Pradėjo įrenginėti ženklus ir automatus

Įspėjamieji ženklai kiemuose pradėjo dygti praėjusios savaitės pradžioje. Juos išvydę šiauliečiai suskubo teirautis savivaldybėje dėl leidimų ir automobilių stovėjimo kiemuose apmokėjimo tvarkos.

„Dar tik pradėta įrenginėti ženklus ir praeis laiko, kol viskas bus padaryta. Pasipylė skambučiai, bet mes gyventojus nukreipiame į apmokėjimus administruojančią įmonę „Stova“. Manau, kad ji nustatys žmoniškus pereinamuosius terminus ir leis gyventojams apsiprasti su nauja tvarka“, – sakė Šiaulių miesto savivaldybės Infrastruktūros vyr. specialistas Linas Grikšas.

Nauja automobilių statymo centre esančių daugiabučių kiemuose tvarka turėjo įsigalioti jau nuo metų pradžios, tačiau Tarybos sprendimo įgyvendinimas užtruko dėl techninių kliūčių ir tik įpusėjus kovui darbai pajudėjo.

Užtruko atsiradus kliūtims

Pernai prieš Vėlines Šiaulių miesto savivaldybės taryba patvirtino vietinės rinkliavos už automobilių statymą nustatytose vietose nuostatus. Juose numatyta, kad nuo 2014 metų sausio bus imama rinkliava už automobilių statymą centro daugiabučių kiemuose.

„Stova“ turėjo suderinti du projektus: mokėjimo automatų pamatų vietų ir jų įrengimo, bei naujų statomų ir naikinamų ženklų projektus. Kadangi mokėjimo automatams yra reikalingi pamatai, buvo paruoštas projektas, kurį teko suderinti su Savivaldybe, elektros, vandentiekio, šilumos ir ryšio tinklų atstovais, gauti sutikimus iš Nacionalinės žemės tarnybos ir kultūros paveldo departamento.

Gavus statybos darbų leidimą iš Savivaldybės, praėjusią savaitę pradėti įrenginėti mokėjimų automatų pamatus ir jų statybos.

Nauji ženklai pradėti įrengti ir seni panaikinti, suderinus projektą su Savivaldybe ir policija, kad įrengiami ženklai atitiktų visus KET keliamus reikalavimus.
Kontrolė bus pradėta vykdyti, kai tik bus pastatyti ženklai ir įrengti mokėjimo automatai. Rinkliava renkama senose vietose, tačiau pagal naują tvarką – nuo 8 iki 17 valandos darbo dienomis.

Centro gyventojams reikia leidimų

Tarybos patvirtintuose nuostatuose numatyta, kad daugiabučio namo gyventojai ar asmenys, name valdantys negyvenamąsias patalpas, du savo automobilius gali statyti nemokamai. Vieno buto ar negyvenamosios patalpos savininkui ar valdytojui išduodami du gyventojo bilietai.

Gyventojai, kurių namas patenka į apmokestintą zoną, registruojasi internete.

Prisijungęs prie savo paskyros, jis turi patalpinti dokumentus, reikalingus leidimui gauti bei įvesti automobilio valstybinį numerį. Leidimais besirūpinanti bendrovė „Stova“, gavusi informaciją patikrina, ar vartotojas atitinka reikalavimus ir suteikia gyventojo leidimą.