Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių apygardos valdyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimai neteisėtos dyzelinio kuro apyvartos stambiu mastu. Įtariant, kad Rusijos Federacijoje registruotais vilkikais iš trečiųjų šalių į Lietuvą įvežamas kuras yra perpilamas į kitas transporto priemones vykstančias į Europą, vakar, sausio 14 dieną, Šiauliuose ir Vilniuje buvo atlikta 16 kratų, informuojama FNTT pranešime spaudai

Kratos buvo atliktos penkiose logistikos bei transporto ir automobilių remonto paslaugas teikiančiose bendrovėse, bei su dyzelinio kuro perpylimu susijusių asmenų namuose ir jiems priklausančiuose automobiliuose. Atliktų kratų metu buvo paimti reikšmingi tyrimui dokumentai, duomenų kaupikliai ir kompiuteriai. Pirminiais ikiteisminio tyrimo duomenimis įtariama, kad sukčiaujant, apgaulingai tvarkant apskaitą ir klastojant dokumentus buvo bandoma pagrįsti neteisėtai į Lietuvą patekusio ne mažiau kaip 240 tonų dyzelinio kuro įsigijimą ir panaudojimą. Mažinant logistikos ir transporto bendrovių sąnaudas į valstybės biudžetą nesumokėta daugiau nei 60 tūkst. eurų (212 tūkst. Lt) akcizo mokesčio.

FNTT Šiaulių apygardos valdybos tyrėjai atskleidė, kad dyzelinio kuro perpylimo schemoje galimai dalyvavo 10 asmenų, tarp kurių yra bendrovių vadovai, vadybininkai ir kiti darbuotojai. Dyzelinis kuras iš Rusijos Federacijoje registruotų ir Lietuvos transporto bei logistikos bendrovei priklausančių automobilių buvo išpilamas į talpyklas, o vėliau perpilamas į vilkikus, vykstančius su kroviniais į Europos šalis. Išaiškinta, kad dideliu mastu vykstantis kuro perpylimas buvo organizuojamas visą parą. Kartais automobilių vairuotojai, išvykstantys į Europos šalis, kad savo vairuojamas transporto priemones pripildytų nelegaliu rusišku ar baltarusišku kuru, turėdavo laukti eilėje net iki 2 parų. Į išvykstančių vilkikų kuro bakus būdavo perpilama nuo 300 iki 1200 litrų degalų.

Atlikdami ikiteisminį tyrimą FNTT tyrėjai pastebėjo, kad Lietuvoje sustiprinus kuro ir kitų akcizais apmokestintų prekių neteisėtos apyvartos kontrolę, bendrovėse taikytas kuro perpylimo mechanizmas taip pat pakito: saugumo sumetimais iš trečiųjų šalių į Lietuvą atgabentas dyzelinas nebūna saugomas kuro talpyklose, o tiesiogiai perpilamas iš vieno vilkiko į kitą.

Ikiteisminiame tyrime nelegalų dyzelinio kuro perpylimą organizavusiam trijų logistikos ir transporto bendrovių, kurių metinė apyvarta viršija 150 milijonų litų, joms priklauso daugiau nei 600 vilkikų, jose dirba virš 1 600 darbuotojų, vadovui yra pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Ikiteisminiame tyrime įtariamųjų ratas ir valstybės biudžetui padaryta žala gali didėti.

Tyrime pagrindinė įmonė neminima

Transporto kompanija „Girteka Logistics“ patikslina, kad trečiadienį FNTT lankėsi grupės valdomose įmonėse Šiauliuose ir Vilniuje. Pareigūnai domėjosi veikla antrinėse grupės valdomose įmonėse, pagrindinės grupės bendrovės „Girteka Logistics“ veikla, anot bendrovės pranešimo, vertinama nebuvo.

„Mūsų įmonė didelė, nuolat bendraujame su įvairiomis valstybės institucijomis. Tai yra normali verslo praktika. Bendradarbiavimą su viešuoju sektoriumi mes vertiname kaip galimybę pamatyti procesus, kuriuos reikia tobulinti, todėl visada su valstybės institucijomis bendradarbiaujame noriai ir atvirai. Šį kartą taip pat suteikėme visą reikiamą informaciją, dokumentus, kurie specialistams buvo aktualūs. Tikimės, kad ir šiuo atveju viskas vyks sklandžiai“, – sakė Edvardas Liachovičius, „Girteka Logistics“ generalinis direktorius.

Jis pabrėžė, kad visos gautos valstybės įstaigų pastabos bus išanalizuotos ir į jas bus atsižvelgta.

„Suprasdami, jog spartus verslo augimas ir plėtra yra sudėtingas procesas, visuomet atsižvelgiame į valstybinių institucijų konsultacijas ir jas įgyvendiname. Mes nedelsiant imsimės visų reikiamų priemonių ir šįkart, kad panašios situacijos nepasikartotų“, – sakė E. Liachovičius.

Pradėjo vidinį auditą

Ketvirtadienį „Girteka“ įmonių grupė pradėjo vidinį auditą grupei priklausančiose bendrovėse, kuriose vakar FNTT atliko procesinius veiksmus.

„Atvirai ir aktyviai bendradarbiausime su visomis valstybės institucijomis. Taip pat patys aiškinamės visas aplinkybes, renkame informaciją, kuri padės mums nedelsiant patobulinti verslo procesus, sugriežtinti kontrolę, priimti visus reikiamus sprendimus, kad ateityje panašios situacijos nepasikartotų“, - pranešime spaudai cituojamas „Girteka Logistics“ generalinis direktoriussakė Edvardas Liachovičius.

Valstybės kontroliuojančių institucijų atlikti procesiniai veiksmai nei vakar, nei šiandien nesutrikdė įmonių grupės darbo. Įmonės dirba ir teikia paslaugas įprastu ritmu.

Iš viso grupei priklauso 50 įmonių – 29 Lietuvoje ir 21 užsienyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)