Pardavė seną bilietėlį

Kaunietė Birutė S. (pavardė redakcijai žinoma) kovo 12-ąją šventė savo gimtadienį. Retai viešuoju transportu besinaudojanti moteris įlipo į 46-ojo maršruto autobusą, kursuojantį tarp geležinkelio stoties ir Šlienavos.

Kiek pavažiavus, Panemunėje, autobusą patikrino transporto kontrolieriai, kurie moterį, važiuojančią su dviejų dienų senumo visai ne to maršruto bilietėliu nubaudė 30 litų bauda. Moteris neabejoja, kad seną bilietėlį jai pardavė vairuotoja.

„Kol susivokiau, išlaipino iš autobuso ir baudą išrašė. Įdomiausia tai, kad aš jau pusę metų kaip nevažinėju viešuoju transportu, tad bilietėlis kišenėje užsilikti negalėjo. Elektroninio bilieto irgi neturiu. Ta bauda buvo mano gimtadienio pasveikinimas“, – pasakojo moteris.

Kaunietė teigė į redakciją kreipusis po to, kai, pašnekėjusi su kolegomis, išgirdo daugiau panašių istorijų, kai vairuotojai bilietus ne atspausdina kasos aparatu, bet ištraukia iš kišenės.

Tyrimas nieko neatskleidė

Moteris pasakojo nuo baudos labai nenukentėjusi, tačiau pagalvojusi, kad toks atvejis gali kartotis. Ji kreipėsi į „Kauno autobusų“ transporto skyriaus direktorių Rimgaudą Laurinčiką.

Pasak moters, direktorius jai prasitarė, kad tokių atvejų pasitaiko, tačiau tai be galo sunku įrodyti.

„Jei padavęs pinigus žmogus nestebi kasos aparato, kaip aš tą dieną, jis gali gauti seną bilietėlį. Kaip man pasakojo “Kauno autobusuose„, jiems ši problema žinoma“, – sakė moteris.

Birutė S. pasakojo, kad jos atveju tyrimas apsiribojo tuo, kad buvo iškviestas vairuotoja ir jos paklausta, ar ji galėjo parduoti seną bilietėlį. Pastaroji viską paneigė, todėl moteriai liepta susimokėti baudą.

Kaunietė mano, kad bendrovė negalėjo įrodyti vairuotojo kaltės, nes tai buvo senas autobusas, kuriame nebuvo filmavimo kameros. Ji tikėjosi, kad, sugretinus vaizdo įraše parduodamus bilietėlius ir kasos aparato rodmenis, kaltininkas išaiškės.

„Vairuotoja išsigynė, kad tas bilietėlis – visai kito maršruto, kuriuo ji niekada nevažiavusi. Iš kur ji jį gavo – neįsivaizduoju“, – sakė Birutė S. ir nuogąstavo, kad naudodamiesi tokia schema nesąžiningi vairuotojai per dieną gali į savo kišenę susižerti ir kelias dešimtines litų.

Problema reali, tačiau reta

„Tokių vairuotojų piktnaudžiavimų yra buvę. Apie juos sužinodavome iš skyrių pasiekiančių skundų. Turime savų tikrinimo metodų, dalis skundų pasitvirtindavo“, – problemos egzistavimą patvirtino savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras.

Pasak valdininko, tokiam vairuotojui gresia bauda už neparduotą bilietą, o vėliau jis atleidžiamas iš darbo. „Negalėčiau pasakyti, kad pastaruoju metu turėtume daug tokių nusiskundimų. Įprastai per metus pagaunamas vienas toks vairuotojas“, – tikino jis.

Pasak P.Kero, kai yra konkretus nukentėjęs žmogus, o atvejis užfiksuotas ir transporto kontrolės, jis bus analizuojamas detaliau.

„Patikėkite, informacija apie tokius vairuotojus mus greitai pasiekia. Ir “Kauno autobusai„, ir mūsų skyrius atlieka prevencinį darbą“, – sakė P.Keras.

„Kauno autobusų“ generalinis direktorius Mindaugas Grigelis patikino: šis atvejis bendrovei – neįminta mįslė. Jo teigimu, keleivės pateiktas bilietėlis – ne iš to autobuso.

„Čia važiavo dyzelinis, o bilietėlis iš dujinio autobuso. Vairuotoja, pardavusi jį, neturi dujinio autobuso vairuotojos pažymėjimo. Gal kažkas galėjo paimti tą autobusą... Niekaip neatsekėm, kaip tas bilietėlis galėjo ten atsidurti. Negalime šioje situacijoje apkaltinti nei vairuotojos, nei keleivio“, – sakė M.Grigelis.

Įmonės vadovo teigimu, jei piktnaudžiavimo faktas būtų nustatytas, vairuotojas netektų darbo.

Ne vienas atvejis

Panaši istorija neseniai buvo nutikusi ir kitai kaunietei, kuri savo akimis stebėjo keistą autobuso vairuotojo bendravimą su kontrolieriais.

Įlipusi į autobusą Julija (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) buvo nustebinta, kai vairuotojas jai grąžino du litus, paprašė sėstis ant artimiausios sėdynės ir nieko neklausinėti.

Lyg tyčia įlipus kontrolieriams, vairuotojas liepė priekyje sėdinčios merginos netikrinti, o kontrolieriai pakluso.