Kaip DELFI papasakojo Kijevo gyventojas Oleksandras Katruša, spalio 27 dieną kartu su žmona ir keturių mėnesių kūdikiu jis iš Ukrainos per Baltarusiją vyko į Vilnių.

„Įvažiuojant į Kamenyj Log pasienio postą, baltarusiai mus praleido be eilės, lyg ir yra tokios taisyklės, vėliau labai ilgai laukėme tarp postų, kol galiausiai buvome įleisti į Medininkus. Ten buvo viena eilė, nors patikra vyko labai lėtai. Priėjau prie pareigūno ir paklausiau, ar galėtumėme patekti be eilės, nes mes su kūdikiu. Jis pareiškė, kad tokios taisyklės nėra. Visi stoja į vieną eilę, be to, esą visi čia su vaikais. Prisipažinau, kad maniškis dar visai mažas. Jis man ir sako: su kūdikiais reikia namie sėdėti. Buvo labai nemalonu“, – papasakojo ukrainietis.

Anot ukrainiečio, vėliau jo žmona priėjo prie kito pasieniečio, bet ir jis šeimos į eilės priekį nepraleido.

„Turiu pabrėžti, kad žmonės eilėje buvo pasirengę mus užleisti, kalbėjome su priešais mus stovėjusiais vairuotojais, tačiau antrasis pareigūnas pareiškė, kad negalima, jis esą dėl to turėsiąs problemų. Stovėjome šiek tiek ilgiau nei tris valandas, tikrai nemažai, o eilė judėjo labai lėtai – per 40 minučių maždaug 5 mašinos“, – pasakoja Lietuvos pasieniečiais pasipiktinęs vyras.

„Važiuojant mažylis buvo ramus, tačiau sustojus pradėjo rodyti kaprizus, teko išlipti su juo į lauką, kad mažiau verktų. Svarstėme galimybę išsitraukti vežimėlį ir, pasieniečių pykčiui, vežioti jį pirmyn atgal sienos“, – liūdnai juokauja Oleksandras.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba: be eilės su kūdikiais nevalia

Komentuodamas problemas Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje, Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis pažymėjo, kad pagal įstatymą sieną kertantieji su mažais vaikais pirmenybės teisės neturi.

„Toks atvejis tikrai užfiksuotas, ši šeima tikrai kirto sieną. Jų tikrai nepraleido be eilės. Tačiau po pokalbio su pasieniečiais praėjus 20 minučių jis jau paliko postą. Tikrai nebuvo jokios ypatingos būtinybės juos praleisti be eilės“, – DELFI sakė G. Mišutis.

Jis taip pat pažymėjo: jeigu pasieniečiai be eilės būtų praleidę žmogų, kuris neturi teisės į tokią privilegiją, o kas nors šį faktą būtų įamžinęs ir pateikęs skundą, atsakingas asmuo turėtų rimtų problemų.

„Pasieniečiams nurodoma kiekvienoje situacijoje elgtis žmogiškai. Tikrai pasitaiko atvejų, kai lauke karštis ar šaltis, kai reikia reaguoti į susidariusią situaciją. Šiuo atveju nieko panašaus nebuvo. Kaip sakė tą dieną dirbę pareigūnai, nieko įžeidžiančio tam žmogui jie nepasakė. Taip jau atsitiko, kad jis kalba vienaip, o jie – kitaip. Sunku pasakyti. Kita vertus, tuose pačiuose Medininkuose galima sutikti žmonių, kurie nori pasinaudoti situacija. Jie, vykdami apsipirkti, su savimi pasiima mažamečių. Ir kas kartą eina prie pasieniečių ir sako, kad jie su mažais vaikais, praleiskite mus. Reikalas tas, kad pagal įstatymą to daryti negalima“, – pareiškė G. Mišutis.

Anot Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovo, be eilės kirsti sieną gali į kitą šalį dirbti arba mokytis vykstantys asmenys, tačiau jie turi specialius leidimus, taip pat reisiniai autobusai su vaikais, diplomatai bei riboto veiksnumo asmenys, pašto tarnybos.

2013 metais Vilniaus rajono pasienio postuose, kuriuos kerta daugiausia žmonių – Medininkų, Kenos ir kt. – iš viso dėl pasieniečių darbo gauta 18 skundų. Visi jie buvo ištirti, vienam pareigūnui skirta administracinė nuobauda. Per pirmąjį 2014 metų pusmetį gauta 12 skundų, nuobaudų skirta nebuvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (624)