Kaip nurodo tarnyba, buvo nustatyta, kad „Lukoil Baltija“, sudariusi jungtinės veiklos sutartį su įmone „Baltic Petroleum“, 2003 m. gruodžio mėnesį perėmė 15 degalinių, o 2008 m. birželio mėnesį – dar vienos degalinės valdymą.

Pasak institucijos, tokiais veiksmais buvo pažeistas Konkurencijos įstatymas – bendrovė turėjo apie įsigijimus pranešti Konkurencijos tarybai ir gauti jos leidimą. Įmonei skirta 11 817 700  Lt  bauda.

„Lukoil Baltija“ skirta bauda sudaro 0,47 proc. bendrovės bendrųjų 2012 m. pajamų. Įstatymas numato baudos galimybę iki 10 proc. bendrovės pajamų.

„Verslo bendruomenėje vis dar gaji nuomonė, kad pranešimas apie koncentraciją – tiesiog formalumas. Taip nėra, nes įmonių koncentracija gali lemti rinkos pokyčius, apriboti konkurenciją ir taip sukelti realias neigiamas pasekmes vartotojams, pavyzdžiui, padidinti paslaugų kainas dėl sumažėjusio rinkos dalyvių skaičiaus ir susilpnėjusios konkurencijos tam tikroje teritorijoje. Pastaruoju metu, įmonės ypač dažnai konkurencijos teisės draudžiamus veiksmus teisina socialine atsakomybe ar kitais „gerais ketinimais”, pavyzdžiui, darbo vietų kūrimu. Konkurencijos taryba sveikina įmonių norą būti socialiai atsakingomis, tačiau socialinė atsakomybė negali tapti priedanga konkurencijos teisės pažeidimams. Pažeidimo pavojingumas, ilga jo trukmė ir bendrovės pajamos yra esminiai faktoriai, lėmę UAB „Lukoil Baltija” skirtos baudos dydį“, – situaciją komentuoja Šarūnas Keserauskas, Konkurencijos tarybos pirmininkas.

Taip pat „Lukoil Baltija” įpareigota pažeidimą pašalinti. Konkurencijos taryba nurodo, kad tai galima padaryti dviem būdais: nutraukti įvykdytas koncentracijas arba apie jas pranešti Konkurencijos tarybai, įstatymų nustatyta tvarka.

Konkurencijos taryba, gavusi tokį pranešimą, atliktų išsamų vertinimą ir spręstų klausimą dėl koncentracijų leidimo ar neleidimo.

Sprendimą skųs

„Lukoil Baltija“ vyriausiasis teisininkas Audrius Lukoševičius DELFI portalui komentavo, kad Konkurencijos tarnybos sprendimas įmonei buvo netikėtas ir jis bus skundžiamas teisme.

„Bylinėjimasis, prognozuojame, metus ar pusantrų turėtų užtrukti, kaip rodo praktika. Tai galutinio atsakymo, kol nebus teismo sprendimo, nesužinosime, kas šioje situacijoje teisus“, - kalbėjo teisininkas.

Pasak jo, apskundus Konkurencijos tarnybos sprendimą baudos išieškojimas yra stabdomas.

„Taigi, kol kas bauda nebus mokama, kol nesulauksime galutinio teismo sprendimo. Tikimės, kad teismo sprendimas bus palankus ir baudos neturėsime mokėti“, - teigė A. Lukoševičius.

Pasak jo, „Lukoil Baltija“ nesutinka, kad padarė konkurencijos pažeidimą.

„Dar 2001 m. mes buvome gavę Konkurencijos tarnybos leidimą įgyti tuometinio „Lietuvos kuro“ kontrolę. Tiesiog, praėjus 13 metų Konkurencijos tarnyba nusprendė, kad tas leidimas buvo netinkamas“, - pridėjo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (302)