Graudus taksi vairuotojo laiškas DELFI redakciją pasiekė dar kalėdiniu metu, tačiau 2014 m. gruodžio 30 d. Vilniaus miesto savivaldybės paprašius komentaro dėl vyro išdėstytų teiginių, per dvi savaites savivaldybė taip ir nesugebėjo paruošti atsakymų.

Tikina, kad vėluoja atlyginimai

„Dabar, kai visi žmonės gyvena šventinėmis nuotaikomis bei dovanų pirkimo bumu, savivaldybės įmonė „Vilnius veža“ iš viso nesiteikia išmokėti atlyginimų savo darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis, už lapkričio mėnesį“, - dar gruodžio pabaigoje skundėsi taksi įmonės darbuotojas.

Vyras pabrėžė, kad atlyginimai darbuotojams pradėjo vėluoti nuo vasaros pabaigos.

„Atlyginimai vėluoja nuolat, o dabar tai jau peržengia bet kokias ribas“, - teigė jis.

Sostinės gyventojas atkreipė dėmesį ir į tai, kas dirba įmonės „Vilnius veža“ administracijoje. Darbuotojas pabrėžia, kad įmonėje atsakingos pareigos patikėtos Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko artimoje politinėje aplinkoje esantiems asmenims.

Štai, pavyzdžiui, įmonės direktorius Benas Renatas Baltušis yra išrinktas A. Zuoko vadovaujamos partijos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) Nacionalinio saugumo ir užsienio politikos komiteto pirmininku.

Verčia nutraukti darbo sutartis?

Savo vardo nenorėjęs atskleisti „Vilnius veža“ darbuotojas teigė, kad vairuotojų pasipiktinimą kelia ir nauja įvedama darbo tvarka.

Pasak jo, įsteigus „Amber taxi asociaciją“ vairuotojai turi nuomotis iš jos taksi automobilius (6 000 Lt/mėn.).

„Bet tai forminama kaip tariamos dispečerinės paslaugos“, - teigė įmonės darbuotojas. Jo teigimu, įprastai dispečerinės nuomos paslaugos kainuoja 400-550 Lt/mėn.

Vairuotojas piktinosi, kad gruodžio mėnesį vairuotojai buvo verčiami nutraukti darbo sutartis be išmokų, išeitinių kompensacijų bei sudaryti dispečerinės nuomos sutartis, kurių pagrindu vairuotojai dirbtų individualios veiklos pagrindais ir patys mokėtųsi mokesčius.

Vilniaus miesto savivaldybė, kaip jau minėta, atsakyti, kas per organizacija ir kokiu tikslu sukurta „Amber taxi asociacija“, nesugebėjo.

Rekvizitai.lt duomenimis, minėtai asociacijai vadovauja Tomas Peleckas, kuris, beje, yra A. Zuoko partijos Lietuvos laisvės sąjungos išrinktas Vilniaus skyriaus pirmininko pavaduotoju. Jo motina Jolita Peleckienė su buvusia partija „Sąjunga Taip“ dalyvavo 2012 m. Seimo rinkimuose.

„Vilnius veža“ darbuotojas taip pat skundėsi, kad kol, anot jo, taksi įmonės darbuotojams vėluoja atlyginimai, pačios Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojams yra dalijami „Vilnius veža“ taksi kuponai.

Kiek Vilniaus miesto savivaldybė yra užsisakiusi paslaugų iš „Vilnius veža“, Vilniaus miesto savivaldybės atstovai portalui DELFI taip pat nesiteikė atsakyti.

Problemos su atsiskaitymais

DELFI užklausimu „CreditInfo“ pateikti duomenys apie VšĮ „Vilnius veža“ rodo, kad pernai metų gruodžio 23 d. (duomenys dviejų dienų iki užklausos) įmonės įsiskolinimas „Sodrai“ siekė 38 691 Lt.

Dar 2014 metų pradžioje, rekvizitai.lt duomenimis, įmonėje dirbo 149 darbuotojai. Metų pabaigoje (gruodžio 30 d.) - jau tik 54.

Įmonės teisininkams pernai metais teko minti ir teismų grindis - teismuose buvo nagrinėjami skundai dėl atleidimo iš darbo pripažinimo neteisėtu.

Savo finansinius klausimus teisme su „Vilnius veža“ sprendė ir bendrovė „Lukoil Lietuva“, su kuria savivaldybės įkurta taksi įmonė laiku neatsiskaitydavo.

Dar sausio pradžioje BNS informavo, kad Lietuvos darbo birža buvo informuota apie 2014 m. gruodį planuotą 30 darbuotojų atleidimą.

Tuo metu „Vilnius veža“ direktorius B. Baltušis teigė, kad 70 darbuotojų įmonę paliko savo noru. Pasak jo, šie įsidarbino minėtoje asociacijoje.

Toks sprendimas atrodytų logiškas, nes dar pernai spalio pabaigoje Konkurencijos taryba įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybę per tris mėnesius nutraukti „Vilnius veža“ veiklą. Taryba konstatavo, kad nuspręsdama steigti VšĮ „Vilnius veža“, savivaldybė pažeidė taksi paslaugų teikimo sąlygas rinkoje.

Konkurencijos taryba dar kartą įspėja

Sausio 13 d. Konkurencijos taryba dar kartą atkreipė dėmesį į įstatymus pažeidusio viešojo administravimo subjektų nepagarbą teisei ir bandymus išvengti atsakomybės už nustatytus pažeidimus.

„Šūkiais apie socialinę atsakomybę negalima pateisinti konkurencijos teisės pažeidimų. Vieši pareiškimai apie rūpestį darbo vietų kūrimu ar vartotojų „apsaugą“ slepia išskirtines privilegijas savivaldybių įmonėms.“ - sako Šarūnas Keserauskas, Konkurencijos tarybos pirmininkas.

Konkurencijos taryba priminė, kad nutarimas dėl „Vilniaus veža“ - aštuntasis nutarimas dėl konkurenciją ribojančių Vilniaus m. savivaldybės sprendimų.

Beveik pusė 2014 m. Konkurencijos tarybos tyrimų vyko dėl konkurenciją ribojusių viešųjų subjektų veiksmų: nustatyti penki konkurencijos teisės pažeidimai, pradėti šeši nauji tyrimai, du tyrimai buvo nutraukti.
"Vilnius veža" schema (Konkurencijos tarybos inf.)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)