Deja, didėjantis miesto gyvenimo tempas jau kelis metus kėsinasi į šią ramybę, rašo gyventojų bendruomenės seniūnaitis Robertas Filistovičius.

Mėgindami aplenkti transporto spūstis vairuotojai nedvejodami suka į Vileišio gatvę ir drąsiai spaudžia pedalą – visiškai nesusimąstydami, kad rieda gyvenamąja zona, kurioje leistinas greitis 20 km/h.

Aktyvūs Antakalnio gyventojai suprasdami, kad vien tradiciniai kelio ženklai saugumo negarantuoja, o didėjantis eismas jų rajone – neišvengiamas, iniciatyvos ėmėsi patys. Nuo šiol skubančių vairuotojų dėmesį atkreipia originalūs stendai, rašoma pranešime spaudai.

Iš jų – nedėmesingą vairuotoją drausmina ne policininkas, o mažamečiai P. Vileišio gatvės gyventojai. Žaislinės transporto priemonės vairuotoja primena apie jai eisme priklausančią pirmenybę, o smagi vaikų trijulė drauge su keturkoju laikanti keturias žodžio „STOP“ raides kviečia lėtinti greitį iki minimalaus.

Vienas iš idėjos autorių, seniūnaitis Robertas Filistovičius sako, kad netradicinės priemonės pasirinktos dėl tos priežasties, kad pagrindinis šios problemos aspektas – P. Vileišio gatvės gyventojų ir jų vaikų saugumas. Apie problemą buvo kalbėta ir su atsakingais savivaldybės žmonėmis, ją žino ir kelių policijos specialistai, tačiau problema yra kompleksinė – tai viso Antakalnio transporto klausimas.

„Kol ieškoma geriausių sprendimų negalime leisti, kad įvyktų skaudi nelaimė“, - įsitikinęs R. Filistovičius. Pasak jo, skubantys automobiliai P. Vileišio gatve važiuoja bent jau 40-50 km/h greičiu, o pasitaiko ir tikrų bepročių, kurie ištrūkę iš kamščio ir išvydę tuščią gatvę gerokai paspaudžia greičio pedalą.

Papildomi ženklai Antakalnyje
Transporto srautas P. Vileišio gatvėje padidėjo sutvarkius Šilo tilto prieigą – tuomet vairuotojams atsirado galimybė piko metu aplenkti transporto spūstį Antakalnio gatvėje.

„Visiškai suprantame vilniečių poreikius ir vairuotojų nerimą dėl spūstyse gaištamo laiko. Antakalnis nėra miesto pakraštys, kur viskas priklauso išskirtinai nuo gyventojų poreikių, todėl esame linkę ieškoti kompromiso, užuot vien reikalavę ar piktinęsi. Tikiuosi, kad vairuotojai nebus abejingi, ir priims mažųjų antakalniečių kvietimą važiuoti mūsų gatve lėčiau ir atsargiau“, - sako R. Filistovičius.

Anksčiau, reaguodama į P. Vileišio gatvės gyventojų skundus, Vilniaus Kelių policija buvo sustiprinusi patruliavimą, o vasaros metu buvo įvestas vienpusis eismas, tačiau pastaroji priemonė nepasiteisino.

Vilniaus miesto savivaldybės planuose – projektas, kurio metu šalia P. Vileišio gatvės esanti Neries krantinė būtų pritaikyta vilniečių poilsiui. Antakalniečių bendruomenės atstovų teigimu, ši perspektyva P. Vileišio gatvės eismo problemą daro aktualią visiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)