Galapagų ekologiškas oro uostas, kuris anksčiau buvo vadinamas Seymouro oro uostu, buvo pastatytas 2012 metais, kad visiškai naudotų tik saulės ir vėjo pagaminamą energiją. 80 proc. jo infrastruktūros pastatyta panaudojant perdirbtas medžiagas iš senų pastatų. Oro uoste net įrengtos mechaninės langinės, kurios atsidaro ir užsidaro priklausomai nuo pastato temperatūros ir anglies dvideginio koncentracijos atmosferoje. O oro uoste naudojamas vanduo yra jūros vanduo, kuris nudruskinamas specialiais įrenginiais.

JAV ekologiškos statybos taryba 40 mln. JAV dolerių vertės projektą įvertino praėjusių metų lapkritį jam skirdama „Leadership in Energy and Environmental Design“ auksinį sertifikatą.

Projektą įgyvendinusios kompanijos „Ecogal Corporation“ vadovas Ezequielis Barrenechea pripažino, kad pastatyti ekologišką oro uostas buvo nemažas iššūkis. Kadangi Galapagų salos yra įtrauktos į UNESCO saugoma vieta, didžioji dalis darbų turėjo būti atlikti Ekvadoro žemyninėje dalyje. Prireikė vienerių metų vien tik parengti inžinierius ir architektus tvariai statybai.

Visa tai buvo sudėtinga, patikėkite manimi, bet ir labai malonu. Galutinis rezultatas yra unikalus projektas ir pavyzdys visam pasauliui“, – sakė jis.

Pasaulio stebuklas

Galapagų oro uostas
Galapagų salos yra mėgiamos keliautojų, kurie atvyksta čia pasigrožėt biologine įvairove. Šios salos įkvėpė Čarlzą Darviną sukurti savo evoliucijos teoriją. E. Barrenechea mano, kad oro uostas bus dar vienas turistų traukos centras, ypač tų, kurie domisi gamtos apsauga.

„Į Galapagų salas atvykstantys žmonės yra beveik pamišę dėl ekologijos, – pabrėžia jis. – Būtent tokie turistai pirmiausia ir įvertins šį projektą, nes žmones vyksta į Galapagų salas, kad pajustų ekologišką pasaulio dalį.“

Ekologiniai oro uostai: dabartis ir ateitis

Kiti oro uostai taip pat keičia savo požiūrį į aplinkosaugą. Bostono Logano tarptautinis oro uostas, pavyzdžiui, buvo pirmasis JAV, kurį sertifikavo JAV ekologiškos statybos taryba. O Europoje už savo pastangas saugoti aplinką buvo įvertinti oro uostai Šveicarijoje, Ispanijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Pavyzdžiui, juose buvo įrengtos vėjo jėgainės ar saulės baterijos elektros energijai gaminti.

Galapagų oro uostas
Tačiau ateityje bus daroma dar daugiau. Pavyzdžiui, Filipinuose planuojama statyti naują ekologinį oro uostą. Boholio provincijoje įsikursiantis oro uostas kondicionavimo ir apšvietimo sistemai naudos vien tik saulės pagamintą elektros energiją. Numatoma, kad naujasis oro uostas pakeis dabar veikiantį Tagbilarano oro uostą 2018 metų pradžioje.

O Meksiko sostinėje Meksike ketinama statyti oro uostą, kuris pretenduos į tvariausio pasaulyje oro uosto titulą. Jį statys bendrovės „Foster + Partners“, FR-EE („Fernando Romero Enterprise“) ir NACO („Netherlands Airport Consultants“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)