Naujieji autobusai - pirmieji sostinėje nauji suspaustas gamtines dujas (SGD) naudojantys autobusai, jas už 12 mln. Lt Europos Sąjungos (ES) lėšų įsigijo bendrovė „Vilniaus viešasis transportas“, dar 15 proc. reikalingų lėšų skyrė Vilniaus miesto savivaldybė.

Naujieji sostinės autobusai – žemagrindžiai, pritaikyti žmonėms su negalia. Salone – 31 sėdima vieta, vienu metu autobusas gali vežti 86 keleivius. Transporto priemonės – trejų durų, visos durys dvivėrės, atsiveriančios į vidų.

Ant kiekvieno MAN „Lion‘s City CNG“ stogo – po šešis iš specialių kompozitinių medžiagų pagamintus balionus, kuriuose iš viso telpa apie 1 300 litrų dujų. Pripildžius pilnus balionus, galima nuvažiuoti apie 400 kilometrų ir skaičiuojama, kad tiek pakanka visą dieną vežioti keleivius mieste.

„ES lėšomis nupirkti 18 autobusų sostinę pasiekė šį mėnesį ir artimiausiu metu išvažiuos į miesto gatves. Taigi ES parama stipriai pakeis sostinės viešojo transporto kokybę ir leis atnaujinti daugiau kaip dešimtadalį kasdien sostinės gatvėmis važiuojančių autobusų – jau iki šių metų pabaigos Vilniuje pradės kursuoti 37 nauji ekologiški autobusai“, – sakė susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Autobusuose taip pat sumontuota keleivių skaičiavimo įranga, kuri padės suskaičiuoti kiekvienoje stotelėje įlipusius ir išlipusius keleivius, ar visą dieną vežtus keleivius. Be to, transporto priemonėse yra ir vaizdo kameros, kurios filmuos tiek saloną, tiek ir išorinį vaizdą į priekį.

Skaičiuojama, kad SGD naudojančio naujojo autobuso kuro sąnaudos bus apie 20 proc. mažesnės, nei tų, kurie naudoja dyzeliną. Numatyta autobusų eksploatavimo trukmė – 15 metų ir 1,5 mln. kilometrų ridos.

Vairuotojo darbo vietoje sumontuotas kondicionierius. Šoniniai keleivių salono langai – stiklo paketai, su orlaidėmis. Išoriniai veidrodžiai valdomi ir šildomi elektra.

SGD autobusų jau turėjo

Vilniečiai jau turi patirties eksploatuojant suspaustas gamtines dujas naudojančius autobusus. SGD degalinė tuometinėje įmonėje „Vilniaus autobusai“ įrengta dar 2008-aisiais, tada vilniečiai įsigijo ir šimtą pavažinėtų SGD autobusų.

Pagal analogišką paramos schemą 24 SGD naudojančius „Solaris Urbino CNG“ taip pat įsigijo bendrovė „Kauno autobusai“, tačiau jie į Kauną atvyko praėjusių metų pavasarį. Pernai rudenį 8 „Irisbus Citelis CNG“ rudenį sulaukė Šiaulių įmonė „Busturas“. Panevėžiečiai už ES lėšas įsigijo 6 „Solaris Urbino Hybrid“, jie miesto gatvėse pasirodė praėjusių metų birželį. 12 SGD autobusų skirta Klaipėdos autobusų parkui, jie į Klaipėdą turėtų atvykti gegužę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)