Orlen Lietuva“ skelbiamos orientacinės produktų kainos rodo, kad šiais metais kuro kainos jau mažėja. Vien per pirmąsias šių metų savaites jos sumažėjo 1-2 proc., palyginti su 2013 m. pabaiga – šiek tiek daugiau nei 2 proc.

Pavyzdžiui, A95 rūšies benzinas pirmąją šių metų savaitę kainavo 4,16 Lt už litrą, kai trečiąją savaitę – jau 4,12 Lt už litrą.

Dyzelino kainos per šį laikotarpį sumažėjo nuo 4,02 iki 3,96 Lt, o dujų - nuo 2,13 iki 2,08 Lt.

„Viskas priklauso nuo naftos kainų, o jos dabar nekyla, manau, panaši tendencija turėtų išlikti. Didelio naftos kainų pokyčio pastaruoju metu nebuvo. Nors analitikai prognozuoja, kad kainos turėtų išlikti stabilios arba netgi kristi, manau, kad šiuo metu pasiūla atitinka paklausą, tad jeigu nebus netikėtų įvykių, panaši tendencija turėtų išlikti“, - sakė bendrovės „Finasta Asset Management" fondų valdytojas Vaidotas Rūkas.

Pasak jo, pasaulinės naftos kainos galėtų koreguotis 10 proc. punktų ribose.

„Manau, kad viena iš priežasčių, kodėl kainos nedidės, yra skalūnų revoliucija JAV: ji veikia ne tik dujų sektorių, bet ir naftos. Dėl šios priežasties pasiūlos trūkumo neturėtume pajausti“, - argumentuoja V. Rūkas.

Jis primena, kad dabar naftos kainas galima įvertinti kaip normalaus lygio.

„Manau, pasaulinės naftos kainos neturėtų žymiai didėti ar mažėti. Teko girdėti nuomonių, kad kainos turėtų mažėti, bet ekonomika atsigauna, be to, žaliavų kainos jau yra šiek tiek sumažėjusios ir dabar vyksta rinkos konsolidavimas“, - panašios nuomonės laikosi Investuotojų asociacijos direktorius Tomas Pilipavičius.

DELFI primena, kad Finansų ministerija yra aiškinusi, kad Lietuvoje degalų kainos be mokesčių yra truputį aukštesnės nei aplinkinėse valstybėse, o priežastimis įvardijama naftos perdirbėjų konkurencijos stoka ir pardavėjų taikomi antkainiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)