Apie 125 695 Eur Šiaulių lėšų – kam labiau reikia

Kasmet Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos skirsto Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšas vietinės reikšmės keliams ir gatvėms tiesti, remontuoti, prižiūrėti ir saugaus eismo sąlygoms užtikrinti savivaldybėse. Pernai Šiaulių miestui buvo numatyta skirti 1 mln. 775 tūkst. Eur,
bet visų lėšų Savivaldybė panaudoti nesugebėjo – buvo įsisavinta 125 695 Eur mažiau.

Automobilių kelių direkcijos Vietinių kelių skyriaus vedėjo patarėja Neringa Kryževičienė „Šiauliai plius“ teigė, kad biudžete numatytos lėšos pervedamos tik tada, kai įvykdyti darbai pagrindžiami dokumentais. Kadangi pagal projektą visi numatyti darbai Šiaulių miesto gatvėse nebuvo atlikti, lėšos sumokėtos nebuvo. Jos atiduotos tiems, kuriems jų reikėjo labiau, kuriems lėšų numatytiems ir atliktiems darbams pritrūko.
Pasak N. Kryževičienės, direkcijoje teigiama, kad Šiaulių miesto savivaldybė neatliko namų darbų. Palyginti su kitomis šalies Savivaldybėmis, tokie atvejai pasitaiko labai retai, mat visi suskuba skiriamas biudžeto lėšas panaudoti laiku.

Peržiūrėjusi dokumentus, pašnekovė įvardijo, kad Šiauliuose lėšos nepervestos už neatliktus kelių remonto darbus trijose vietose – Dvaro g. ruože nuo Vytauto g.

iki Aušros al., Stumbro g. ruožui tiesti nuo Dvaro g. iki Tilžės g. ir žiedinei sankryžai įrengti Dvaro g. – P. Lukšio g. sankryžoje.

Užsitęsė dėl darbų pirkimo procedūrų?

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Arūnas Adomaitis informavo, kad gatvių remonto darbai užsitęsė dėl darbų pirkimo procedūrų. „Buvo gauta pretenzijų, jų nagrinėjimas užtruko. Viskas persikėlė į kitus metus“, – sakė jis.

A. Adomaitis patikino, kad sutartys dėl darbų yra pasirašytos, tad statyba minėtose gatvėse vyks.
Ar jau numatyta, kiek šiemet miestas gaus lėšų iš Kelių direkcijos? Skyriaus vedėjas teigė, kad skaičiai kol kas nėra aiškūs. Vadinasi, visiškai neaišku, kada minėtos gatvių atkarpos bus suremontuotos ir įrengta žiedinė sankryža.

„Nesam šventi“

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romanas Kančauskas išdėstė kiek kitokią istorijos versiją nei Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas A. Adomaitis. Susidaro įspūdis, kad Šiaulių valdžios atstovai nepajėgūs nei koordinuoti darbų, nei iki galo kovoti dėl pinigų, skiriamų miestui.
R. Kančausko teigimu, konkursą dėl Dvaro g. remonto buvo laimėjusi įmonė „Šiaulių plentas“. Projektui parengti jie samdė subrangovus, o pastarieji projekto laiku neparengė. Darbų be projekto atlikti negalima, tad buvo imta galvoti, kad reikia rengti naują konkursą.

Kadangi R. Kančauskas yra įmonės „Šiaulių plentas“ akcininkas, kilo interesų konfliktas, tad jis nuo reikalų nusišalino. „Laikas ėjo, užtruko procedūros, bet be jokios abejonės, darbai turėjo būti atlikti, „Šiaulių plentas“ tai žinojo. Darbų grafiko sutartis buvo nepasirašyta, čia rangovų kaltė, bet ir Savivaldybės atstovų kaltės yra“, – sakė pašnekovas.

Jis akcentavo, kad „Šiaulių plentas“ konkursą laimėjo labai aukštomis kainomis, vienai gatvei suremontuoti būtų tekę skirti dviejų metų Kelių direkcijos skirtas lėšas. Jokių kitų gatvių nebūtų galima buvę remontuoti, o Savivaldybė suinteresuota, kad darbų būtų atlikta ir kitose miesto gatvėse.

R. Kančauskas sakė, kad dėl žiedinės sankryžos įrengimo Dvaro g. – P. Lukšo g. sankryžoje jis pats labai stengėsi. Vyko į Kelių direkciją, prašė skirti daugiau lėšų ir jam buvo pažadėta, kad miestas papildomai jų gaus, nes Kelių direkcijos prioritetas – eismo saugumas.

Žiedinei sankryžai įrengti buvo pažadėta skirti net 57 924 Eur, tai yra dvigubai daugiau, nei reikia. Remonto darbai buvo įtraukti į objektų sąrašą, ketinta sutvarkyti ir šaligatvius, bet atsitiko nenumatytas dalykas.
Pasak pašnekovo, kadangi Seimo nariai gali išreikšti ministerijoms įvairius pageidavimus, kokiems objektams, mokykloms, darželiams ir kt. reikia skirti lėšų, to „pageidavimų koncerto“ rezultatas tas, kad žiedinei sankryžai įrengti lėšų ir nebeliko. „Apie 14 mln. 481 tūkst. Eur nusinešta iš to maišo pinigėlių, todėl ir nebegavome“, – sakė R. Kančauskas.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas prisipažino labai pykstantis ant įmonės, kurios akcininkas pats yra. „Prieš vėją nepapūsi. Man pačiam nemalonu, gal per didelis pasitikėjimas iš mano pusės buvo, nesugalvojau patikrinti. Kalti, kad to darbų grafiko nepasirašėme“, – sakė jis.

R. Kančauskas sako besitikįs, kad šiųmetės Kelių direkcijos lėšos miesto gatvėms tvarkyti bus skirtos didesnės. Kokia bus ši suma, paaiškės balandžio pabaigoje arba gegužės pradžioje.

Vairuotojai sako, kad jei Dvaro g. – P. Lukšio g. sankryžoje atsirastų žiedinė sankryža, būtų aiškiau, kur važiuoti. Be to, važiuojant žiedo link automobiliai mažina greitį, tad sumažėja avarijų tikimybė.