Geležinkelių bendrovėje tvirtina, kad tai laikini nepatogumai, rašo ru.DELFI.lt.

Greitasis traukinys iš Minsko į Vilnių atvyksta 10.10 val. Ketvirtadienį ryte jis pavėlavo 10 min. Atvykę keleiviai iš karto eina į muitinės kontrolės postą, o ten – ilgas laukimas eilėse. Anot keleivių, patikrinimas užtrunka pusvalandį, o kartais ir valandą.

„Atėjau pasitikti tolimos giminaitės. Dabar ji – muitinės kontrolės poste. Praėjo 30 min., o jos vis dar nėra. Ji neketina pasilikti Vilniuje, nori spėti į autobusą į Palangą, kuris išvyksta11.30 val. Bet čia tokios eilės, kad nežinau, ar ji spės“, – skundžiasi prie muitinės laukianti Olga.

Su vyru į Vilnių atvykusi ir jau praėjusi muitinės kontrolės postą Marija sako, kad laukė eilės 40 min.

„Atvyko daug žmonių, o muitinės kontrolės poste tik du langeliai. Krepšius greitai patikrina, bet šiaip procedūra ilgai trunka. O ką daryti, jai žmogui dar reikia persėsti į autobusą“, – skėsčioja rankomis moteris.

Eilėje jau atstovėjęs pensinio amžiaus Antonas sako, kad ateityje važiuos autobusu.

„Kelionė autobusu trunka tris valandas, bet ten muitinės patikrinimas įvyksta greičiau. O čia – atvykome greičiau, bet kas iš to, jei paskui vos ne valandą tenka laukti. Aš ne kontrabandininkas, kodėl turiu šitiek laukti? Sako, kitais metais pradės važinėti traukinys, kuris atvažiuos į Vilnių per dvi valandas, bet turbūt dar ilgiau reikės laukti muitinėje“, – nelinksmai juokauja svečias iš Minsko.

Geležinkelininkai: patikrinimas užtrunka apie 45 minutes

Kaip DELFI pranešė „Lietuvos geležinkeliai“, nuo šių metų gegužės 26 d. „Lietuvos geležinkeliai“ pradėjo eksploatuoti savo traukinius maršrutu Vilnius–Minskas–Vilnius. Iki šiol šiuo maršrutu keleivius vežė tik „Baltarusijos geležinkeliai“. Taip pat nuo gegužės 26 d. keitėsi pasienio ir muitinės procedūrų patikra. Lietuvos pusėje ji yra atliekama Vilniaus geležinkelio stotyje naujai įrengtame terminale.

„Apgailestaujame, kad šio etapo pradžioje ne viskas vyksta sklandžiai, tačiau dėsime visas pastangas kartu su Valstybės sienos apsaugos ir Muitinės tarnybomis, kad pateisintume atvykstančių į Vilnių keleivių, kurių skaičius ir toliau auga, lūkesčius“, – sakė bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ Keleivių vežimo direkcijos direktoriaus pavaduotojas Dalijus Žebrauskas.

Į Vilnių atvykusių keleivių patikra, priklausomai nuo jų skaičiaus, šiuo metu vidutiniškai trunka apie 45 min. Lietuvos geležinkeliai“ kartu su Valstybės sienos apsaugos tarnybos bei Muitinės tarnybos pareigūnais svarstė patikros kelyje galimybę, tačiau tokio sprendimo atsisakyta dėl nepakankamos ryšio kokybės. Patikimas ryšys pagal Šengeno erdvės reikalavimus reikalingas kreipimuisi į išduotų vizų duomenų bazę.

Nauja keleivių ir bagažo patikros tvarka yra antrasis Greitojo keleivinio susisiekimo geležinkelių transportu tarp Minsko ir Vilniaus projekto etapas, kurį „Lietuvos geležinkeliai“ įgyvendina kartu su valstybiniu susivienijimu „Baltarusijos geležinkeliai“. Šiame etape kelionės laikas tarp dviejų sostinių sutrumpintas nuo 3 val. iki 2 val. 30 min. Trečiajame etape planuojama iki 2015 m. sutrumpinti kelionės laiką tarp Vilniaus ir Minsko nuo 2 val. 30 min. iki 2 val. ir pakeisti dyzelinius traukinius naujais elektriniais traukiniais, išvystančiais iki 160 km/val. greitį.

„Lietuvos geležinkeliai“ Valstybės sienos apsaugos tarnybai pasiūlė keleivių dokumentų patikrai panaudoti ne 4, o visas 8 šiuo metu Vilniaus geležinkelio stotyje įrengtas darbo vietas. Siekiant pagerinti keleivių aptarnavimą terminale, šiuo metu yra projektuojama stoginė peronui uždengti bei sanitariniai mazgai (šiuo metu perone įrengti biotualetai).
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (511)