Tai, kad pareigūnai svarsto galimybę apriboti arba visiškai uždrausti tranzitinius Europos oro linijų bendrovių skrydžius per Rusijos teritoriją, laikraščiui „Vedomosti“ papasakojo iš karto trys šaltiniai.

Anot vieno šaltinio, pasiūlymas apriboti Europos oro vežėjų tranzitinius skrydžius pasigirdo iš karto po pirmųjų ES sankcijų Rusijai. Kai buvo sustabdyta „Dobrolet“ veikla ir kai Ukraina Rusijos oro linijų bendrovėms už skrydžius į Krymą skyrė baudas, tapo aišku, kad be atsako šios sankcijos neliks, rašo newsru.com.

Šaltinių teigimu, šiuo metu vyksta Transporto ministerijos ir Užsienio reikalų ministerijos (URM) konsultacijos. Sprendimą dėl sankcijų turi priimti vyriausybė. Laikraščio šaltinis, artimas URM, patikino, kad „bet kokios nedraugiškos ES priemonės, įskaitant ir pervežimų oru sritį, bus nagrinėjamos ir neliks be atsako“.

Skrisdamos iš Europos į Aziją, oro linijų bendrovės renkasi maršrutus per Sibirą ir už tai moka pinigus bendrovei „Aeroflot“. Šios Rusijos avialinijų bendrovės pajamos iš šių mokesčių sudaro apie 300 mln. dolerių (750 mln. litų) per metus, o stambiausios mokėtojos yra „Lufthansa“, „British Airways“ ir „Air France“.

Jeigu bus įvestas draudimas skristi per Sibirą, užsienio oro linijų bendrovių skrydžiai į Aziją vidutiniškai pailgėtų 1 val. – 1,5 val. Dėl to išaugtų išlaidos kurui bei įgulos atlyginimams, padidėtų krūvis technikai. Dėl tokių išlaidų Europos vežėjams iškiltų nevienodos sąlygos su Azijos bendrovėmis: pakelti kainų jos negalės, o išlaikyti dabartines kainas bus neįmanoma  dėl mažo rentabilumo, rašo laikraštis.

Rusijos pigių skrydžių bendrovė „Dobrolet“ praėjusį sekmadienį pranešė, kad nuo rugpjūčio 4 dienos dėl sankcijų, kurių sulaukė dėl reisų į Krymą, nutraukia visus savo skrydžius. Taip pasielgti privertė kompanijų sprendimas nutraukti lizingo sutartį dėl amerikietiškų lėktuvų „Boeing“. Be Simferopolio, „Dobrolet“ siūlė skrydžius į Kazanę, Jekaterinburgą, Volgogradą, Samarą, Ufą ir Surgutą.

„Dobrolet“ - antrinė „Aeoroflot“ įmonė. Skrydžius į Krymą ji pradėjo birželio 11 d. - tuomet pasiūliusi bilietų vos už 979,5 Rusijos rublius (72 Lt) sulaukė tokio antšlago, kad jos tinklalapis tiesiog „nulūžo“.

Primename, kad praėjusį antradienį Europos Sąjunga paskelbė vadinamąsias "trečiojo etapo" sankcijas, nukreiptas prieš Rusijos finansinį, energetikos ir gynybos sektorius.

Jomis valstybiniams Rusijos bankams apribotas priėjimas prie finansinių rinkų, taip pat numatyta nutraukti ginklų prekybos sandorius su Maskva ir apriboti "dvigubos paskirties" technologijų eksportą.

Į "juoduosius sąrašus" taip pat įtrauktos prezidentui Vladimirui Putinui artimų verslo atstovų pavardės, įskaitant ir "Dobrolet" savininką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (386)