Šiuo metu su sunkumais kertant sieną susiduria tik lengvieji automobiliai, krovininis transportas keliauja be trikdžių.

Kaip rašoma atsakyme DELFI, Rusijos muitinės atstovas Baltijos šalims Vladislavas Novikovas Lietuvos muitininkus informavo, kad Kaliningrado srities muitinė šiuo metu vykdo specialią priemonę, kuria bando išsiaiškinti tendencijas per Lietuvos ir Rusijos sieną vežant tam tikras prekes.

Būtent dėl to esą yra sumažėjęs pasienio postų pralaidumas ir pailgėjusi tikrinimo trukmė. Tiesa, neaišku, kada šios priemonės įgyvendinimas baigsis.

Tuo pačiu Muitinės departamentas praneša iš Rusijos ambasados Lietuvoje gavęs notą, kurioje nurodoma, jog planuojamų elektros tinklų remonto darbų laikinai bus stabdomas šių pasienio kontrolės punktų pasienyje su Kaliningrado sritimi darbas:

rugsėjo 16, 17, 18 d. nuo 9 val. iki 11 val. Ramoniškių (Sudargo)–Pograničnyj;

spalio 14, 15, 16 d. nuo 9 val. iki 11 val. Nidos−Morskoje;

spalio 28, 29, 30 d. nuo 9 val. iki 11 val. Kybartų−Černyševskoje.

DELFI primena, kad nuo savaitgalio automobiliams su lietuviškais numeriais sienos kirtimas tapo kone neįmanoma misija. Vairuotojai pasakoja pasienyje su Rusija praleidę ir 22 val.
Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis DELFI sakė, kad neoficialiais duomenimis, vieno automobilio tikrinimas gali užtrukti iki valandos.

„Pavyzdžiui, Ramoniškių punkte nuo vakar vakaro 20.30 iki šio ryto 8.30 val. rusai nepraleido nė vienos lietuviškos lengvosios mašinos. Kybartuose net yra užsikišusi ta teritorija, kuri yra tarp Lietuvos ir Rusijos punktų. Yra pavyzdžių, kai per Nidą važiuodami žmonės į punktą atvažiuoja 18 val., o sieną būna kirtęs tik kitą dieną po vidurdienio“, – pasakojo jis.

Visuose prie sienos su Kaliningrado sritimi esančiuose punktuose: Kybartų, Ramoniškių, Panemunės per valandą į Rusiją įvažiuodavo 10-20 automobilių iš Lietuvos, o dabar per valandą rusai įsileidžia 1-3 mašinas. Tuo metu kitų šalių piliečių, taip pat ir Rusijos, praleidžiami be trukdymų.

DELFI jau skelbė, kad penktadienį Rusijos pasieniečiai pradėjo stabdyti automobilius lietuviškais numeriais.

Šešias valandas pasienyje praleidęs DELFI skaitytojas rašė, kad pasieniečiai tai siejo su prezidentės Dalios Grybauskaitės vizitu į JAV ir susitikimu su šios šalies prezidentu Baracku Obama.

„Įvažiuojant pro Rusijos muitinę Kaliningrado srityje ties Nida lietuvių lengvieji automobiliai yra statomi rusų muitinėje į šoną ir atliekamas neva detalus patikrinimas, žmonės stovi po 9 valandas... Lietuvos pasieniečiai žino, kad tai vyksta nuo penktadienio ir perspėja keliautojus geriau į Rusiją nevažiuoti. Rusų muitinėje tik pasako, kad toks nurodymas duotas iš Maskvos, nes neva D. Grybauskaitė per daug į Ameriką skraido", - savo laiške tvirtino skaitytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (327)