Būtent su tokiu pastebėjimu į portalą DELFI kreipėsi skaitytojas Antanas.

Vyras domėjosi, kodėl Šiauliuose degalų kainos daug didesnės nei Kaune ar Klaipėdoje.

Pasak Antano, birželio 10 d. Šiauliuose (Gegužių g.) esančioje „Neste“ degalinėje dyzelino kaina siekė 1,179 euro. Tuo metu Kaune (Kuršių g.) – 1,04 euro. Taigi, šiauliečiams už litrą degalų, pasak pašnekovo, šioje degalinėje tenka mokėti vos ne 14 euro centų (0,48 Lt) daugiau.

Skaitytojas svarsto, ar kainų skirtumas nėra nulemtas konkurencijos nebuvimo Šiauliuose. Kaip pavyzdį jis pateikė, Kaune degalines turinčią bendrovę „Jozitą“. Verta paminėti, kad būtent Kuršių g. Kaune vairuotojus užsipilti degalų kviečia tiek „Jozita“, tiek „Neste“.

Birželio 11 d. apie pietus Šiaulių (Gegužių g.) „Neste“ degalinėje 95 benzino litras kainavo – 1,279 euro, dyzelino – 1,179. Tuo metu Kaune (Kuršių g.) 95 benzinas – 1,229 euro, dyzelinas – 1,079 euro. Klaipėdoje (Šilutės pl.) benzinas ir dyzelinas kainavo tiek pat, kiek Šiauliuose.

DELFI jau yra rašęs, kaip skiriasi degalų kainos Lietuvoje. Konkrečiu atveju buvo pastebėtas didelis skirtumas tarp degalų kainų Vilniuje ir Kaune.
Šiuo metu minėtoje degalinėje Šiauliuose benzinas kainuoja apie 5 euro centus (0,17 Lt) už litrą daugiau nei Kaune, dyzelinas – 0,10 euro (0,35 Lt).

„Neste“ generalinis direktorius Ringaudas Steikūnas teigė, kad kainų skirtumai degalinėse susiformuoja dėl vietinės konkurencijos.

Beje, komentuodamas Antano užduotą klausimą degalinių tinklo „Neste“ vadovas pabrėžė, kad kainos „Neste“ degalinėse tiek Šiauliuose, tiek Kaune vienodos. Skirtumas yra tik minimoje Kauno degalinėje.

„Pati pagrindinė priežastis (kainų skirtumo – red.) - vieta ir konkurencinė aplinka toje vietoje“, - teigė jis.

R. Steikūnas paminėjo, kad kainų skirtumai to paties prekių ženklo degalinėse gali susidaryti ir dėl akcijų, pavyzdžiui, paskelbtų konkrečios degalinės gimtadienio proga.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė teigė, kad degalų kainų skirtumai, skirtinguose Lietuvos regionuose, gali susidaryti.

„Paprastai kainos priklauso nuo produktų kainos ir konkurencijos tam tikroje mikro rinkoje. Galbūt susidarė tokia situacija, kad ten yra pigiau, o kitur – brangiau. Kiekviena įmonė turi savo kainų nustatymo principus ir taisykles. Negaliu pasakyti, kodėl kur yra kokios kainos. Bet paprastai gali būti, kad miestuose kainos skiriasi dėl konkurencijos“, - degalų kainų skirtumą tarp Šiaulių ir Kauno komentavo pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (270)