Greta jų nublanksta net FC Chelsea futbolo klubo savininko, Rusijos milijardieriaus Romano Abramovičiaus jachta „Eclipse“ (163 metrai), ir didžiausia iki šiol pasaulyje buvusi jachta, priklausanti Jungtinių Arabų Emyratų vadovui (182 metrai).

Vien tokios superjachtos išlaikymas ir plaukiojimo kaštai per metus sieks apie 20-30 mln. JAV dolerių. O kainuoja ji daugiau nei Šiaurės Sacharos, Britų Mergelių salų ar Mikronezijos metinis BVP (bendrasis vidaus produktas).

Kas bus šio tam tikra prasme kosminio laivo savininkas ar savininkė – tebėra paslaptis. Laivas bus baigtas statyti 2018 m. Nepaisant sunkiai įsivaizduojamos prabangos ir nepadoraus dydžio (jachta bus didesnė už daugelį kruizinių lainerių), laivas bus skirtas ne daugiau kaip 36 keleivių kelionei. Laivo personalą sudarys 30-50 asmenų.

Savininko apartamentų plotas – 275 kvadratiniai metrai, taip pat asmeninė sporto salė, darbo kabinetas ir valgomasis. Laive taip pat bus dvi iškilmių salės, ištaigingas elevatorius tarp denių ir sraigtasparnių nusileidimo aikštelė.

Jachtos svečiai galės mėgautis atvirais ir uždarais baseinais, daugybe masažinių vonių, spa kompleksu ir pan.

Maksimalus „Triple Deuce“ greitis – 56 km/val. Jo sraigtus suks trigubos dujų turbinos varikliai, kurių galia siekia daugiau kaip 100 tūkst. a.g. Laive nebus šturvalo – manevruojama bus naudojantis elektronine įranga.

Kaip pasakoja bendrovės „4Yacht“ brokeris Craigas Timmas, jachta per artimiausius 12 mėn. bus pradėta statyti kažkurioje iš Europos laivų statyklų. Jo teigimu, laivo statyboms reikės 2-3 mln. darbo valandų. Laivą planuojama pastatyti per trejus metus. Darbo turės apie 500 žmonių.

„Ši kova, kieno jachta didesnė, kažkuo primena varžymąsi, kurioje valstybėje stovės aukščiausias pasaulyje dangoraižis, – kalbėjo C. Timmas. – Mūsų klientui buvo neramu, jog jei jachta bus 200 m ilgio, tai gali nutikti taip, kaip nutiko Dubajaus šeichui Maktoumui, kai šio 162 m. ilgio jachtą antron vieton nustūmė R. Abramovičiaus jachta „Eclipse“ („Užtemimas“), kuri buvo tik 1,5 metro ilgesnė (163,5 m). Užsisakydamas 222 m ilgio jachtą, savininkas nori maksimaliai apsunkinti, o gal net apskritai eliminuoti „užtemdymo“ galimybę.“

2010 m. gruodį pastatytas R. Abramovičiaus „eklipsas“ bus trečia pagal dydį superjachta pasaulyje. Joje dirba 70 žmonių, įrengtos dvi sraigtasparnių aikštelės, trys kateriai ir nedidelis povandeninis laivas.

Iki rusų milijardieriaus „Užtemimo“ ir jo užtemdyto Dubajaus šeicho jachtos, didžiausios jachtos titulas priklausė amerikiečių milijardieriaus Larry Ellisono 138 m ilgio superjachtai „Rising Sun“ („Kylanti saulė“), o dar anksčiau – 126 m ilgio „Octopus“ („Aštuonkojis“), kuris priklausė vienam iš „Microsoft“ įkūrėjų Paului Allenui.

R. Abramovičius didžiausios pasaulyje jachtos savininku išbuvo neilgai. 2013 m. JAE karališkoji šeima, konkrečiau – šeichas Khalifa bin Zayedas Al Nahyanas pasistatydino 180 m ilgio „Azzam“, kuri šiuo metu ir yra didžiausia superjachta pasaulyje. Ji nufilmuota ir šioje vaizdo medžiagoje: