Šio eksperimento rezultatai nustebino ne tik juos pačius, bet ir atskleidė liūdną Lietuvos realybę – 14 iš 17 degalinių įsigyti alkoholio vaikinui pavyko.

Kaip teigia eksperimento iniciatoriai, jiems buvo įdomu patikrinti, ko verti alkoholio pramonės viešai ir politikams išsakomi argumentai, palaikantys alkoholio prekybos liberalizavimo politiką.

Vadina problema, kurią reikia spręsti

Draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais degalinėse turi įsigalioti nuo 2016 metų sausio 1 d., bet, kaip pas mus dažniausiai būna, šiuo metu vyksta draudimo atšaukimo procesas. Neva tai nėra problema ir negalima uždrausti prekiauti alkoholiu degalinėse. Tai mes ir parodėme, kad tai yra problema, kurią reikia spręsti. Ir draudimai tam yra puiki priemonė“, – sakė vienas iš akcijos organizatorių Simonas Dailidė.

Paklaustas, kaip reaguodavo pardavėjai, paprašyti parduoti alkoholio, vaikinas pasakojo, kad jie buvo gana abejingi.

„Jiems 17-metis atrodė eilinis klientas, atėjęs įsigyti alkoholio. Retas pardavėjas paprašydavo dokumento, o keli ir paprašę dokumento, jo nepateikus, vis tiek parduodavo alkoholio nepilnamečiui. Manome, kad degalinių darbuotojams yra įprasta parduoti alkoholinius gėrimus, nes jose dažniausiai lankosi vairuojantys asmenys, tai rodo, kad žmogus – pilnametis. Tad jie ilgai negalvoję parduodavo ir atėjusiam jaunuoliui alaus“, – pasakojo S. Dailidė.

Eksperimento rezultatais nepasitiki

Savo ruožtu Lietuviškų degalinių asociacijos vadovas Vidas Šukys DELFI sakė nepasitikintis atliktu tyrimu.

„Tegul pabando prekybos centruose įsigyti (alkoholio – DELFI). Aišku, dabar, po šio siužeto, gal tai padaryti bus sunkiau, bet jei jie norėjo padaryti objektyvų tyrimą, alkoholio turėjo pabandyti įsigyti 17-oje degalinių ir 17-oje kitų prekybos įstaigų. Tada galima daryti išvadas. Dabar tai yra puolimas į vienus vartus“, – įsitikinęs jis.

V. Šukys sakė, kad šis puolimas prasidėjo tuomet, kai jie panoro pakeisti „neteisingai įsigaliosiantį įstatymą, kuris pažeidžia rinkos dalyvių teises“.

„Degalinių savininkai, kiti ūkio subjektai nėra nei už, nei prieš alkoholio vartojimą. Mes nepalaikome šio dalyko, tai yra įstatymo nesilaikymas, galbūt darbuotojai bus nubausti – tai savininkų reikalas. Bet mes neleisime, kad būtų pažeistos mūsų, kaip rinkos dalyvių, konkurencinės sąlygos. Tai mums garantuoja Konstitucija – visi yra lygūs“, – patikino jis.

Anot V. Šukio, tyrimo kaip objektyvaus ir atskleidžiančio tiesą negalima vertinti ir todėl, kad nėra aiškios visos aplinkybės.

„Šių vaikų akcija yra sveikintina, bet neaišku, kaip ji vyko, kiek ir už ką jiems buvo sumokėta. Kita vertus, nepilnamečių vaikų įtraukimas į tokią veiklą – abejotinas, ar yra tėvų sutikimas daryti tokį dalyką? Svarbu ir tai, kad tas vaikas parodo moksleivio pažymėjimą, o ne asmens tapatybės kortelę. Mokytojo pažymėjimas gali būti padirbtas, tai daryti vaikai labai mėgsta. Aišku, tam tikruose sluoksniuose eksperimentas sukėlė neigiamą šurmulį, diskriminavo vienos rinkos dalyvius, bet tai nebuvo objektyvus tyrimas“, – sakė jis.

DELFI primena, kad šiuo metu Lietuvoje draudžiama parduoti alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems nei 18 metų. Už nustatytą pažeidimą įmonės baudžiamos nuo dviejų šimtų aštuoniasdešimt devynių eurų iki aštuonių šimtų šešiasdešimt aštuonių eurų, o alkoholį nepilnamečiui pardavęs asmuo baudžiamas nuo keturiolikos iki dvidešimt aštuonių eurų bauda.

Vaizdo įrašą galite pamatyti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (424)