Latvijoje per pastaruosius du mėnesius benzinas mažmeninėje prekyboje atpigo 6 centais, patvirtino bendrovės „Statoil Fuel & Retail Latvia” valdančios stambiausią Latvijoje degalinių tinklą „Statoil“ kuro produktų plėtros departamento direktorius Viesturas Astičas. Apie tai paskelbė naujienų portalas Nozare.lv.

V.Astičas pažymėjo, kad tolesnę kainų dinamiką prognozuoti sunku, nes kainos biržose svarbus, bet ne vienintelis faktorius, veikiantis degalų kainų dinamiką. Jas taip pat veikia pasaulio ekonomikos augimo tempas, naftos produktų rezervai, centrinių bankų sprendimai dėl ekonomikos skatinimo.

Lietuvos naftos prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė komentuoja, kad jei kainos išsilaikys panašiame lygmenyje, netrukus mažesnius skaičius degalinių švieslentėse pamatys ir Lietuvos vairuotojai.

„Kol kas Lietuvos mažmeninėje rinkoje poveikio degalų kainoms nėra, tačiau didmeninės kainos pradėjo kristi ir, manau, jei kainos mažės toliau, Lietuvoje atpigs degalai mažmeninėje rinkoje“, - kalbėjo.

Specialistė paaiškino, kad poveikis mažmeninei rinkai vėluoja dėl degalinių tinklų sukauptų atsargų, kurias jie turi parduoti – tik tuomet į rinką pateks pigesni degalai.

„Manau, kad dar 3-5 dienos ir kainos mažmeninėje rinkoje pradės kristi, jeigu pasaulinė tendencija išliks tokia“, - sakė D. Jokšienė.

Tai patvirtino ir Lietuvos degalinių tinklo „Statoil“ degalų kategorijos departamento direktorius Sigitas Raila.

„Turėtume matyti kainų mažėjimą, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad ir dolerio kursas yra smarkiai pakilęs, - kalbėjo jis. - Jeigu kainos toliau kris, mažmenoje jos gali mažėti ir keliais centais, tai priklauso nuo didmeninių kainų pokyčių. Matau tendenciją, kad naftos kainos mažėja, o degalinių maržos yra normaliame lygyje, tad, jei didmeninė kainos mažės, turės mažėti ir mažmeninė kaina.“

DELFI skelbė, kad nuo šių metų gegužės euras pinga prieš JAV dolerį, tad JAV dolerio atžvilgiu silpnėja ir litas. Bankų ekonomistai paaiškina, kad tai teigiamai paveiks Lietuvos vartotojus, tačiau yra ir neigiama pasekmė – šiek tiek padidėtų importuojamų prekių kainos. Pirmiausia, tai - energetiniai ištekliai, tokie kaip nafta ir dujos, už kurias Lietuva atsiskaito JAV doleriais. href="http:>

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)