Miesto centre bus atidarytos 24 stotelės, kuriose dviračių mėgėjams bus siūlomi 200 dviračių. Projektą kartu su Vilniaus miesto savivaldybe inicijavusi „JCDecaux Lietuva“ per 15 metų žada investuoti 22 mln. Lt, o savivaldybė už tai juos atleis nuo 7 mln. Lt dydžio mokesčių.

Įmonės generalinė direktorė Žaneta Fomova pabrėžė, kad tokios dviračių naudojimo sistemos jau yra įdiegtos Paryžiuje, Dubline, Briuselyje ir dar 64 pasaulio miestuose.

„JCDecaux“ atstovai tiki, kad dviračių nuomos kainodara privers gyventojus trumpai, bet aktyviai naudotis apie 2100 Lt kainuojančiais dviračiais.

Norintys sostinės takais minti „CycloCity“ dviračius turės susimokėti registracijos mokestį, kuris siekia 20 Lt. Pirmasis nuomos pusvalandis – nemokamas. Antras – 1,5 Lt, trečias – 5 Lt, ketvirtas – 12 Lt.

Ž. Fomova teigė tikinti, kad paslaugos vartotojams bus patogu keisti dviračius ir nereikės mokėti daug už nuomą, nes nuomos stotelės išdėstytos 300-400 m atstumu. Šiuos dviračius iš nuomos stotelių bus galima pasiimti visą parą, visomis savaitės dienomis.

Dviračių nuomos sezonas tęsis iki spalio 15 d.

Kitais metais dviračius žadama nuomoti jau 36 stotelėse ir klientams siūlyti 300 dviračių.

Pravers ir Vilniečio kortelė

Pradėti naudotis šiais dviračiais bus galima prie sistemos prisijungus Vilniečio kortele arba specialia „CycloCity“ kortele, kurią reikės papildyti 30 Lt. Nuo šios sumos bus nuskaičiuojamas nuomos mokestis.

Kaip jau minėta, šį sezoną registracijos mokestis bus 20 Lt. Nuo kitų metų – 69 Lt.

Gyventojai ir Vilniaus svečiai taip pat galės įsigyti 3 dienų bilietą, kuris kainuos 10 Lt.

Kaip skelbia „JCDecaux Lietuva“, savitarnos dviračių sistemos atsiradimą inicijavo Vilniaus miesto savivaldybė, paskelbusi miesto reklamos plotų nuomos konkursą. Už sistemos įrengimą savivaldybė atleidžia „JCDecaux Lietuva” nuo dalies rinkliavų už šiuos plotus.

Dėl šių paslaugų teikimo su Vilniaus miesto savivaldybe yra pasirašyta sutartis 15 metų. Stotelių įrengimo vietas nurodė savivaldybė.
Dviračių nuomos stotelės

Į Lietuvą dviračių sistemos pristatyti atvykęs „JCDecaux“ rinkodaros vadovas Albertas Asserafas pasakojo, kad pirmą kartą šis dviračių nuomos modelis įdiegtas Vienoje 2003 m.

Nuomos paslaugos yra finansuojamos iš reklamos pajamų – ant dviračių ir stotelėse reklamuojami įvairūs prekių ženklai.

Žurnalistams pasiteiravus, ar oranžinių dviračių likimas nepasikartos – ar jie nebus išvogti, A. Asserafas pripažino, kad ir kituose miestuose dviračiai dingsta.

„Pasitaiko, bet labai nedaug, palyginus su tuo, kiek jie aktyviai naudojami“, - sakė jis.

„JCDecaux Lietuva“ atstovai įsitikinę, kad dviračiai bus apsaugoti. Asmuo, norintis naudotis dviračiu, bus idetifikuotas dar registracijos metu, kartu bus žinoma ir banko sąskaita. Jei gyventojas 24 val. negrąžins dviračio jam bus taikoma drausminė nuobauda – nuo sąskaitos bus nuskaičiuota 550 Lt.

Ž. Fomovos paklausus, kodėl neatsisakyta jau kliše tapusios oranžinės dviračių spalvos ir nepasiūlius sostinės gyventojams nesėkmės šleifo neturinčios spalvos, ji teigė, kad oranžinė spalva buvo įrašyta į konkurso sąlygas, todėl kitokių galimybių nebuvo.

Pasak „JCDecaux Lietuva” direktorės, projektas sukurs 7 darbo vietas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)