Visą mėnesį nuo liepos 15 d. vilniečiai ir miesto svečiai jau gali į toliau nuo centro nutolusias miesto vietas vykti dviračiais. Prancūzų idėja Vilniuje įrengti automatinius dviračių nuomos punktus pasiteisino.

Dviračių nuomos idėjos autoriai sako nesitikėję tokio dviračių populiarumo. Iš kol kas veikiančių 24 nuomos punktų, kuriuose yra 200 dviračių, jais per parą pasinaudojama maždaug pusantro tūkstančio kartų. Daugiausia važinėjama dieną, kiek mažiau savaitgalių naktimis. Per mėnesį tris kartus jau buvo bandyta dviračius pavogti.

„Buvo 3 dviračiai pavogti, bet jie buvo labai greit surasti, praktiškai per dieną. Policija juos surado. Atrodo, kad buvo bandoma kažką nuo jų nusukti, nulupti ar ratus nuimti, bet kadangi dviračiuose sudėti antivandaliniai varžtai, tai nėra taip paprasta bet ką nuimti“, – pasakoja „JCDecaux Lietuva“ Dviračių nuomos sistemos vadovas Darius Jasiukaitis.

Numestus dviračius pastebėjo žmonės ir pranešė policijai, tačiau, pasak pareigūnų, kol kas ikiteisminiai tyrimai nėra pradėti, nes tikslinamos visos aplinkybės.

Kitąmet bus įrengta dar 12 automatinių dviračių nuomos punktų, į gatves galės išriedėti iš viso per 300 dviračių. Vilniaus savivaldybė tikisi, kad augantis dviračių populiarumas ne tik padės žmonėms išvengti sveikatos problemų, bet ir sumažins kamščius mieste.

„Dviračių mynimas – tai žmonių judėjimas, ne sėdėjimas vietoje ar sėdimas iš vienos transporto priemonės į kitą. Be to, tai mažina kamščius miesto centre: jeigu žmonės pasistato automobilį kažkurioje vienoje vietoje, jie gali pasiimti dviratį ir judėti iki savo darbovietės, iki centro“, – teigia Vilniaus savivaldybės Verslo licencijavimo ir leidimų skyriaus vedėjas Kazimieras Arlauskas.

Šiemet dviračiais galima bus naudotis iki spalio vidurio, o kitąmet jų sezonas prasidės balandžio 15 d.