Viena valanda – litas

Rinkliava už automobilių stovėjimą vadinamojoje žaliojoje pajūrio zonoje Klaipėdoje renkama nuo gegužės 1-osios iki rugsėjo 15 dienos.

Mokestis už paliktą mašiną joje vasaros sezono metu renkamas kasdien nuo 8 iki 20 val. Nuo šio sezono mašinų stovėjimas pajūrio zonoje kainuos brangiau.

Sumokėjus litą, automobilį galima palikti valandai. Anksčiau už tokį mokestį mašina galėjo stovėti ilgiau – pusantros valandos.

„Žmonės painiodavosi dėl tokio įkainio. Dėl to jį pakeitėme. Augimas nėra didelis“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus.

Apmokestino ir gatves

Į paplūdimius atvykusiems žmonėms, kurie anksčiau, siekdami sutaupyti ir nemokėti rinkliavos už mašinų stovėjimą, palikdavo mašinas gatvėse, miško pašonėje, teks keisti įpročius.

Nuo šio sezono už automobilių stovėjimą reikės mokėti visoje vadinamojoje žaliojoje zonoje: Pirmosios ir Antrosios Melnragės gatvėse, visose paplūdimių prieigose esančiose aikštelėse, Pamario gatvėje iki stovyklavietės „Žuvėdra“.

Pasak R.Mockaus, neapmokestintos tik tos vietos, kurios yra nuosavuose, nuomojamuose ar kitais pagrindais valdomuose žemės sklypuose.

Taip pat tuose, kurie suformuoti pagal patvirtintus teritorijų planavimo dokumentus ir įregistruoti Nekilnojamojo turto registre, bet neperduoti nuosavybėn, neišnuomoti ar kitaip neperduoti naudotis.

Gyventojai bei jų svečiai, kurie stato automobilius ar žada tai daryti mokamose vietose, gali įsigyti leidimus. Juos išduoda miesto savivaldybė tokia pat tvarka kaip ir geltonojoje ar raudonojoje zonose.

Leidimas, kuris galioja sezoną, pirmam automobiliui kainuoja 5, antram – 100 litų.

„Dėl leidimų problemų neturėtų kilti. Didžioji dalis pajūrio zonos gyventojų turi nuosavus sklypus. Tiek savo, tiek svečių automobilius jie laiko kiemuose. Yra maža dalis gyventojų, prie kurių namų nėra priskirti ar išnuomoti sklypai. Ta dalis gyventojų gali įsigyti leidimus“, – teigė R.Mockus.

Abonementas – 50 litų

Šį sezoną klaipėdiečiai bei miesto svečiai galės pasinaudoti ir naujove – įsigyti mėnesinį abonementą. Jis atsieis 50 litų.

R.Mockaus teigimu, pastarieji labiau taikomi verslininkams, bet juos galės įsigyti ir ilgiau pajūryje žadantys viešėti poilsiautojai.

„Asmenys, kurie įsigis mėnesinį abonementą, mašinas galės palikti visoje žaliojoje zonoje. Verslininkams dar sudaryta galimybė įsigyti leidimą konkrečiai vietai ir mašinai“, – pasakojo vedėjas.

Pasak R.Mockaus, dėl leidimų prieš mėnesį buvo kreipęsi du gyventojai. Juos reikia išsiimti iki gegužės 1 dienos.

Atsiras naujų stovos skaitiklių

Leidimų statyti mašinas neįsigiję vairuotojai rinkliavą turės susimokėti stovos skaitikliuose. Kiek bus pastatyta pastarųjų, kol kas neaišku.

„Dėl galutinio skaičiaus dar neapsisprendėme. Aišku, kad stovos skaitikliai kiekvienoje gatvėje įrengti nebus. Anksčiau jie buvo tik aikštelėse“, – tvirtino vedėjas.

Tačiau, pasak R.Mockaus, atsiskaityti už mašinų stovėjimą pajūrio zonoje bus galima ir mobiliojo ryšio telefonu trumpąja žinute. Šis būdas vis labiau populiarėja.

Asmenims, kurie neturės leidimo statyti mašinos pajūrio zonoje ir kurie nesusimokės rinkliavos, gresia nuobaudos.
Nuo gegužės 1 dienos pokyčiai laukia pietiniame bei šiauriniame rage. Rinkliava už mašinų stovėjimą čia bus renkama ilgesnį laiką kasdien nuo 8 iki 22 val. Dabar čia rinkliava renkama nuo 8 iki 20 val.