad ten esančius savo klientus parskraidinsime ir kol kas daugiau į Egiptą neskrisime“, - BNS sakė S.Bartkus.

Jis patvirtino, kad iki sekmadienio „Small Planet Airlines“ darbuotojai užtikrins maksimalų saugumą, turistams bus leidžiama vežtis ir bagažą. Tuo metu kai kurios oro bendrovės savo klientus skraidins tik su rankiniu bagažu.

„Small Planet Airlines“ taip pat atliks Egipto partnerių veiklos auditą. Pasak S.Bartkaus, tai gali užtrukti kelias dienas, situacija bus įdėmiai stebima.

Dėl kriminalinių ir teroristinių grupuočių veiklos saugumo padėtis yra ypač bloga Šiaurės Sinajaus provincijoje, įskaitant Tabos-Sueco kelią, Tabos kurortą, todėl į Šiaurės Sinajaus provinciją ir Tabos kurortą, Vakarų (Libijos) dykumą bei Sivos oazę keliu iš Marsa Matruh, rekomenduojama nevykti.

URM pataria Egipte esantiems asmenims būti budriems, stebėti vietinės valdžios pranešimus, vengti masinio susibūrimo vietų, visą laiką su savimi turėti asmens dokumentą su nuotrauka.

„Tez Tour“ stabdo skrydžius į Šarm aš Šeichą

Lietuvos Užsienio reikalų ministerijai (URM) sugriežtinus rekomendacijas dėl kelionių į Šarm aš Šeichą Egipte, tarptautinis kelionių organizatorius „Tez Tour“ stabdo skrydžius į minėtą Egipto dalį, teigiama bendrovės pranešime spaudai.

Atsižvelgiant į sugriežtintas URM rekomendacijas, artimiausi, lapkričio 8 d. ir 11 d. skrydžiai į Šarm aš Šeichą bus nukreipti į Hurgados oro uostą. Skrydžius vykdanti bendrovė „Small Planet Airlines“ imasi visų reikiamų priemonių, kad užtikrintų šio ir kitų skrydžių saugumą.

Neketinantiems keisti atostogų planų, „Tez Tour“ suteikia galimybę ilsėtis kitame, už 760 km nuo Šarm aš Šeicho, esančiame Hurgados kurorte. Visus keliautojus bendrovė kviečia susisiekti su savo kelionių agentūromis.

Tiems turistams, kurie nenorės skristi į Hurgadą, bus suteikta galimybė pasirinkti kelionę į kitą šalį arba nutraukti sutartį pagal joje numatytas sąlygas.

Šiuo metu Šarm aš Šeiche esantys „Tez Tour“ klientai į Lietuvą grįš pagal jų atostogų grafiką artimiausiu metu.

Kelionių organizatorius „Tez Tour“ atidžiai stebi situaciją Egipte. Palaikomas nuolatinis ryšys su „Tez Tour“ atstovybe Šarm aš Šeicho kurorte, su užsakomuosius skrydžius vykdančiais „Small Planet Airlines“, su Užsienio reikalų ministerija. Būtent šios institucijos rekomendacijomis vadovaujamasi dėl tolesnių skrydžių į Šarm aš Šeichą.

„Novaturas“ stabdo skrydžius į Šarm aš Šeichą

Užsienio reikalų ministerijai rekomendavus nevykti į Egipto kurortą Šarm aš Šeichą ir kitus Sinajaus pusiasalio oro uostus, kelionių organizatorius „Novaturas“ paskelbė iki lapkričio 11 dienos stabdantis skrydžius į šį kurortą.

„Po konsultacijų su Užsienio reikalų ministerija iki lapkričio 11 dienos nutraukiame suplanuotus skrydžius į Šarm aš Šeichą. Atliksime tik grįžtamuosius skrydžius pagal grafiką, parskraidinant turistus“, - pranešė „Novaturas“.

Anot bendrovės, užsisakiusiems skrydžius į Šarm aš Šeichą, bus pasiūlytos alternatyvios kelionės.

Šiame Egipto kurorte ketvirtadienį buvo 212 „Novaturo“ ir 203 - „Tez Tour“ klientai.

DELFI primena, kad šią savaitę Jungtinės Karalystės (JK) specialiosios tarnybos uždraudė vykdyti skrydžius į Šarm aš Šeichą, nes buvo perimti „Islamo valstybės“ narių pokalbiai, skirti naujo didelio masto teroristinio akto regione aptarimui.

JK valdžia mano, kad lėktuvas „Airbus A321“ nukrito dėl sprogimo lėktuvo viduje. „Labiau taip nei ne“, – tada į klausimą, ar lėktuvo katastrofos priežastimi tapo bomba, atsakė JK ministras pirmininkas Davidas Cameronas.

Po įvykusios tragedijos JK nutraukė skrydžius į Šarm aš Šeichą ir pradėjo savo piliečių išgabenimą iš miesto, iš kurio nelaimės dieną į orą pakilo lėktuvas. JK baiminasi, kad bomba į katastrofą patyrusį lėktuvą galėjo patekti kartu su bagažu.

Rusijos oro bendrovės „Kogalymavia“ („Metrojet“) laineris „Airbus A321“ sudužo praeitą savaitgalį tuojau po to, kai pakilo iš Raudonosios jūros kurorto Šarm aš Šeicho.

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) prisiėmė atsakomybę dėl šio išpuolio, bet Egiptas ir Rusija tokius pareiškimus vertina skeptiškai. Kairas pareiškė, kad „nėra jokių įrodymų“, palaikančių šią teoriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)