„Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvos prezidentė prieš savaitę pateikė įstatymų pataisas, kad investicijos į strateginius ūkio sektorius ir greta strateginių objektų esančią teritoriją būtų leidžiamos tik įvertinus, ar potencialaus investuotojo veikla nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui, bei premjerui gavus atitinkamų teisėsaugos institucijų išvadas apie uždarąją akcinę bendrovę „Rail Skyway Systems Ltd“ nutariama nutraukti Šiaulių pramoninio parko investicijų sutartį su uždarąja akcine bendrove „Rail Skyway Systems Ltd“, – rašoma sprendimo projekte, kuriam ketvirtadienį pritarė miesto taryba.

15 tarybos narių balsavo už, šeši tarybos nariai susilaikė, nė vienas tarybos narys nebalsavo prieš.

Pagal anksčiau šį mėnesį pasirašytą sutartį, bendrovei „Rail Skyway Systems Ltd“ žemės sklypas turėjo būti išnuomotas 99 metams, o įmonė jame žadėjo įrengti styginio transporto laboratoriją ir bandomąją trasą. Buvo skelbta, kad investuotojas įsipareigojo iki 2018 metų pabaigos investuoti ne mažiau 60 mln. litų.

Registrų centro duomenimis, „Rail Skyway Systems“ akcininkai kovo pabaigoje buvo tuo pačiu adresu Maskvoje gyvenamąją vietą nurodę įmonės vadovas Anatolijus Junickis ir Nadežda Kosareva. Investicijos sukėlė daug įtarimų viešojoje erdvėje, perspėjimą dėl bendrovės išplatino ir Lietuvos bankas.

Prieštaringi investuotojai Šiaulių sprendimo nutraukti sutartį neskųs

Anatolijus Junitskis
Prieštaringų vertinimų sulaukusi bendrovė „Rail Skyway Systems Ltd“ neskųs Šiaulių savivaldybės sprendimo nutraukti sutartį dėl investicijų šalia karinio oro uosto, tačiau neatmeta galimybių investuoti kitoje Lietuvos vietoje, sako įmonės akcininkas Anatolijus Junickis.

Jis BNS ketvirtadienį sakė suprantantis Lietuvos valdžios susirūpinimą ir tikino nesiruošiantis skųsti sprendimo

„Tai normalus sprendimas, suprantame valdžią. Mes tik norėjome aptarti, kodėl mums „kabinami“ šnipų dalykai, kam šnipų skandalas, kai viskas vyksta normaliai (...). O kam (skųsti teismui) - aš suprantu valdžios susirūpinimą. Svarbiausia, nereikia ant manęs pilti purvo“, - sakė A.Junickis.

Paklaustas, ar ir toliau ketina ieškoti vietos investicijoms Lietuvoje kitose savivaldybėse, jis tikino turintis „kelis pasiūlymus“.

„Mes kitame žemės sklype, kad nekeltumėme grėsmės Lietuvos saugumui, pastatysime tai, ką norime pastatyti. Vardan Lietuvos ir visos žmonijos. Suprantu susirūpinimą - jei mes trukdome lėktuvams, gerai, statysime kitoje vietoje. Turime kelis variantus Lietuvoje - normalioje žemėje, toli nuo strateginių objektų. Tai gali būti Klaipėdos, Vilniaus, Kauno rajonas. Nesvarbu. Turime kelis pasiūlymus, nes nežinojome, ar atšauks Šiauliai, ar ne. Atšaukė. Tai iš kelių variantų mes ir išsirinksime“, - sakė jis.

A.Junickis tikino, kad greta Šiaulių oro uosto jo valdoma „Rail Skyway Systems Ltd“ būtų kūrusi „naujos rūšies didžiuliu greičiu veikiančią miesto krovininio transporto sistemą“, o transporto priemonė esą galėtų išvystyti iki 500 km/h greitį. Tačiau kokie konkrečiai įrenginiai ar pastatai būtų statomi, jis negalėjo paaiškinti.

Jis taip pat  tikino, kad lėšų investicijai neva būtų gaunama iš „investuotojų 35-iose valstybėse“, o planuota investuoti suma esą siektų apie 300 mln. eurų.

Projektas Šiauliuose, anot jo, tebūtų „sistemos testavimas“, o investicijų grąžą įmonė gautų iš užsakovų Didžiojoje Britanijoje, Australijoje ir kitose valstybėse.

„Tai yra investicija. Mes neplanavome uždirbti Šiauliuose, mes planavome išleisti pinigus, kad pastatytumėme tai, apie ką jums sakiau, ir testuotumėme. O uždirbti pradėsime, kai parodysime tai užsakovams“, - planus pristatė A.Junickis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)