Pagal naujos Vilniaus miesto administracijos turimus duomenis pernai savivaldybės įsteigtos oro bendrovės nuostoliai siekė 10,27 mln. eurų. 2013 m. - 5,19 mln. eurų.

Matydama tokius skaičius Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė pabrėžia, kad vargu, ar matydami tokius rezultatus, investuotojai būtų susigundę investuoti į didžiulius nuostolius nešančią įmonę, kurios įsipareigojimai turtą viršija 3,5 karto.

Be to, Vilniaus miesto valdžia taip pat nebegalėjo toliau skirti lėšų pelnu net nekvepiančiai bendrovei. Tai patvirtina ir visiškai nuo plano nukrypęs „Air Lituanica“ bendrovei sudarytas verslo planas.

Pagal 2012 m. spalio 18 d. parengtą verslo planą buvo numatyta, kad 2013 m. įmonės pelnas turėtų siekti – 2,55 mln. eurų, 2014 m. - 3,22 mln. eurų.

„Bet faktiniai rezultatai buvo dvigubai prastesni nei verslo plane. Tokiu atveju verslo planas arba turėjo būti peržiūrėtas laiku, arba savivaldybė turėjo dar anksčiau būti nusprendusi, kiek skirti lėšų tokios įmonės veiklai prižiūrėti“, - susitikime su žurnalistais kalbėjo A. Vaitkunskienė.

Miesto administracijos vadovė taip pat pažymėjo, kad iš viso UAB „Start Vilnius“ (Vilniaus miesto savivaldybės įmonė, UAB „Air Lituanica“ steigėja“) oro bendrovei „Air Lituanica“ buvo pervedus daugiau nei 13 mln. eurų (44,9 mln. Lt) lėšų.

„Ir ne tik Vilniaus savivaldybės biudžeto lėšomis buvo formuojamas bendrovės kapitalas ir palaikoma veikla“, - pridėjo savivaldybės atstovė. A. Vaitkunskienė paminėjo portalo DELFI aprašytą Vilniaus šilumos tinklų didesnę nei 2 mln. eurų paskolą „Air Lituanica“ bendrovei.

Taip pat A. Vaitkunskienei užkliūna Vilniaus miesto savivaldybės įmonių prisiimti laidavimai už „Air Lituanica“ bendrovę.

Pavyzdžiui, paaiškėjo, kad UAB „Start Vilnius“ savo turtu yra garantavusi už „Air Lituania“ paimtą 1,56 mln. eurų paskolą iš „Šiaulių banko“. Taip pat UAB „Start Vilnius“ yra suteikęs 869 tūkst. eurų garantiją dėl „Air Lituanicos“ keleivių teisių įgyvendinimo.

A. Vaitkunskienės skaičiavimu, savivaldybės įmonių suteiktų skolų ir prisiimtų įsipareigojimų bendra suma daugiau kaip 4,8 mln. eurų.

Portalas DELFI dar praėjusių metų kovą rašė apie tai, kaip senoji Vilniaus miesto valdžia sėkmingai į UAB „Start Vilnius“ bendrovę perkelinėja savivaldybei priklausantį nekilnojamąjį turtą.

Būtent jį pardavinėjant dabar bandoma atsiskaityti už „Air Lituanica“ susidariusius įsiskolinimus keleiviams, kurių skrydžiai nutraukti.

UAB „Start Vilnius“ jau pardavė kai kuriuos nekilnojamojo turto objektus, kurie įmonės nuosavybėn perėjo iš miesto savivaldybės. Dar planuose – apie 100 nekilnojamojo turto objektų.

„Nenoriu čia įžiūrėti išankstinio kriminalo, bet faktas, kad peržiūrėjome, kokie butai perduoti iš savivaldybės ir kokiomis kainomis planuojama parduoti aukcione. Formaliai žvelgiant, tarkime, butai ar sudegę pastatai yra įvertinti rinkos kaina ir perduoti“, - kalbėjo A. Vaitkunskienė.

Vis dėlto savivaldybės administracijos vadovė akcentavo, kad kai kurie galbūt ir avarinės būklės objektai gali būti parduodami didesne kaina dėl savo investicinės perspektyvos. A. Vaitkunskienės teigimu, administracija nustatė, kad kai kurių objektų kaina yra įtartinai maža.

„Air Lituanicos“ veiklos sustabdymo dieną UAB „Start Vilnius“ oro bendrovei nebuvo dar pervedusi apie 680 tūkst. eurų už nekilnojamojo turto objektų pardavimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)