Kovo 23 d. leidinys „The Siberian Times“ pranešė, kad įmonės „Rusijos geležinkeliai“ prezidentas Vladimiras Jakuninas pateikė planą dėl didžiulio masto transsibiro greitkelio, kuris sujungtų Rytinę Rusijos dalį su Aliaskos valstija JAV, kirsdamas siaurą Beringo jūros ruožą, skiriantį Aziją ir Šiaurės Ameriką.

Vladimiras Jakuninas
Šis planas buvo pateiktas Maskvoje įsikūrusios Rusijos mokslų akademijos susirinkime.
Projektas, pavadintas „Transeurazijos plėtros juosta“ (TEPR) numato šalia egzistuojančio Transsibiro geležinkelio nutiesti didelį greitkelį, kartu sukuriant naują geležinkelių tinklą ir dujotiekius.

„Tai tarpvalstybinis, tarpcivilizacinis projektas, – V. Jakunino žodžius cituoja „The Siberian Times“. – Šis projektas gali tapti pasaulinio lygio ateities projektu, jis turi būti pagrįstas naujausiomis technologijomis.“

Ar jau atvažiavome?

Šis greitkelis drieksis per visą Rusiją ir sujungs egzistuojančias kelių sistemas Vakarų Europoje ir Azijoje. Atstumas tarp vakarinės ir rytinės Rusijos sienos yra apie 10 tūkst. kilometrų.

V. Jakunino teigimu, greitkelis sujungtų Rusiją su Šiaurės Amerika per Tolimuosiuose Rytuose esantį Čiukotkos regioną, Beringo sąsiaurį iki Aliaskos pusiasalio.

Greitkelis baigtųsi Aliaskoje į šiaurę nuo Nomo miesto, kur baigiasi legendinės „Iditarod“ šunų kinkinių varžybos.

Kaip vairuotojai pervažiuos vandenyno ruožą tarp Sibiro ir Aliaskos? Keltu? Tuneliu? Tiltais? Pranešime nėra konkrečių pasiūlymų šiuo klausimu.

„Alaska Public Lands Information Centers“ duomenimis, trumpiausias atstumas tarp žemyninės Rusijos ir žemyninės Aliaskos yra apytikriai 88 km.

Teorinė kelionė automobiliu iš Londono į Aliaską per Maskvą (CNN apskaičiavimu) nusidriektų 12978 km. Nomas yra gana izoliuotas net ir pagal Aliaskos standartus, jokie keliai jo nejungia su valstijos kelių sistema.

Tarp Nomo ir artimiausio didelio miesto bei kelių tinklo Ferbankse, neoficialiai vadinamo Aliaskos greitkeliu, yra apytikriai 836 km be kelių. Iš Ferbankso Kanadą ir 48 JAV valstijas galima pasiekti keliais.

Jei būtų nutiestas kelias iš Nomo (šią idėją Aliaskos valstija yra svarsčiusi), norint automobiliu nukeliauti iš Londono į Niujorką, tektų įveikti varginantį, bet ko gero visai fotogenišką 20777 km ilgio atstumą.

Pažiūrėjus į „Facebook“ svetainėje skelbiamus Sibiro vaizdu, ši kelionė gali būti verta visų vargų, tačiau joje taip pat gali būti nustatytas vaikų tėvams užduodamo klausimo „Ar jau atvažiavome“ pakartojimų rekordas.

Kas finansuos šį projektą?

V. Jakuninas, teigiama, yra artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino draugas. Kai kurie šaltiniai net spėlioja, kad jis yra vienas iš realiausių V. Putino įpėdinių.

TEPR gali kainuoti „trilijonus dolerių“.

Tačiau, V. Jakunino teigimu, projektas ne tik atsipirks, bet ir bus pelningas. Tačiau ir apie tai pranešime konkrečiau nieko nerašoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)