Ir kas galėtų pasakyti, kad nesijaudino, kai oro linijų pareigūnas nusiuntė prie rankinio bagažo matavimo dėžės, ypač žinant, jog gali tekti papildomai susimokėti?

Maksimalūs rankinio bagažo išmatavimai dabar būna tokie įvairūs, kad keleiviams kyla logiška mintis turėti atskirą lagaminą kiekvienai oro linijų bendrovei, rašo „BBC News“.

Anot BBC atliktos 17 svarbiausių Europos oro linijų bendrovių analizės, Ispanijos vežėjas „Iberia“ į lėktuvo saloną leidžia pasiimti didžiausią rankinį bagažą, o bendrovės „Thomas Cook“ ir „Thomson“ – mažiausią.

Netikėta tai, kad mažų kainų bendrovė „Ryanair“, nepaisant didelių mokesčių už bagažą ir kitas paslaugas, nėra šio sąrašo apačioje.

Tuo tarpu „Easyjet“ pozicija nėra tokia aiški.

Ji leidžia į saloną pasiimti palyginus didelį bagažą ir patenka tarp vos kelių oro linijų bendrovių, kurios formaliai neriboja jo svorio.

Tačiau keleiviams taip pat patariama turėti mažesnę rankinę, jei paskutinę minutę rankinis bagažas būtų paimtas į lėktuvo bagažo skyrių.

Skrydžių bendrovėBagažo matmenys (cm)Svoris (kg)
Iberia56 x 45 x 25Neribotas
British Airways"23 kg
Jet 2"10 kg
Monarch"10 kg
Flybe55 x 40 x 2310 kg
Norwegian"10 kg
Lufthansa"8 kg
Scandinavian (SAS)"8 kg
Air France55 x 35 x 2512 kg
KLM"12 kg
Virgin Atlantic56 x 36 x 2310kg
Ryanair55 x 40 x 2010 kg
Air Berlin"8 kg (10kg su nešiojamu kompiuteriu)
German Wings"8 kg
Thomas Cook"5 kg
Thomson"5 kg
Easyjet 50 x 40 x 20Neribotas

Sužalojimai

Paprastai oro linijų bendrovės į lėktuvo saloną leidžia pasiimti 55 cm ilgio, 40 cm pločio ir 20 cm gylio krepšį.

Nepamirškite, kad tai ne tuščio lagamino išmatavimai, kai jį perkate. Į tokių matmenų rėmus jis turi tilpti prikrautas, įskaitant rankeną ar kitas išsikišusias detales.

Kalbant apie rankinio bagažo svorį, kai kurios oro linijų bendrovės leidžia jo tiek, kiek galite patogiai pakelti. Kitos leidžia tik 5 kg.

Turėkite galvoje, kad kai kurie senesni lagaminai gali sverti 5 kg dar prieš tai, kai kažką į juos įdėsite.

Žinoma, galite prasmukti į lėktuvą ir su kur kas didesniu nei leistina bagažu. Tačiau tai rizikinga. Jūsų rankinis bagažas gali būti patikrintas prie įsodinimo vartų ir už viršytus išmatavimus ar svorį gali tekti pakloti iki 50 svarų (200 litų).

Frankas Brehany yra organizacijos „HolidayTravelWatch“, padedančios keliautojams spręsti su kelione susijusias problemas, direktorius.

Jis teigia, kad kilus įtarimams, rankinis bagažas gali būti patikrintas ir prie įsodinimo vartų. Taip yra dėl to, kad per dideli lagaminai gali sužaloti keleivius.

„Yra buvę atvejų, kai keleiviai pranešė patyrę sužalojimų dėl per didelio bagažo, kuris užkrito lėktuvui leidžiantis“, - sakė jis.

„Kiti buvo sužaloti, kai savininkas nesusitvarkė su bagažo svoriu. Nuo svorio netgi gali atsidaryti virš galvų esančių lentynų durelės“, - pažymėjo F. Brehany.

Vienodi apribojimai

Tačiau nustatytų taisyklių ne visuomet nuosekliai laikomasi.

Seanas Tiptonas iš kelionių asociacijos ABTA sakė, kad dažnai viskas priklauso nuo oro linijų bendrovės darbuotojo, kuris stovi prie įsodinimo vartų.

„Kai kurie iš jų būna ne tokie griežti, bet tuo negalima pasitikėti. Pirmiausia perskaitykite bendrovės politiką, nes jei iš tikrųjų būsite pagauti, teks pakloti nemažą sumą pinigų“, - teigė jis.

Aviacijos pramonė gina nevienodus reikalavimus rankiniam bagažui, teigdama, kad jie priklauso nuo skirtingų lėktuvų viršutinių salono lentynų talpumo. Tačiau šis argumentas netenka savo prasmės, turint galvoje, kad dauguma vežėjų skraidina keliais skirtingais orlaivių tipais.

Panašu, kad industrija nenori patvirtinti vienodų apribojimų rankiniam bagažui.

„Esu visiškai įsitikinęs, kad oro linijų bendrovės prieštarautų tokiam pasiūlymui, nors parlamentarai ir vyriausybė tai palaikytų“, - sakė F. Brehany.

Nepaisant to, norėdami užtikrinti, kad jūsų bagažui užteks vietos viršutinėse salono lentynose, pasistenkite reikiamu laiku atsidurti prie įsodinimo vartų.

Pažeminimas, kai tenka viešai išversti savo lagaminą, ar netikėtumas, kai tenka paskutiniu momentu atiduoti jį į bagažo skyrių, tikrai nėra pati geriausia jūsų kelionės pradžia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)