Transporto priemonės antradienį buvo pristatytos prie sostinės savivaldybės esančioje viešojo transporto stotelėje „Europa“. Į ten atriedėjo pirmieji ekologiški „Solaris Urbino 12 CNG“.

Pristatyta ir specialiai Vasario 16-ajai skirtų papuoštų autobusų serija. Vilniuje vasarį startuos socialinis projektas, kuris vilniečiams ir miesto svečiams primins Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarus.

Pristatant ekologiškus autobusus dalyvavo susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius ir viceministras Vladislavas Kondratovičius, Lenkijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Jarosławas Czubiński, Vilniaus meras Artūras Zuokas, įmonės „Solaris Bus & Coach“ direktorius eksportui Tomaš Wozniakas, įmonės „Viešasis transportas“ direktorius Gintaras Nakutis.

„Į gatves išvažiuos 19 naujų, šiltų, dujinių autobusų“, - sakė Vilniaus meras A. Zuokas.

Anot mero, bendra projekto vertė 19 mln. Lt, iš jų 12 mln. Lt skyrė Susisiekimo ministerija, kitas lėšas – autobusų parkas ir miesto savivaldybė.

„Ministerija turi programą, kuri vadinasi „Ekologiškas viešojo transporto vystymas“ ir pagal šitą programą iš dalies finansuoti iš šių autobusų pirkimai. Tai antra partija, atsižvelgiant į miesto autobuso parko amžių, kuris yra tikrai gerokai senstelėjęs: 10-ies metų senumo autobusai sudaro tik trečdalį“, - dėstė susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Naujieji sostinės autobusai yra varomi suskystintomis gamtinėmis dujomis.

Dabar į sostinės gatves išvažiuojančių autobusų technologinis lygis yra artimas pernai kovą į miesto gatves išriedėjusiems autobusams. Pernai kovą sostinės įmonė „Viešasis transportas“ įsigijo 18-a naujų „MAN“ autobusų.

Važiuos pigiau

Įmonės „Viešasis transportas“ direktorius Gintaras Nakutis pasakojo, jog šie autobusai yra naujosios kartos.

Vilniuje yra autobusai, varomi dyzelinu ir gamtinėmis dujomis. Dyzelinu varomam autobusui nuvažiuoti 1 km kainuoja 1,5 Lt, o jei jis naudoja suskystintas gamtines dujas – jau 0,9 Lt.

“Naujas autobusas ir mažiau ges, be to, važiavimo savikaina yra mažesnė. Šie autobusai yra apie 10 proc. tylesni nei dyzeliu varomi autobusai”, - vardijo G. Nakutis.

Iš viso sostinė turi apie 140 dujomis varomų autobusų: 100-ą nenaujų buvo įsigijusi anksčiau, pernai nupirkta naujų 18 suskystintomis gamtinėmis dujomis varomų transporto priemonių, šių metų sausį į gatves išrieda papildomi 19 naujų autobusų. Pavasarį laukiama, jog mieste bus dar 21 naujas autobusas, nupirktas pagal Klimato kaitos programą.

Iš viso sostinėje yra apie 400 autobusų, skaičiuojama, kad seniausiam jų – apie 23 metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)