Prieš protesto akciją surengtoje spaudos konferencijoje taksistams atstovaujančių organizacijų atstovai teigė, kad pastaraisiais metais Vilniuje padaugėjo nelegalių taksistų - esą nelegaliai arba prisidengdami užsakomųjų reisų paslauga dirba 30-40 proc. sostinės taksi vairuotojų.

Automobilių kolona 11 valandą pajudėjo nuo Žalgirio stadiono ir važiuos į Gedimino prospektą, sustodama prie Vyriausybės ir parlamento.

Vežėjų profesinės sąjungos "Solidarumas" valdybos narys Gediminas Sabaitis sakė, kad prieš keletą metų vykusios kratos Vilniaus taksi bendrovėse problemų neišsprendė.

"Šitas klausiams yra gvildenamas nuo 2013 metų - po to kai, buvo padarytos kratos, iki šiol ta problema neišspręsta, jinai tiktai dar labiau įsigalėjo", - sakė jis.

Į gatves išvyko ir bendrovės „Romerta+“ automobiliai. Skelbta, kad 2012 m. "Romertos" vadovas Romualdas Bieliauskas ir buhalterė buvo apklausti teisėsaugos pareigūnų.

3 iš 4 taksistų - įžūlūs pažeidėjai

Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis (AVMI), 2013 m. buvo surašyti 89 Administracinės tvarkos pažeidimų protokolų, iš jų 49 už neteisėtą keleivių vežimo taksi veiklą, t.y. dirbant be leidimų.

Šiais metais surašyta 14 Administracinės tvarkos pažeidimų protokolų, iš jų dauguma už apskaitos taisyklių pažeidimus: neišduoti kvitai, nevedama kvitų apskaita, taksometras buvo neįjungtas arba nunulintas, keleiviai vežti tam neturint leidimo, fiksuotas nelegalus darbas.

„Vien tik šiais metais, patikrinus taksi veiklą sostinėje vykdančius asmenis, kontrolės veiksmų rezultatyvumas siekia beveik 78 proc., o tai reiškia, kad pažeidimus darė 3 iš 4 patikrintų Vilniaus taksistų. Ir toliau tikrinsime bei griežtai bausime tiek nelegalius vairuotojus, tiek ir šešėlinės taksi veiklos organizatorius“, - sako Vilniaus AVMI viršininkas Marius Žemgulis.

Mokesčių inspektoriai kartu su Vilniaus 3-iojo policijos komisariato pareigūnais operatyvių patikrinimų metu nustatė vairuotojus, kurie, prisidengę automobilio nuomos su vairuotoju veikla, vykdė lengvųjų automobilių taksi veiklą ir nesilaikė būtinų reikalavimų. Jiems darbo parūpindavo jau anksčiau už tą patį baustas asmuo.

„Nelegalūs taksistai, supratę, kad įkliuvo, buvo ypač įžūlūs, atsisakė bendradarbiauti ir rašyti paaiškinimus. Vienas vairuotojas važiuoti į policijos komisariatą sutiko tik pasirodžius papildomam patrulių ekipažui. Vairuotojams surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai, gresia baudos“, - konstatuoja Mokesčių inspekcija.

Mokesčių inspekcija žada daugiau patikrinimų.

Viešojoje įstaigoje dirbo už 188 Lt vidutinę algą

Vairuotojai, turėję individualios automobilio nuomos su vairuotoju veiklos pažymą ir darbo pažymėjimus, nurodė, kad dirba neseniai įsteigtoje viešojoje įstaigoje.

„Paaiškėjo, kad įstaigai vadovauja Vilniaus mokesčių inspekcijos darbuotojams puikiai pažįstamas asmuo, kuris už nelegalios taksi veiklos organizavimą jau buvo tikrintas ir anksčiau. 2013 m sausį Vilniaus mokesčių inspekcija nustatė, kad taksi paslaugas teikė viešoji įstaiga – dabartinės pirmtakė, nelegaliai joje dirbdami įkliuvo net 14 vairuotojų. Jie, atvežę į sutartą vietą ir gavę nurodytą pinigų sumą, neišdavė kvitų ar kitų pinigų paėmimą patvirtinančių dokumentų. Maža to, vairuotojai dirbo be leidimų, suteikiančių teisę vežti keleivius lengvaisiais automobiliais taksi. Vairuotojai viešojoje įstaigoje dirbo neva už vidutinį 188 Lt darbo užmokestį“, - primena Mokesčių inspekcija.

2013 m. šios įstaigos vadovui buvo pradėta administracinė teisena už neteisėtą vertimąsi komercine ūkine veikla. Į mokesčių administratoriaus nemalonę šis nelegalaus taksi verslo organizatorius buvo patekęs ir 2012 m.

DELFI primena, kad 2012 m. žiemą mokesčių inspektoriai ir kriminalistai krėtė dvylika sostinės Žaliųjų ežerų g. 20 registruotų taksi firmų, vėliau vyko apklausos ir pradėti teismai. Buvo suimti penki taksi įmonių darbuotojai: „Standart taksi" (buvusi „Martono taksi") savininkas Olegas Ilčenko tuomet suimtas dviem mėnesiams, taip pat prašyra suimti Renatą Mikulėną, Artūrą Lučanovą, Sergejų Kučerovą, vadovavusius įmonėms, kuriose atliktos kratos.

„Vilniaus mokesčių inspekcija įžvelgia tendenciją, kad į sostinės taksi verslą aktyviai bando sugrįžti asmenys, kurie jau buvo bausti už netinkamą taksi veiklos vykdymą. Inspekcija primena, kad 2013 m., tikrindama sąžiningą taksi veiklą deklaruojančią vežėjų asociaciją, rado 21 nelegaliai dirbusį taksistą. Šio verslo organizatorius šiuo metu mina teismų slenksčius, jam gresia administracinė atsakomybė ir tūkstantinės baudos“ - skelbia Mokesčių inspekcija.

Valstybinė mokesčių inspekcija primena, kad gyventojai apie negautą taksi kvitą ar kitus mokestinius pažeidimus gali pranešti paskambinę pasitikėjimo telefonu, pasinaudodami išmaniųjų telefonų programėle „Pranešk“, užpildę anketą inspekcijos interneto svetainėje arba apsilankę Mokesčių inspekcijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)