Dviračiai riedės nauju taku

Šiaulių miesto savivaldybės Infrastruktūros skyrius skelbia, kad yra pasišauta sutvarkyti visas duobėtas asfaltuotas Šiaulių gatves, nuolat greideriu bus lyginamos žvyruotos gatvės, tačiau kaip pavyks įgyvendinti užsibrėžtus tikslus, parodys laikas.

Per du mėnesius ketinama pradėti tiesti naują dviračių taką Tilžės gatvėje – atkarpą nuo Gegužių iki Ragainės gatvės. Tiesimo darbus atliks bendrovė „Šiaulių plentas“.

Tiksli darbų užbaigimo data kol kas neaiški. „Viliamės, kad iki šių metų pabaigos naujuoju dviračių taku jau galėsime naudotis“, – teigia Šiaulių miesto savivaldybės Infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Andrius Androsovas.

Be to, šiemet mieste planuojama įrengti 42 naujas autobusų įvažas autobusams.

Lėšų skyrė tiek pat, kaip pernai

Duobėms užlopyti yra numatyta skirti, tiek pat kaip ir pernai, 2 mln. litų, o žvyruotų gatvių priežiūrai – per 470 tūkst. litų. Gatvėms tvarkyti lėšos skiriamos iš Automobilių kelių direkcijos.

„Šiemet Šiauliuose ištisiniu asfaltu bus išklotos dviejų gatvių atkarpos, kurios tiksliai, paaiškės birželio mėnesį, visose kitose miesto gatvėse bus užpilamos tik duobės“, – teigia Savivaldybės Infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Mačernė.

Norint pakloti ištisinį asfaltą, reikėtų gerokai daugiau lėšų, tad pasirenkamas pigesnis gatvių tvarkymo būdas – duobių lopymas, tačiau jos nuo šalčio ir drėgmės vėl sutrūkinėja ir greitai atsiveria, tad kelininkai ir vėl turi iš naujo plušėti.

Daugiabučių namų kiemams tvarkyti iš miesto biudžeto yra numatyta skirti, kaip praėjusiais metais – per 750 tūkst. litų. Kiemai lopyti jau pradėti, tačiau neaišku, ar lėšų užteks visiems sutvarkyti.

Savivaldybės darbuotoja tikina, kad planuojant lėšas, numatoma užlopyti vienokių matmenų duobes, o pradėjus darbus, atsiveria gerokai didesnės duobės ir tiems darbams prireikia nuo 10 iki 30 proc. daugiau lėšų nei buvo numatyta. Taigi, kiek duobių kiemuose pavyks užlopyti už numatytas lėšas – valdininkai kol kas nežino. 

Pernai sutvarkė aštuonias gatvių atkarpas

Pernai buvo sutvarkytos aštuonių gatvių atkarpos ir aštuonios gatvių sankryžos, tiek beveik ir buvo suplanuota atlikti. 

Šiauliečiai pastebi, kad kai kuriose, atrodytų neseniai, remontuotose gatvėse, asfaltas po truputį jau ima trupėti. Pavyzdžiui, Pramonės gatvės pakraščiai jau byra, tad gyventojams kelia susirūpinimą, kodėl darbai atliekami nekokybiškai.

Specialistai aiškina, kad išlyginamuoju asfalto sluoksniu buvo išklota Pramonės gatvės atkarpa nuo geležinkelio iki Serbentų gatvės prieš dvejus metus, tačiau apie trupantį asfaltą girdi pirmą kartą, tad įvardinti priežasčių nesiryžta tol, kol to neišvydo savo akimis.