"Bendradarbiavimas (su bendrove "Krasta Auto" - BNS) vyksta nuo 2001 metų. Iš pradžių automobiliai buvo išnuomojami prieš didelius renginius, prieš tai buvo gaunami leidimai ar Vyriausybės, ar Viešųjų pirkimų komisijos, kad tą nuomą padaryti be konkurso. Ilgalaikės nuomos sutartys be konkurso buvo sudaromos nepažeidžiant įstatymų", - penktadienį žurnalistams sakė Seimo pirmininkas.

Seimo pirmininkas taipogi pabrėžė, jog "lėšų automobilius įsigyti pirkimo būdu Seimo kanceliarija neturi, todėl buvo pasirinktas nuomos būdas". Seimo pirmininkas žurnalistams nekomentavo žiniasklaidoje pasirodžiusių pranešimų, jog su BMW automobiliais prekiaujančia bendrove sudaryta sutartis kai kuriems politikams atneša ir asmeninės naudos.

Kaip rašo dienraštis "Lietuvos rytas", Seimo nariams šios kadencijos pradžioje buvo pasiūlytos patrauklios sąlygos iš bendrovės "Krasta Auto" įsigyti naujų BMW. Politikai automobilius, priklausomai nuo modelio, galėjo pirkti su nuolaida net iki 40 proc. "Negaliu vertinti nežinodamas, kokiomis sąlygomis pirko", - žurnalistams sakė A.Paulauskas.

Bendrovės "Krasta Auto" vadovas Rimas Kirklys "Lietuvos rytui" patvirtino, kad Seimo bei Vyriausybės nariams, taip pat kai kurių kitų valdžios institucijų atstovams taikomos ypatingos nuolaidos.

R.Kirklys teigė, kad nuolaidas valdžios atstovams sugalvojo ne Lietuvos atstovybė, o pats BMW AG koncernas. "Saviveiklos čia nėra. Tai gamintojų politika. Specialūs kainynai yra ne tik Lietuvoje, bet visoje Europos Sąjungoje", - dienraščiui sakė R.Kirklys.

Žiniasklaidoje pasirodžius pranešimams, jog Seimas automobilius pagal ilgalaikės nuomos sutartį iš jais prekiaujančios bendrovės "Krasta Auto" išsinuomavo be konkurso, buvo pradėta aiškintis, ar tai padaryta teisėtai.

Šią savaitę Seimo valdyba Seimo kanclerio Arvydo Kregždės paprašė pateikti visą su automobilių nuoma susijusią informaciją.

Penktadienį Seimo valdyba nusprendė automobilių nuomos klausimus pavesti išsiaiškinti Vidaus audito skyriui. Kaip BNS penktadienį sakė Seimo pirmininko pavaduotojas Alfredas Pekeliūnas, "vidaus auditas atliks tyrimą ir galutines išvadas pateiks kitą savaitę".

Kaip anksčiau pranešė žiniasklaida, kovo pradžioje parlamento autoūkį papildė keturi prabangūs automobiliai - Seimo pirmininkui išnuomotas šiais metais pagamintas septintosios serijos limuzinas bei dar trys šiek tiek žemesnės klasės, tačiau taip pat septintosios serijos BMW automobiliai, skirti aukšto rango svečiams vežioti.

A.Paulauskui skirto sidabrinės spalvos limuzino nuoma mokesčių mokėtojams atsieina daugiau nei 8 tūkst, o trijų juodos spalvos automobilių - apie 20 tūkst. litų per mėnesį.

Keturis BMW automobilius Seimas buvo pasirinkęs ir 2001 metais. Tuomet už vieną apie 252 tūkst. litų kainuojančio BMW limuzino nuomą per mėnesį tekdavo sumokėti apie 9 tūkst. litų.

Dabartiniai BMW kainuoja nuo 240 iki 270 tūkst. litų, todėl, anot žiniasklaidos, už nuomai per metus išleidžiamus pinigus būtų galima nusipirkti mažiausiai vieną tokį limuziną.

Seimo transporto skyriaus vadovas Jurgis Šiaudkulis sakė, kad nauji BMW galbūt bus nuomojami trumpai - automobilius tikriausiai bus nuspręsta įsigyti išperkamosios nuomos būdu.

Paklaustas, kodėl parlamentas pasirinko BMW, o ne kitų gamintojų tos pačios klasės limuzinus, J.Šiaudkulis atsakė, kad tai daryti įpareigoja ilgalaikė sutartis su šiais automobiliais prekiaujančia bendrove "Krasta Auto". Be kita ko, sutarties sąlygos draudžia keisti Seimo vadovui ir aukštiems svečiams skiriamų mašinų markę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją