Staiga išnirus automobiliui, spaudė stabdžius

Į naujienų portalą Etaplius.lt kreipėsi šiaulietis, papasakojęs apie savo kelionę Šiaulių mieste. „Trečiadienį iš ryto vežiau automobiliu vaikus į mokyklą. Važiavau apie pusę aštuonių, galiu net tiksliai pasakyti laiką, nes tuo metu žvilgtelėjau į laikrodį automobilyje – buvo po septynių 38 min. Važiuoju, važiuoju, tik staiga tapo tamsu, nors į akį durk. Tuo metu kaip tik išjungė gatvės žibintus.

Lauke tvyrojo toks tirštas rūkas, kad nieko nebuvo matyti. Važiavau Draugystės prospektu, pasukau į Vytauto gatvę, į kurią kaip tik iš Rūdės gatvės lėtai sukosi sunkiasvorė mašina. Ten kaip tik šiuo metu vyksta statybų darbai. Rūkas buvo toks tirštas, kad vos galėjau įžiūrėti, kas vyksta priešais.

Sunkvežimio iš tolo nesimatė, tad priartėjus ir supratus, kad lekiu į išnirusią mašiną teko spausti stabdžių pedalą. Vos neatsitrenkiau į automobilį. Streso įvariau ir iš paskos važiavusiems vairuotojams. Viskas galėjo baigtis kur kas liūdniau.

Man įdomu, kuo vadovaujasi „Šiaulių gatvių apšvietimas“, įjungdamas ir išjungdamas gatvių žibintus? Susidaro įspūdis, kad iš vadovėlio nurodytomis instrukcijomis, o ne tuo, kas vyksta lauke. Juk, kai lauke tvyro toks rūkas, gal būtų galima išjungti šviesas vėliau?“ – laiško pabaigoje teiraujasi šiaulietis.

Tamsoje – vairuotojams sunkėja vairavimo sąlygos

Kad mieste vairuotojams darosi sunkiau vairuoti, prasčiau pamatyti vaikštančius pėsčiuosius, patvirtina ir policijos atstovai.

„Tamsus paros metas yra nusikaltėlių suokalbininkas. Viešosios tvarkos pažeidėjams, vagims tamsa yra pati geriausia sąjungininkė. Tamsiu paros metu vairuotojams sunkėja eismo sąlygos, pėstieji tampa nematomi“, – paantrino šiauliečiui Šiaulių apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė.

Pasak policijos, rudenėjant, trumpėjant dienoms, vėliau auštant ir anksčiau temstant, avaringumo tikimybė išauga, tad vairuotojai turi būti budrūs, o pėstieji segėti atšvaitus.

Grafikas nesikeičia metų metus

Bendrovės „Šiaulių gatvių apšvietimas” Eksploatacijos tarnybos viršininkas Algimantas Lindešis Etaplius.ltpaaiškino, kad gatvės šviestuvai mieste įjungiami pagal tam tikrą grafiką. „Nuo senų laikų yra tokia knygutė, kur pagal Šiaulių koordinates yra nurodytas apšvietimo grafikas. Tai mes pagal tai sudarome savo grafiką, kada įjungti šviestuvus. Jį tvirtina Savivaldybė, taip ir dirbame“, – apie grafiko sudarymo subtilybes pasakojo A. Lindešis.

Kelerius metus taupant lėšas Šiaulių miesto gatvėse įžiebiamas kas antras šviestuvas. „Šiaulių gatvių apšvietimo” Eksploatacijos tarnybos viršininkas teigė, kad dar daugiau sutaupyti nesistengiama. „Gatvėse dega ne visi šviestuvai, bet žmonių saugumu niekas nesistengia taupyti. Pavyzdžiui, sankryžose ir perėjose dega visi šviestuvai. Šviesu ir miegamuosiuose rajonuose“, – vardijo pašnekovas.

Nepaiso reikalavimų?

Pasak A. Lindešio, esant prastesnėms oro sąlygoms, šviestuvai gatvėse šviečia pusvalandžiu ilgiau nei numatyta grafike. Tačiau antradienį, kai rūkas mieste tvyrojo net įdienojus, šviestuvai buvo išjungti beveik įprastu laiku.

Etaplius.lt telefonu pasiteiravus bendrovės „Šiaulių gatvių apšvietimas” budinčiojo, šis paaiškino, kad tądien šviestuvus išjungti buvo numatyta 7:21 val. Esant rūkui jie turėjo šviesti pusvalandžiu ilgiau, bet buvo išjungti 7:38 val. Tai patvirtino budintysis.