Pasak Lietuvos kriminalinės policijos biuro atstovo, tokia duomenų bazė palengvintų keleivių patikrą ir leistų greičiau reaguoti į potencialius pavojus.

„Dabartinė tvarka neužtikrina informacijos apie atvykstančius keleivius gavimą. Šiandien Lietuvoje informaciją apie keleivius gali gauti tik Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir tik užklaususi vežėjų. Realiai atvykstančių keleivių sąrašas gaunamas valandą prieš jiems atvykstant, bet rankiniu būdu 200-300 keleivių patikrinti neįmanoma ir ta kontrolė yra selektyvi. Siekiame, kad visi ieškomi nusikaltėliai būtų sulaikyti tiesiog ant sienos“, - BNS sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro Veiklos koordinavimo ir kontrolės valdybos viršininkas Darius Žvironas.

Anot jo, naujoji keleivių duomenų įrašų sistema, leistų greičiau patikrinti į Lietuvą atvykstančius keleivius ir esant reikalui užkirsti kelią jų nusikaltimams.

„Būtų patogu gauti informaciją apie atvykstančius keleivius, ypač oro transportu, kad būtų galima tą informaciją patikrinti, įvertinti ir tiek įlaipinimo, tiek atvykimo taške imtis atitinkamų priemonių, kad būtų neutralizuota to keleivio potencialiai keliama grėsmė“, - komentavo D.Žvironas.

Jo teigimu, šiuo metu Europos Sąjunga (ES) yra parengusi direktyvos, kuria bus numatytas tokių duomenų tvarkymas visoje ES, projektą.

„Kol nėra priimta direktyva, Vidaus reikalų ministerija, bendradarbiaudama su kitomis institucijomis, yra parengusi įstatymų pakeitimą, kuriame numatomas duomenų gavimas apie keleivius, kurie atvyksta iš visų šalių - tiek ES, tiek trečiųjų šalių“, - sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro atstovas.

Jo teigimu, nauja sistema Lietuvoje bus naudojama tik oro uostuose, nes nėra poreikio gauti informaciją apie kitos rūšies transportu keliaujančius asmenis.

Naujoji duomenų bazė turėtų būti sukurta Policijos departamente. Pasak D.Žvirono, jos kūrimas kainuos apie 0,5 mln. litų, projektas bus finansuojamas ES ir Policijos departamento lėšomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)