Šiuos ir kitus klausimus siūlo atsakyti Jungtinės Karalystės nacionalinis transliuotojas BBC, kuris parengė degalų kainų skaičiuoklę.

Skaičiuoklė siūlo palyginti, kiek jūs mokate už degalus palyginti su kitomis valstybėmis ir su jūsų šalies vidurkiu.

Pasitikrinti mokamas už degalus sumas galite ČIA (anglų kalba).

Kiek turėtų kainuoti degalai

Pasaulyje jau kuris laikas pingant naftai, verda aistros dėl degalų kainų degalinėse.

Vilniaus universiteto profesorius, ekonomistas Raimondas Kuodis „Žinių radijui“ nurodė, jog tik ekonomikos nesuprantantys tvirtins, jog pasaulinei naftos kainai nukritus 22 proc., atitinkamai turi pigti ir kuras degalinėse.

„2013 metų pabaigoje, URAL naftos rūšies, kurią naudoja Mažeikių nafta, barelio kaina doleriais kainavo 110. Dabar ji kainuoja 85. Sumažėjimas – 22 proc. Tie, kurie nesupranta ekonomikos, sakys, kodėl degalai nenukrito 22 proc.? Per tą laiką sustiprėjo dolerio kursas euro atžvilgiu 8 proc. Tai atitinkamai ir litas nukrito. Kitaip tariant, matuojant litais, naftos kaina nukrito 16 proc. – jau problema mažėja“, - kalbėjo ekonomistas.

Pasak jo, svarbiausias dalykas yra tas, kad degalų kainoje bene didžiausią dalį sudaro fiksuotas degalų akcizas, kuris Lietuvoje yra 1,32 Lt/litre ir jis nekinta.

„Tokia forma leidžia stabilizuoti galutines degalų kainas netgi smarkiai svyruojant naftos kainai. Mano visi skaičiavimai (rodo – red.), kad atpigus naftai 22 proc. doleriais, ekonomiškai pagrįstas degalų kainų sumažėjimas Lietuvoje turėjo būti 6 proc. Kas, beje, panašiai ir įvyko“, - kalbėjo R. Kuodis.

Visgi dujų rinka Lietuvoje ir ekonomistui palieka daug klausimų:

„Dujų rinkoje vienu metu panašu, kad buvo susitarimas, nes negalėjai paaiškinti to, kad didmeninėms kainoms sparčiai mažėjant, išliko kainos. Su dujų (rinka – red.) man yra didesnis klaustukas nei su degalų“, - kalbėjo jis.

Ekonomistas taip pat paaiškino, jog pasaulinėms naftos kainoms pašokus, degalinės perkainuoja sukauptus degalus ir taip uždirba, o pasaulinėms kainoms nukritus, išparduoda sukauptus degalus senomis kainomis.

„Kapitalizme etikos reiktų ieškoti su žiburiu. Savo noru etika čia niekas nesidalina, nebent priverčiami arba jaučia, kad būti etiškiems apsimoka“,- kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)