2001 m. vilniečiams į gatves miesto mero Artūro Zuoko iniciatyva buvo išvaryti 840 oranžinių dviračių. Nors dviračiai naktimis buvo rakinami, deja, jų greitai gatvėse neliko. Dabar Vilniaus gyventojai gali naudotis 200 dviračių, kurie laikomi 24 stovėjimo vietose. Pavogti dviratį šįkart sunkiau. Norint pasinaudoti dvirate transporto priemone tenka atskleisti savo banko kortelės duomenis, iš kurios, negrąžinus dviračio, bus nuskaičiuota 550 Lt suma.

„JCDecaux” įmonės dviračių nuomos sistemos projekto vadovas Darius Jasiukaitis džiaugėsi, kad visuomenė pribrendo visuomeninių dviračių idėjai.

Žmonės tokias sistemas matė užsienyje. Visiškai kitas subrendimo lygis“, - teigė jis.

Pasak pašnekovo, per pirmas keturias dienas, kai vilniečiai gali minti naujus dviračius, nedingo nei vienas dviratis. Piktybinių dviračių sugadinimų taip pat nepastebėta.

Atvirkščiai. D. Jasiukaitis pastebi, kad gyventojai noriai informuoja įmonės atstovus apie bet kokį dviračių gedimą. „Gauname labai daug pranešimų su patarimais, pranešimais. Žmonės saugo dviračius“, - džiaugėsi pašnekovas.

Nepaisant to, įmonės technikos darbuotojams darbo netrūksta. Dviračius prižiūri komandos dviem pamainomis. Nuo 6 val. ryto iki 22 val. yra važinėjama per punktus, pervežiojami dviračiai iš vienų punktų į kitus, priklausomai nuo stotelių užimtumo.

„Technikos darbuotojai nuolat skirsto dviračius, reguliuoja. Stebi tendencijas, kaip žmonės juda. Perpildytus taškus dviračiais tuština“, - pasakojo D. Jasiukaitis.

Dviračių nuomos sistemos projekto vadovas teigė, kad aktyviausiai gyventojai dviračiais naudojasi rytais ir vakarais.

„Iš ryto judėjimas vyksta į „viršų“ - link savivaldybės, Gedimino pr., o vakare – judėjimas „žemyn“, - pasakojo projekto vykdytojas.

Pasak pašnekovo, dviračių technine būkle stengiamasi rūpintis kasdien. Kai sumažėja keliaujančių dviračiais srautai ir nebereikia po punktus skirstyti dviračių yra pučiamos padangos, tikrinami žibintai, stabdžiai, valomi terminalai.

D. Jasiukaičio teigimu, iki liepos 15 d. iš anksto sistemoje užsiregistravo 500 gyventojų. Ketvirtadienį prie sistemos jau buvo prisijungę 1100 vartotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (267)