Lietuvis Stanislavas traumą patyrė praėjusį antradienį. Kaip DELFI pasakojo vyras, nelaimė jam nutiko pakraunant priekabą: „Portugalijoje tvirtinau krovinį. Kraštuose buvo mažai vietos ir nuslydo koja. Nesėkmingai nušokau“.

Iš pradžių vairuotojas tikėjo, kad sutrenkimas nestiprus, vylėsi, kad skausmas praeis, tačiau jau ketvirtadienį suprato, kad toliau kelionės tęsti negalės.

„Sutikau bulgarą vairuotoją, kuris supranta rusiškai. Atsikabinęs savo priekabą su vilkiku jis nuvežė mane į ambulatoriją“, - pasakojo Stanislavas.

Nežino, kada ir kaip grįš namo

Pasak vyro, iš pirmosios pagalbos įstaigos Kasteljone (Ispanija) jis gavo siuntimą į ligoninę. Padarius nuotraukas, koja buvo sugipsuota tik šį pirmadienį.

Kadangi lietuvis yra draustas Europos Sąjungoje, jam pirmoji pagalba buvo suteikta nemokamai, tačiau už nuskausminamuosius jam reikia susimokėti kol kas pačiam. Pasak Stanislavo, darbdavys jam pervedė vos 28 eurus.

„Sėdžiu vienas kaip pirštas ir pinigų neperveda, maistui neturiu“, - skundėsi į nemalonią situaciją pakliuvęs vairuotojas.

Stanislavas pasakojo, kad gydytojai jam uždraudė ne tik kad vairuoti, bet ir vaikščioti: „Jei mane sustabdytų policija, lauktų didelės baudos. Aš negaliu normaliai vairuoti“.

Tačiau kartu vyras prasitarė, kad darbdavys Lietuvoje jo reikalauja kuo greičiau grįžti su kroviniu į gimtinę: „Jie man liepia pačiam važiuoti ir grasina, kad už prastovas atskaičiuos. Aš tikrai nevairuosiu: neuždirbu tiek, kad baudą susimokėčiau. Dar ir šiandien vadybininkė skambino ir sakė važiuoti. Klausė, negi iki vasaros pabaigos stovėsiu. Liepė netempti gumos“.

Lietuvis teigė, kad jei visi reikalai nebūtų susiklostę ne pagal planą, jis jau trečiadienį būtų buvęs Lietuvoje. Dabar vyras neįsivaizduoja, kada pasieks gimtąją žemę.

Darbdavys: pagalbą išsiųsime

UAB „Vedautos autotransportas“, kuriai dirba Stanislavas, vadovas Erlandas Mikėnas teigė, kad Ispanijoje užstrigęs darbuotojas neturėtų nerimauti – juo bus pasirūpinta.

Įmonės atstovas teigė, kad visi įmonės vairuotojai yra apdrausti: „Kai tik draudimo kompanija sutvarkys dokumentus, atvyks darbuotojai“.

Pasak E. Mikėno, pagelbėti turėsiantys darbuotojai atskris lėktuvu, kas neturėtų ilgai užtrukti.

„Esame parvežę žmogų iš Ispanijos ir su sulaužytu slanksteliu. Tai ne pirmas kartas, todėl darbuotojas neturėtų rūpintis“, - tikino pašnekovas.

Darbo inspekcija: darbdavio pagalba nėra reglamentuota

Valstybinės darbo inspekcijos Komunikacijos skyriaus vedėja Gabrielė Banaitytė teigė, kad Stanislavas dėl savo nepavydėtinos situacijos jau susisiekė ir su darbo inspekcija.

Valstybinė darbo inspekcija yra informuota apie šį įvykį. Jo nagrinėjimas bus pradėtas iškart, gavus visą reikiamą informaciją“, - žadėjo inspekcijos atstovė.

G. Banaitytė priminė, kad darbuotojui, patyrus traumą darbe, privaloma apie tai informuoti darbdavį. „Jei dėl traumų jis pats to negali padaryti, apie nelaimę gali pranešti bendradarbiai ar specialiosios tarnybos“, - pridėjo darbo inspekcijos atstovė.

Jei trauma yra sunki ar mirtina, darbdavys privalo apie tai pranešti Valstybinei darbo inspekcijai, kuri, savo ruožtu, pradeda nelaimingo atsitikimo darbe tyrimą, prokuratūrai, „Sodrai“.

„Jei darbuotojas dirba oficialiai ir yra draustas socialiniu draudimu, medicinos pagalbą ir gydymą jam užtikrina valstybė“, - patvirtino pašnekovė.

Pasak jos, į užsienį siunčiami darbuotojai turi būti aprūpinti privalomos sveikatos ir gyvybės draudimo garantijomis.

„Nors darbdavio privaloma pagalba užsienyje nukentėjusiems darbuotojams nėra teisiškai reglamentuota, vadovaudamasis žmogiškumo principais jis turėtų savo darbuotojams suteikti visą reikiamą pagalbą“, - sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (528)