„Tėvynės šauksmas šaukia, reikia grįžti ir sudalyvauti", - Lietuvos radijui sakė pilotas.

Šventėje taip pat pasirodė karinės oro pajėgos, pasienio apsaugos lakūnai, aviamodeliuotojai, parašiutininkai.

Savo programas atliko sklandytuvai, sraigtasparniai. Iš kilometro aukščiau laisvuoju kritimu iššoko ir parašiutininkai. Taip pat oro uoste nusileido ir pirmasis Air Lituanica" orlaivis iš Didžiosios Britanijos.

Pranešama, kad į šventę suplaukė minios žiūrovų, nusidriekė kilometrinės automobilių eilės.

„Lituanicos“ kopija

Šventėje dalyvius ir svečius sutika Stepono Dariaus ir Stasio Girėno legendinio lėktuvo „Lituanica“ tikra kopija, kuri tapo šventės puošmena.

Ši lėktuvo kopija buvo sukurta 1983 m. meniniam filmui apie legendinius lakūnus. Vėliau lėktuvas ne kartą buvo vežamas į aviacijos šventes tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

2003 m. jis sugebėjo apskristi Lietuvą ir saugiai nutūpė Kauno aviacijos muziejuje. Po dešimties metų miego lėktuvas vėl prikeltas ir paruoštas skrydžiui.

Lietuvos aeroklubo prezidentas Jonas Mažintas, vienas iš aviacijos šventės rengėjų, pasakoja, jog „Lituanica" kartu su dar 9 lėktuvų rikiuote atskris iš Kauno, praskris virš Vilniaus oro uosto, pasveikins šventės svečius bei dalyvius ir nutūpęs stovės šventės orlaivių ekspozicijoje.

J. Mažintas pažymi, jog vienas Lietuvos aeroklubo, skaičiuojančio savo istoriją nuo 1927 m., įkūrėjų buvo S. Darius.

„Ši šventė, šiemet atgimusi po 18 metų pertraukos, skirta S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 80-osioms metinėms paminėti ir šių akcentų šventėje bus nemažai, o labiausiai džiugina, kad iki šventės buvo spėta „atgaivinti" „Lituanicos" repliką, ir tai šventei suteikia naujų spalvų ir istorinio svorio", - sako J. Mažintas.

Šventėje dalyvauja ir Lietuvos aeroklubo, kuris yra didžiausia aviacinė organizacija Lietuvoje, įsikūrusi 1927 m., atstovai.

Vilniaus oro uoste šventės metu pasirodymus surengs 20-30 orlaivių. Dar tiek pat orlaivių bus galima pamatyti parodoje.

Šventės organizatoriai planuoja, kad aviacijos renginyje apsilankys apie 10 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)