Dar praėjusių metų balandžio mėnesį suskystintų dujų pirkėjai degalinėse pajautė greitai kylančią dujų kainą.

Tuo metu nuo mažiausios 2,03 Lt/l didmeninės kainos ji sukilo iki 2,44 Lt/l. Pernai pavasarį didmeninės ir mažmeninės kainos skirtumas sudarė apie 20 ct. Balandžio mėnesį „Statoil“ ir „Vakoil“ degalinėse litras suskystintų dujų kainavo 2,44 Lt.

Paklausos dėsnis negalioja

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos, atstovaujančios įmones „Lukoil Baltija“,„Statoil Fuel & Retail Lietuva”, „Neste Lietuva”, „Ventus-Nafta”, prezidentas Lukas Vosylius aiškino, kad prekybininkai nespėja dujų kainų mažinti kartu su didmeninės kainos pokyčiais dėl mažos šio produkto paklausos ir nedidelių prekybininkų antkainių.

„Gavus Mokesčių inspekcijos duomenis matosi, kad dujų pardavimas ir akcizo surinkimas nėra džiuginantis. Ką pastebi dujų montuotojų asociacija, dujų prekeiviai, kad šalyje vyksta „dyzelizacija“ – šalies gyventojai renkasi dyzeliniu kuru varomus automobilius. Jį pilasi nelegaliai, kartais ir abejotinos kokybės kurą iš kaimyninių valstybių. Yra paskaičiuota, kad jei tokio automobilio variklis sugestų, tai taisymas yra žymiai pigesnis nei montuoti į automobilį dujinę įrangą“, - teigė jis.

Lukas Vosylius
L. Vosylius aiškino, kad pastebėję šią tendenciją prekybininkai vidaus rinkoje mato dujų prekybos susitraukimą: „Ir mūsų akcizas yra beveik dvigubai didesnis už kaimyninių šalių, pardavimai dujomis nedžiugina. Darau prielaidą, kad prekybininkai prie šių dienų maržų tikrai negali sau leisti taip ženkliai sureaguoti ir taip operatyviai atsakyti į didmeninės kainos kritimą“.

Taip pat naftos prekybininkų atstovas pabrėžė, kad degalinių maržos, pasak jo, yra minimalios: „Kalbu apie legalių dujų pardavėjus. Aišku, yra įmonių, kurie prekiauja buitinėmis dujomis vietoj automobilinių ir tai labai iškreipia rinką“.

Tačiau visgi L. Vosylius pripažino, kad jei didmeninė suskystintų dujų kaina ir toliau kris, visgi mažmenininkai į tai sureaguos.

„Klausimas, tik per kiek laiko. Jei didmeninės kainos kritimo tendencija išsilaikys ir toliau, tai manau, kad tai atsispindės ir mažmeninėje prekyboje“, - sakė jis.

„Orlen Lietuva“ teigimu, suskystintų naftos dujų (SND) didmeninės kainos kritimą daugiau kaip 200 dolerių už toną nuo metų pradžios lėmė sezoniniai veiksniai ir rinkose išaugusi SND pasiūla.

Tiek SND, tiek kitų degalų kainas veikia makroekonominiai faktoriai situacija vietos rinkose, dėl to yra sunku prognozuoti tolesnes kainų tendencijas, teigia įmonės atstovai.

„ORLEN Lietuvos“ atstovai teigia, kad įmonės gaminamų suskystintų dujų paklausa nuo šių metų pradžios iki dabar išlieka stabili.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (706)