Šiuo metu Šiauliuose yra 34 degalinės, pagal automobilių skaičių jų esą turėtų būti 37, tačiau degalinių stygiaus nėra. 2003 metų pabaigos duomenimis, Šiauliuose tūkstančiui gyventojų teko 359 automobiliai.

Specialioji degalinių išdėstymo Šiauliuose schema parengta iki 2020 metų. Planuojama, kad tuo metu mieste tūkstančiui gyventojų teks 520 automobilių, prireiks ir naujų degalinių.

Parengus degalinių išdėstymo schemą iš anksto numatomi ir išsaugoti sklypai joms statyti, o jau būsimųjų savininkų valia -statyti degalinę ar ne. Kol kas sklypai, kuriuose planuojamos vietos degalinėms, yra valstybiniai.

Schemoje yra numatyta ir degalinė Vilniaus ir Gumbinės gatvių sankirtoje, netoli Kuršėnų geležinkelio pervažos. Ši vieta kelerius metus kelia visuomenės susirūpinimą bei protestus. Degalinė keltų pavojų netoliese esančiai Birutės vandenvietei.

Ponia Palmyra S., gyvenanti būsimosios "Lukoil-Baltija" degalinės kaimynystėje, į svarstymą atsinešė ir aplanką, kuriame Hidrologijos instituto patikslinta Birutės vandenvietės apsauginė zona. Būsimoji degalinė jau nepatenka į antrąją vandenvietės apsaugos sanitarinę zoną, nes zona buvo sumažinta, o degalinės vieta perkelta šiek tiek toliau.

Palmyra S. "Šiaulių kraštui" sakė mananti, kad taip yra gudraujama, norint nuraminti šiame kvartale gyvenančius žmones. Gyventojai kreipėsi net į teismą, bet jame nieko nelaimėjo.

Dėl patikslintos vandenvietės apsaugos zonos ribų pristatyme džiaugėsi ir minėtos projektavimo firmos atstovas Remigijus Bieliauskas, teigęs, kad dabar yra atsakyta gyventojams, kurie buvo nepatenkinti.

Savivaldybės vyriausiojo architekto skyriaus vedėjas Arūnas Jelinskas teigė, kad gyventojams nereikėtų jaudintis, nes ankstesni sprendiniai, daugybę kartų nagrinėti Savivaldybėje ir kėlę gyventojų bei kai kurių politikų nepasitenkinimą, nebegalioja. Specialusis planas numato degalinės vietą arčiau Dubijos gatvės.

Bendrovės "Urbanistika" atstovas Remigijus Bieliauskas "Šiaulių kraštui" sakė, kad jo pateiktas specialusis degalinių išdėstymo planas nenumato tikslios degalinių vietos, tai numatys detalieji planai. Paklaustas, kiek gali pasikeisti vieta, R. Bieliauskas atsakė, kad ne daugiau kaip 100 metrų.

Specialistas mano, kad dar vienos degalinės prie Kuršėnų pervažos atsiradimas (viena jau veikia) kol kas yra teorinė prielaida, nes šioje vietoje pirmiausia turi būti įrengtas transporto mazgas.