Pasak D. Jasaičio, situacija nė kiek nesitaiso ir šios savaitės pradžioje. Oficialia tokių strigimų priežastimi nurodomas programinės įrangos gedimas. Tačiau tai jam kelia įtarimų.

„Kaip tik Maskvoje dalyvavome tarptautinėje konferencijoje „Taika visame pasaulyje“. Kalbėjome apie globalius dalykus, taiką, grožį, o parskridus į Kaliningradą, žiūrim, kad mūsų niekas nepasitinka. Paskambinę vairuotojui sužinojome, kad jis Nidos punkte pralaukė septynias valandas ir ten dar tebestovėjo. Vairuotojas sužinojo, kad dėl programinių gedimų pasienyje yra susidariusi baisi situacija“, – DELFI pasakojo meras.

Elgesys pasienyje apsivertė 180 laipsnių kampu, kai lietuvių delegacija iš kolegų Kaliningrade pasiskolino mikroautobusą.

„Kolegų iš Kaliningrado paprašėme paskolinti automobilį ir su šiuo mikroautobusu rusiškais numeriais praskriejome pro sieną labai gerai. Iškilo klausimas, galbūt rusų automobilių duomenų nereikia suvesti į tą sistemą? Bijau kažką komentuoti. Tačiau faktas, kad tik automobiliai su lietuviškais numeriais susiduria su šia problema. Tiek latviai, tiek estai, tiek visi kiti sieną kerta per dvi minutes“, – svarstė pašnekovas.

Jo teigimu, yra neįtikėtinų istorijų, kai žmonės kirsdami sieną užtrunka beveik parą.

Darius Jasaitis
„Iki šiandien tai vyksta. Vakar vienas pažįstamas buvo užėjęs paklausti, kas vyksta ar aš darau kažką. Jis prastovėjo 22 val. grįždamas iš Kaliningrado. Šios žinios visai nedžiugina, nes abiejose pusėse gyvena giminaičiai. Mes visą laiką gyvenome šalia, yra seserys, broliai, darbo vizitai. Vyksta renginiai, į kuriuos reikia važiuoti. Pavyzdžiui, 6 dieną turėjome važiuoti į konferenciją, bet dabar net neplanuojame“, – sakė D. Jasaitis.

Oficialiai pareigūnams nepavyksta sužinoti, kodėl pasienyje stringa būtent lietuvių automobiliai.

„Šiandien skambinau į Užsienio reikalų ministeriją, kur žinojau, kad buvo iškviestas Rusijos ambasadorius, tačiau jie gavo tą patį atsakymą, kurį ir aš gaunu, kad yra kažkas blogai su programine įranga. Keista, kai sakoma, kad kažkas blogai su programine įranga, bet latviai ir estai, pravažiuoja greitai. Matyt, kad čia yra politiniai dalykai, kurių mes nepakviesti žinoti, kas čia atsitiko. Norėtųsi, kad taip nebūtų“, – sakė Neringos meras.

Viena automobilį tikrina 45 min.-1 val.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis DELFI patvirtino, kad nenormali padėtis pasienyje su Rusija tęsiasi iki šiol.

„Situacija šiandien ir vakar yra lygiai tokia pati, kaip buvo savaitgalį. Jokių pokyčių nėra, jeigu ne blogiau. Lietuvos pusėje jokių nesklandumų nėra, automobiliai patikrinami ir išvyksta į Rusijos pusę. Tačiau ten procedūros staiga pailgėjo. Turime neoficialių duomenų, kad vieną automobilį gali tikrinti ir 45 min., ir valandą“, – sakė jis.

VSAT oficialiai raštu kreipėsi į Rusijos pasieniečius, kurie atsakė, kad jie vykdo visas procedūras, kaip nustatyta, jokių papildomų priemonių netaikoma. Anot pašnekovo, visos pailgėjusios procedūros susijusios su muitininkų patikrinimu.

„Tie, kurie išvažiuoja, pradeda strigti Rusijos pusėje ir lygiai tas pats būna, kai lietuviai grįžta iš Kaliningrado srities. Tačiau žmonės sužinojo apie tą problemą, todėl kur kas mažiau automobilių apskritai kerta sieną. Beje, taip tikrina tik lengvuosius automobilius, krovininiai vyksta be trukdžių“, – sakė VSAT atstovas.

Visuose prie sienos su Kaliningrado sritimi esančiuose punktuose: Kybartų, Ramoniškių, Panemunės per valandą į Rusiją įvažiuodavo 10-20 automobilių iš Lietuvos, o dabar per valandą rusai įsileidžia 1-3 mašinas. Tuo metu kitų šalių piliečių, taip pat ir Rusijos, praleidžiami be trukdymų.

„Pavyzdžiui, Ramoniškių punkte nuo vakar vakaro 20.30 iki šio ryto 8.30 val. rusai nepraleido nė vienos lietuviškos lengvosios mašinos. Kybartuose net yra užsikišusi ta teritorija, kuri yra tarp Lietuvos ir Rusijos punktų. Yra pavyzdžių, kai per Nidą važiuodami žmonės į punktą atvažiuoja 18 val., o sieną būna kirtęs tik kitą dieną po vidurdienio“, – pasakojo G. Mišutis.

DELFI jau skelbė, kad penktadienį Rusijos pasieniečiai pradėjo stabdyti automobilius lietuviškais numeriais.

Šešias valandas pasienyje praleidęs DELFI skaitytojas rašė, kad pasieniečiai tai siejo su prezidentės Dalios Grybauskaitės vizitu į JAV ir susitikimu su šios šalies prezidentu Baracku Obama.

„Įvažiuojant pro Rusijos muitinę Kaliningrado srityje ties Nida lietuvių lengvieji automobiliai yra statomi rusų muitinėje į šoną ir atliekamas neva detalus patikrinimas, žmonės stovi po 9 valandas... Lietuvos pasieniečiai žino, kad tai vyksta nuo penktadienio ir perspėja keliautojus geriau į Rusiją nevažiuoti. Rusų muitinėje tik pasako, kad toks nurodymas duotas iš Maskvos, nes neva D. Grybauskaitė per daug į Ameriką skraido", - savo laiške tvirtino skaitytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (477)