Baltoji zona – taip pavadinta visa Klaipėdos teritorija, kurioje automobilių stovėjimas nėra apmokestinamas.

Miesto tarybos sprendimu patvirtinta, kad leidimas statyti automobilį konkrečioje vietoje baltojoje zonoje mėnesiui kainuoja 100 litų, o nuo kitų metų jo kaina sieks 29 eurus.

„Baltoji zona yra ir daugiabučių namų kiemai, ir prie privačių įstaigų esanti valstybinė žemė, kurioje galima statyti automobilius. Jei žmogus savo daugiabučio namo kieme nori turėti vietą, kur garantuotai galės pastatyti automobilį, kai grįš iš darbo namo, jis ir gali nusipirkti leidimą“, - aiškino Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus.

Jei gyventojas pateiktų prašymą gauti leidimą statyti automobilį konkrečioje vietoje baltojoje zonoje, speciali komisija tą vietą apžiūrėtų ir teiktų rekomendaciją, ar tą vietą tikrai galima rezervuoti. Tuomet žmogus savo lėšomis turėtų įrengti kelio ženklą, žyminti, jog konkreti vieta yra rezervuota. Savivaldybė žmogui suteiktų leidimą toje rezervuotoje vietoje statyti konkretų automobilį – leidime būtų įrašyti jo valstybiniai numeriai. Ir toks gyventojas dar gautų dovanų – svečio kortelę, kurią turintis asmuo automobilį taip pat turėtų teisę statyti toje rezervuotoje vietoje, jei ji laisva.

Tokia tvarka Klaipėdoje sugalvota, nes daugiabučių namų kiemuose trūksta vietų statyti automobilius, tarp gyventojų kyla daugybė ginčų.

„Jei žmogus savo automobiliui turėtų rezervuotą vietą ir ją kas nors užimtų, jis drąsiai galėtų kviesti policijos pareigūnus ar Viešosios tvarkos skyriaus specialistus, kad jie nubaustų pažeidėją, nes jis pažeistų Kelių eismo taisykles“, - dėstė R. Mockus.

Tačiau per pusantrų metų, kiek jau yra įteisinta ta baltoji zona, nė vienas gyventojas nesikreipti gauti leidimą rezervuoti konkrečią vietą savo automobiliui. Kol kas buvo patenkinti tik dviejų įmonių prašymai.

„Manau, kad pagrindinė priežastis, kodėl nesikreipia žmonės yra leidimo kaina. Mokėti 100 litų per mėnesį už vietą automobiliui nėra pigu. Tačiau jei padarytume, kad leidimas kainuotų 10 litų mėnesiui, tada visi kiemai būtų pristatyti ženklų, kuriais rezervuotos automobilių stovėjimo vietos. Tas, kas tikrai nori aiškiai žinoti, kad grįžęs į kiemą turės, kur pastatyti automobilį, galbūt ir nepagailės to 100 litų per mėnesį. Bet kol kas tokių žmonių nebuvo“, - teigė R. Mockus.

Kita vertus, jis pripažino, kad žmonės neskuba išsiimti leidimų statyti automobilius konkrečiose baltosios zonos vietose, nes galimai jiems trūksta informacijos apie tokią galimybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)