NATO konteinerių krovą Klaipėdos uoste vykdo bendrovė "Klaipėdos konteinerių terminalas". Bendrovės pardavimų ir marketingo skyriaus vadovė Irena Čepenko BNS informavo, jog praėjusiais metais NATO tranzitą per Klaipėdą sudarė tik JAV kroviniai.

2012 metais į bendrovės terminalą laivais atvyko 4 tūkst. 119 NATO konteinerių, o vadinamuoju atgaliniu tranzitu iš Afganistano išvyko 916 konteinerių.

Tuo metu 2011 metais, pasak bendrovės atstovės, iš viso buvo perkrauti 3 tūkst. 266 konteineriai su JAV kariškių kroviniais.

I. Čepenko teigimu, pajamos, gaunamos būtent iš NATO tranzito segmento, nėra atskirai skaičiuojamos.

"NATO kroviniai sudaro tik 1,7 proc. visų mūsų kraunamų konteinerių", - teigiama BNS atsiųstame atsakyme.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovė ryšiams su visuomene Geda Mikaločienė sakė, jog uosto pajamos už atvykusius 4,1 tūkst. NATO konteinerių siekė apie 190 tūkst. litų.

Tuo metu užpernai iš NATO tranzito buvo gauta apie 150 tūkst. litų pajamų.

Nors rinkliavos už NATO tranzito krovinius sudaro gana mažą uosto direkcijos pajamų dalį, tačiau, pasak G.Mikaločienės, "reikia ypač atkreipti dėmesį į tą faktą, jog NATO krovinių krova yra taip pat ir prestižo, ir pripažinimo, ir uosto patrauklumo bei konkurencingumo klausimas".

Gabenant krovinius į Afganistaną ir iš jo Lietuva jau daugiau kaip metus dalyvauja vadinamojo Šiaurinio aprūpinimo kelio schemoje, į kurią taip pat įeina Rusija ir Centrinės Azijos šalys.

Dėl NATO tranzito su Klaipėdos uostu taip pat konkuruoja Latvijos ir Estijos uostai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)